Kongehuskommentator er uenig i kritik af dronning Margrethes arbejde på kommende Netflix-film: »Ikke Dronningens ansvar«

Berlingskes kongehuskommentator, Jakob Steen Olsen, afviser kritik af Dronningens samarbejde med Bille August om kommende Karen Blixen-film.

Dronning Margrethe er onsdag på Fanø som en del af sit sommertogt, mens debatten om hendes scenografi til en kommende film er i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Politiken kan man læse, at den tidligere hofreporter Trine Villemann kritiserer Dronning Margrethe for at samarbejde med Netflix.

Trine Villemann, der bor og arbejder i London og er forfatter til tre bøger om det danske kongehus, siger til avisen, at det er et virkelig dårligt signal, Dronningen sender.

»Det er jo helt, helt forkert, at en siddende monark spiser kirsebær med en streaminggigant, der er i søgelyset, fordi de har gjort det til deres business at betale så lidt i skat som overhovedet muligt,« siger Trine Villemann til Politiken og gør videre opmærksom på, at Dronningen modtager 89,3 millioner kroner i apanage, og ikke er en privat borger, der kan gøre, som hun vil.

Samarbejdet består i, at Dronningen skal lave scenografi til en Bille August-film. Den nye danske Netflix-spillefilm er baseret på novellen »Ehrengard«, der var en af Karen Blixens sidste værker. Novellen blev udgivet, et år efter forfatterens død i 1962.

Filmen bliver tilgængelig for publikum på Netflix, som ifølge nogles mening ikke betaler nok i skat i Danmark. I 2019 foreslog De Radikale, SF og Enhedslisten derfor at indføre en skat på fem procent af Netflix' abonnementspris.

Jakob Steen Olsen, der er Berlingskes kongehuskommentator, er dog ikke enig i kritikken fra Trine Villeman. Han mener, at Karen Blixen-filmen er helt inden for grænserne af det tilladelige.

»Skal ikke hedde sig, at de er i lommen på nogen«

»Dronningen samarbejder ikke med Netflix. Hun samarbejder med produktionsselskabet JJ Film, som hun har arbejdet sammen med i flere år – blandt andet om »De Vilde Svaner«, som var en filmatisering af et H.C. Andersen-eventyr, som Dronningen lavede kulisserne til,« siger Jakob Steen Olsen til Berlingske.

Kongehuset skal selvfølgelig tænke over, hvad Dronning Margrethe er med til at lave, men i den moderne medievirkelighed er det svært helt at undgå giganter som Netflix, Facebook og Instagram. Kongehuset bruger i stigende grad netop Instagram til at meddele sig, ligesom herunder:

I øvrigt er kommercielle samarbejder med Kongehuset almindelige, siger Jakob Steen Olsen.

»Når hun arbejder med Tivoli, er det også klart, at Tivoli som kommerciel virksomhed tjener penge på det. Det samme er gældende, når Kongehuset samarbejder med TV 2 om motionsløbet Royal Run. Når det så er sagt, får Kongehuset jo apanage, fordi det ikke skal hedde sig, at de er i lommen på nogen. Så man må tænke grundigt over, hvem man samarbejder med. Men at JJ Film laver en distributionsaftale med Netflix, er ikke Dronningens ansvar.«

Jakob Steen Olsen mener, at de fleste vil synes, det er glædeligt, at Dronningen gør reklame for Danmark og et stykke uomtvisteligt dansk kultur som Karen Blixens forfatterskab. På spørgsmålet om, hvorvidt dronning Margrethes arbejde nu bliver en blåstempling af en virksomhed med tvivlsomme skatteforhold, er Jakob Steen Olsens svar klart:

»Nej, man må skille det ad. Men selvfølgelig bliver det godt, når der forhåbentlig snart kommer orden i Netflix' skatteforhold.«

Den tidligere hofreporter Trine Villeman er en kendt kritiker af Kongehuset. Eksempelvis i dette interview i 2016 i Information sagde hun, at Kongehuset burde skrives ud af Grundloven, og i et debatindlæg i samme avis fra 2009 anklagede hun Kongehuset for at være præget af en »uskøn sump af moralsk fordærv.«

Ifølge Politiken får dronning Margrethe ikke løn for sit arbejde på Bille Augusts film.