Kom med indenfor i Dronningens private gemakker

Dronning Margrethe har udført et omfattende arbejde med at føre Fredensborg Slot tilbage til den oprindelige indretning. I en ny bog om slottet åbner Dronningen døren ind til de private arbejdsværelser og stuer. Vi bringer her et sammenskrevet uddrag.

Hundealkoven
Hundealkoven: Hunde har altid været en del af dronning Margrethe og prins Henriks fælles liv, og hundekurve findes i mange varianter i de royale saloner og gemakker. Hundealkoven med gardin, der kan trækkes for til beskyttelse af privatlivets hundefred, er indgraveret med prins Henriks personlige monogram på fronten. Prinsen var ikke uden humor og var hele livet igennem en stor hundeelsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Wichmann

For første gang får læseren, der interesserer sig for arkitektur, håndværk, stilhistorie og interiørkunst, muligheden for at blive inviteret indenfor og opleve den mere private side af Fredensborg Slot.

I en ny bog – »Fredensborg Slot – kongelige rammer« – sættes fokus på de tiltag og forbedringer, dronning Margrethe 2. har udført, siden hun og hendes familie flyttede ind i starten af 1970erne.

»Som slottets husmoder har Dronningen et sjældent blik for indretningen af et »hjem« og har formået at samle et puslespil af løse ender, der fuldender slottets indretning. Der er ikke blot tale om en vidtstrakt modernisering af det bevaringsværdige, men også en indsigtsfuld sammensætning af det eksisterende inventar – »genbrug« fra de kongelige magasiner. Med sin særlige sans for stjernestøv har Dronningen genoplivet enevældens pragt i valget af tidstypiske tekstiler, stærke farver, forgyldninger og møblering,« skriver forfatteren Henriette Linnemann i forordet.

Dronningens arbejdsværelse: Dronning Margrethes private arbejdsværelse var oprindeligt tiltænkt Frederik V. Frem til sin død i 1766 brugte kongen dette pragtfulde hjørnegemak som sin private havestue og senere som et lille, ekstra bibliotek. Det var nemt at komme fra kabinettet gennem havedøren og ud på den vestvendte terrasse ved Marmorhaven. Det romantiske chatol, som dronning Margrethe bruger som skrivebord, hører til Dronningens rokoko-møblement. Det er fremstillet i Danmark i 1750erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Wichmann.

Fredensborg Slot blev oprindeligt bygget som jagtslot for Frederik 4. i 1722 af hofarkitekt I.C. Krieger og har siden dannet ramme om både dagligliv og store begivenheder i Kongehuset. Fredensborg Slot er bygget i barokstil. I løbet af 1700-tallet blev slottet under skiftende konger ombygget og nyindrettet af de dygtigste danske og udenlandske arkitekter, murere, stukkatører og øvrige håndværkere.

Slottet er enestående ved, at mindst fem forskellige stilarter stadig er repræsenteret: barok, regence, rokoko, Louis-Seize-stil, klassicisme og royal moderne, som dækker over den nuværende indretning af slottet.

Prinsens hobbyrum med Africana: At den tidligere marskalstue og teatersal skulle blive udstillingsrum for afrikansk stammekunst, vidste ingen, da den blev sat i stand for nogle år siden. Prins Henriks afrikanske kunstsamling stod flere steder på Fredensborg Slot, og i en periode »lånte« Prinsen den fine rokokosal til samlingen. Teatersalen var også fristende at bruge til kongeligt hobbyrum, idet salen får masser af lys ind fra syd i dagtimerne og ligger tæt på hovedslottet. Her er plads, og de mange figurer optræder næsten som tilskuere i den tidligere marskalstue og teatersal – et helt »folkemøde« af afrikanske skulpturer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Wichmann.

Fundamentet for Dronningens arbejde var blevet lagt af hendes forgængere, idet mange af Fredensborg Slots møbler blev hentet tilbage til slottet allerede fra midten af 1800-tallet, efter at det havde sovet tornerosesøvn i årtier. Nu var tiden moden til en yderligere modernisering.

Dronning Margrethe har siden sin indflytning renoveret alle Ottekantens gæstesuiter, såvel hovedslottets beletage – førstesalen – som andensalen samt Slotskirken og Slotsparken – ude og inde. Fredensborg Slot har aldrig stået så smukt som nu.

Dronningens atelier: Døren ind til dronning Margrethes atelier er så undseelig, at man aldrig selv ville få den tanke, at der bag den skulle åbne sig en Aladdins hule, dronningens private hobbyrum. Dronningen har indrettet sig meget praktisk med staffeliet til venstre – med den obligatoriske hundekurv under – og arbejdsbordet til højre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Wichmann.

Til forskel fra sine forgængere har dronning Margrethe foretaget en decideret restaurering og har lagt vægt på at følge de mange råd fra Nationalmuseets eksperter. Restaureringsafdelingen har taget farveprøver af træværk, vægbeklædning og tapeter, møbler etc., og disse er inkorporeret i Dronningens beslutninger.

Dronningen har gjort meget ud af, at hver enkelt sal, salon, gemak og kabinet har fået sin egen identitet med sin særlige farve, stil og atmosfære. Blandt Dronningens mange styrker er hendes store viden om kunsthistorie, malerkunst, slottets historik og familietraditioner, ligesom farvesammensætning er en særlig spidskompetence, dronningen har som udøvende kunstner.

»Fredensborg Slot – Kongelige rammer af J. Henriette Linnemann, Lindhardt og  Ringhof. 408 sider.

Fredensborg Slot i aftenskumringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Wichmann.