Kom ud og leg

Hvad gør man, når junior hver dag kommer hjem fra institution eller skole, smider sig i sofaen eller bag computerskærmen og absolut ikke er interesseret i at gå udenfor i det dejlige vejr?

Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

For at gøre det lettere for forældre at få deres børn væk fra PCen eller fjernsynet og ud i naturen arrangerer Dansk Legeplads Selskab og vaskepulverfirmaet OMO den 30. august en workshop. Formålet er at komme frem til ti konkrete og brugbare råd til forældre om, hvordan de får deres børn væk fra computeren og ud at lege: Derfor har arrangørerne inviteret en række fremtrædende personer med hver deres faglige vinkel, syn og kendskab til emnet.

En af deltagerne er børneforsker ved Syddansk Universiet, Carsten Jessen, som lægger vægt på, at børns vilkår for at lege udenfor har ændret sig radikalt de seneste 30-40 år.

»Før legede børn med børn, og man kunne sætte dem i gang med det alene, men i takt med at familierne er blevet mindre, og børnene derfor ikke har lige så mange søskende, må forældre selv lege mere med deres børn«, opfordrer børneforskeren.

WEBPOL gennemførte i foråret en undersøgelse, der viser, at godt 55 procent af forældrene i højere grad legede udendørs uden forældreopsyn, da de var børn end deres egne børn gør. Undersøgelsen viser ligeledes at 34 procent af forældrene sjældent eller aldrig leger udendørs med deres børn.

»Man kan ikke presse børn til at være fysisk aktive, men man kan sikre, at det der sker, når man er ude, er fængende og en god leg for børnene, og der skal man som forældre have nogle gode steder at gå hen, hvor der også er andre børn. Det er nogle løsninger, man må skabe i fællesskab, både familierne imellem og i samfundet. Få skabt nogle løsninger, der gør det attraktivt for både børnene og forældrene at komme ud«.

Men man skal også passe på, man ikke presser for meget.

»Det skal ikke være noget, man banker ned i hovedet på forældrene. Masser af børn er fysisk aktive hele dagen i institutionen eller skolen, og der er ikke nogen grund til at sparke børnene ud, hvis de har lavet noget hele dagen. De kan også have brug for at slappe af«, understreger han.

Når man spørger børnene, hvad de synes om at lege udenfor, svarer godt 82 procent, at det er nemt at finde på sjove lege og noget at lave, når man er udenfor.

»Børn er ikke født dovne. De er født aktive, men de kan vænne sig til at være fysisk inaktive,« siger Carsten Jessen.