Københavns Kultur- og Fritidsborgmester efterspørger »bæredygtig turisme«

Franciska Rosenkilde, Københavns Kultur- og Fritidsborgmester håber, at København snart vil knække koden til »bæredygtig turisme«. Hun vil gerne have turisterne væk fra Indre By og ud i brokvartererne, så København ikke udvandes af turister på samme måde, som andre europæiske storbyer.

-
Franciska Rosenkilde, Københavns Kultur- og Fritidsborgmester håber, at København snart vil knække koden til »bæredygtig turisme«. Hun vil gerne have turisterne væk fra Indre By og ud i brokvartererne, så København ikke udvandes af turister på samme måde, som andre europæiske storbyer.   Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

Sommeren er over os, og det betyder store grupper af turister, der besøger København fra nær og fjern. Bevæger man sig rundt i Indre By er de umulige at overse, når de med hovedet begravet i et kort forsøger at finde Rundetårn eller når de siksakker afsted på bycykler for at komme ud til Den lille Havfrue.

Spørger man Københavns Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde, Alternativet, så skal turisterne ud af Indre By.

Ikke fordi de ikke er ønskede, selvom nogle af de lokale måske har en anden holdning, men fordi resten af København også har meget at byde på.

»Jeg synes, at vi skal proaktive i forhold til de turister, der besøger København i stedet for bare at vente på, at de kommer til os. Jeg tror, at vi kan gøre det bedre, så turisterne også kommer ud i brokvartererne,« siger Franciska Rosenkilde.

Bæredygtig turisme

Fredag bragte Politiken et indlæg, hvor Franciska Rosenkilde beskriver, at »København skal knække koden til bæredygtig turisme«.

Sidder man og undrer sig over, hvad borgmesteren mon mener med det, så kommer forklaringen senere i indlægget:

»For mig at se handler bæredygtig turisme om, hvordan gæsterne bliver en integreret del del af byen med begrænsede gener for københavnerne, samtidigt med at den grønne omstilling understøttes,« skriver hun.

»Bæredygtighed betyder i den her sammenhæng balance. Der skal være en balance mellem det, som turisterne får ud af København, og det byen vinder ved dem. Der skal ikke drages rovdrift på hverken det ene eller andet,« siger Franciska Rosenkilde.

Med rovdrift mener hun, at Indre By ikke skal overrendes, mens det samtidigt heller ikke skal være sådan, at København bliver så dyr at være turist i, at de bliver væk. Samtidigt vil hun også meget gerne væk fra den opstilling af turisme som noget, man enten er for eller imod.

»Vi skal huske på, at turisterne er med til at sikre, at København kan have et rigt kulturliv på alle tidspunkter af året. Hvis de ikke kom og besøgte vores restauranter og museer, så kunne vi københavnere ikke nyde godt af byens mange kulturelle tilbud, når det ikke længere er sæson,« siger Franciska Rosenkilde.

Lokalområdet skal med

Selvom man fra kommunalt hold af allerede har taget et konkret initiativ til at få turisterne væk fra Strøget og ud i brokvartererne med den digitale gåtur »Know your bro«, så vil missionen om bæredygtig turisme først lykkedes, hvis lokalområdet også kommer med.

Det er ifølge Kultur- og Fritidsborgmesteren også københavnernes hverdagsliv, der tiltrækker turister.

»Det er de lokale aktører, der skal sætte sig sammen og finde ud af, hvordan de gerne vil have, at turismen skal foregå i deres område. Det nytter ikke, hvis det er en kommunal strategi, for det er lokalområdet, der kan give turisterne en følelse af inddragelse. Men vi skal knække koden snart, så København ikke ender som en overrendt hovedstad, som vi har set i andre Europæiske storbyer,« siger Franciska Rosenkilde.