Korsfæstelse af D-A-D vækker katolsk kritik

Katolsk biskop kritiserer det danske rockband D-A-Ds koncertplakat, som viser bandets medlemmer korsfæstet.

Det er dette foto, der bliver brugt på koncertplakaterne for D-A-Ds to kommende koncerter i Danmark, som nu vækker debat. Fold sammen
Læs mere

Korset – for ikke at tale om korsfæstelse – er et af de ældste og stærkeste religiøse symboler, vi har, og at anvende det kunstnerisk kan let antænde en diskussion.

Det danske rockband D-A-D spiller 20. og 21. marts to koncerter i hhv. Jyske Bank Boxen i Herning og Royal Arena i København. På plakaten for koncerterne ser man bandets fire medlemmer som korsfæstede, og det får nu den katolske biskop i Danmark, Czeslaw Kozon, til at reagere.

»Reklameplakaten her er et af mange udtryk for, at religiøse symboler bliver misbrugt og latterliggjort. Og det bliver jeg som udgangspunkt ked af det over. Men man er desværre blevet vant til det,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Men ikke alle er enige med den katolske biskop. Charlotte Dyremose, sognepræst i Slagslunde og Ganløse kirker og tidligere medlem af Folketinget for de Konservative, siger, at det er et basisvilkår for kristendommen at blive udsat for latterliggørelse.

»Det er kristendommens eksistensgrundlag at blive hånet og udsat for spot. Det begyndte med Jesus, der lod sig korsfæste for os. Derfor skal man ikke lade sig provokere. Det er simpelthen et grundvilkår,« siger Charlotte Dyremose til Kristeligt Dagblad.

Kunstnere bruger korset

D-A-D er langtfra de eneste kunstnere, som har brugt korsfæstelsen som symbol.

I filmen »Life of Brian« fra 1979 lader satiregruppen Monty Phython, der er kendt for at gøre grin med religion og magthavere, den korsfæstede Eric Idle synge nummeret »Always Look on the Bright Side of Life«.

Den finske billedkunstner Jani Leinonen står bag vægskulpturen »McJesus«, der viser burgerkæden McDonald's figur, klovnen Ronald McDonald, hængende på korset.

Den danske billedkunstner Jens Galschiøt skabte skulpturen »I Guds Navn«, som viser en 12-årig gravid pige korsfæstet. Kunstværket var en kommentar til den katolske kirkes modstand mod abort.

Billedet på plakaten for de to D-A-D-koncerter stammer fra gruppens seneste album »A Prayer For The Loud«, som udkom i foråret. Albummet og dets grafiske fremstilling har flere referencer til kristendommen.

Jesper Binzer fra D-A-D siger til Kristeligt Dagblad, at det handler om at tage luften ud af de stærke symboler.

»Kristendommens symboler, som for eksempel de store kirker, er også en vulgær udstilling af magt, der er lavet til, at vi skal føle os små. Og det, synes jeg, er sjovt at udfordre. Man skal kunne udfordre den kristne majoritet,« siger han til avisen.