Kritikken af DRs håndtering af sexchikane tager til: »De prøver at ae en til stilhed«

I Weekendavisen kan man i dag læse om tre kvindelige ansatte i DR, der har været udsat for sexchikane. De føler, at DRs HR-afdeling ikke er der for deres skyd, men for organisationens bedste.

»Må jeg slikke din fisse?« spurgte en DR-chef, og siden vågnede kvinden, en DR-ansat, nøgen fra livet og ned. DRs behandling af sagen var kritisabel, siger kvinden til Weekendavisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

I går skrev blandt andre Information og Berlingske om ti kvinder, der havde afleveret et brev til DR, hvori de klagede over sexisme i deres praktidtid. Nogle af kvinderne følte sig dårligt behandlet af DRs HR-afdeling og ledelsen i det hele taget.

I dagens Weekendavisen kan man nu læse yderligere tre kvinders beretninger og nye anklager mod HR-afdelingen, som de tre kvinder mener har mere fokus på at beskytte DRs ry, end på at beskytte kvinder mod overgreb.

Den ene kvinde fortæller om, hvordan hun under et seminar med overnatning bliver spurgt af sin chef: »Må jeg slikke din fisse?«. Hun afslog, men fik siden et blackout og vågnede nøgen fra livet og ned. Hun kunne mærke, hun havde haft sex.

Hun meldte sagen til HR i Danmarks Radio, som ifølge kvinden dyssede sagen ned. Manden mistede sit job, men ingen i DR fik noget at vide. Hun fik også at vide, at hun skulle undlade at fortælle videre om sagen, trods hun var sygemeldt med stress på grund af episoden.

HR-afdelingen

De to andre kvinder har også historier om sexchikane, som kan læses i Weekendavisen. De to andre kvinder føler sig også dårligt behandlet af DR. En af dem er »Agnete«, hvis rigtige navn, Weekendavisen er bekendt med.

»Jeg troede, at de var der for vores skyld, for alle i DRs skyld, men det virker, som om de kun er der for ledelsens skyld. Som advokater for koncernen. De starter med at få en til at føle sig tryg og hørt. Men man sidder tilbage med en følelse af, at de har givet en et stort »vi ser dig, vi hører dig og hold så din kæft-bolsje«. De prøver at ae en til stilhed. De får dig til at tro, at de tager dig seriøst og vil hjælpe dig. Men jeg har ikke hørt om nogen sag endnu, der har ført til andet end ingenting. Så sidder man der og føler, at man har sat sin karriere på spil for ingenting,« siger Agnete til Weekendavisen.

HR-chef i DR, Nanna Abildstrøm, afviser over for Weekendavisen, at hendes afdeling opfordrer kvinder til ikke at tale om deres sexismesager.

I går fortalte Shani Pedersen, tidligere DR-praktikant, til Berlingske, at HR-afdelingen hos DR havde afvist at gå videre med klager over en navngiven mediechef, som var indgivet af Shani Pedersen og fire andre kvinder, hvis ikke de stod frem med navn over for den mand, de klagede over.

Om det sagde Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, til Berlingske:

»Jeg synes, det lyder helt vildt. Det lyder som et svigt af de her unge kvinder.  Det er og bliver et ledelsesansvar at sørge for, at arbejdspladsen er tryg. Det er for alle – om de er freelancere, fastansatte eller i en tidsbegrænset stilling.«