Kosmetologer forudser lange ventetider på behandling

Nye regler for kosmetisk behandling gør det langt sværere at få fjernet hår, rynker og hudpletter med laser. Danske kosmetologer forudser en eksplosion i ventetiden.

Foto: Jakob Nilsson Fold sammen
Læs mere

Går du med tanker om at få fjernet hår eller rynker med laserbehandling, er det en god ide at få fortaget behandlingen inden 1. november. Efter denne dato vil det kun være klinikker med en hudlæge tilknyttet, der vil kunne foretage behandlingerne.

I dag tilbyder ca. 90 kosmetologer laserbehandling af huden på private klinikker rundt om i landet. Men efter Sundhedsstyrelsen har skærpet reglerne for, hvem der må foretage behandlingen, vil langt størstedelen af landets kosmetologer miste retten til det.

- Vi har omkring 80 medlemmer, der ikke længere vil kunne udføre laserbehandlinger. Den kapacitet kan dermatologerne på ingen måde klare. Der er jo i forvejen lange ventetider hos dem, og det er ofte med folk som lider af alvorlige hudsygdomme - de skal jo foran i køen, siger Diana Sommer, formand for Dansk Kosmetolog Forening.

Hun mener ikke, at Sundhedsstyrelsen har tænkt de konsekvenser igennem, de skærpede regler vil få. Diana Sommer frygter, at mange i stedet vil tage til udlandet og få foretaget behandlingen, hvor kontrollen er endnu ringere end herhjemme.

Hudlægerne afviser længere ventetider

Hos hudlægernes forening, Dansk Dermatologisk Selskab, afviser man, at ventetiden for en behandling vil stige dramatisk.

- Størstedelen af landets 100 private hudlæger vil også kunne foretage laserbehandlinger. Det er det samme apparatur de bruger til at behandle hudkræft, forklarer Claus Zachariae, formand for Dansk Dermatologisk Selskab.

Han henviser desuden til, at kosmetologerne stadig gerne må fjerne hår med de gammeldags metoder som voksning og epilering.

Foreningen vil snarest lægge en liste på deres hjemmeside, der viser hvilke hudlæger, der tilbyder laserbehandling.

Han mener heller ikke, at behandlingen hos de private speciallæger vil være væsentligt dyrere end hos kosmetologerne på trods af, at lægerne har en langt længere uddannelse bag sig. Apparaturet koster jo det samme, forklarer han.

Sygeplejersker vil, når de nye regler er trådt i kraft, stadig kunne foretage laserbehandlingerne, men der skal være en speciallæge tilknyttet klinikken, oplyser Sundhedsstyrelsen.