Klumme: Kære magtfulde hvide mand midt i livet ...

Hvis du gerne vil slippe for at læse klummer som denne fremover, så må du og de andre mænd se hinanden dybt i øjnene og love hinanden, at I vil se i andre retninger, end I plejer

Jane Sandberg, direktør på Enigma-museet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Ja, ja, jeg ved det godt. Hvem gider læse endnu en klumme om ligestilling, tænker du sikkert.

I hvert fald, hvis du er en mand på nogenlunde min alder, sådan midt i livet. Og især, hvis du er en af dem med indflydelse. Ikke desto mindre, så bør du faktisk læse til ende, for Houston –we have a problem: det går den forkerte vej med ligestillingen i Danmark. Ikke mindst, hvis man ser på, hvem der egentlig sidder på topposterne i vores samfund. Og du er jo en af dem, der kan gøre en forskel.

Djøfbladet (sikkert dit eget fagblad) havde i sidste uge gjort sig den ulejlighed at kortlægge, hvordan det ser ud med kvinder i samfundets øverste stillinger. Fire ud af 19 departementschefer er kvinder, 82 procent af alle kommunaldirektører er mænd, og kun et universitet ud af otte har en kvindelig direktør.

Og hvad så, kan du spørge? Betyder det virkelig noget? Er det ikke bare den bedst kvalificerede, der skal sidde for bordenden? Jo, er det nemme svar. Selvfølgelig skal posterne bestrides af dem, som er bedst (ud)rustet.

»Forskningen viser nemlig, at kønsdiversitet giver bedre teamdynamikker og sikrer en højere grad af kreativitet og bedre problemløsning. «


Problemet er blot, at samfundet går glip af både talent og muligheden for at skabe et bedre arbejdsmiljø og højere produktivitet, hvis ikke vi også får kvinder som for eksempel politidirektører, dekaner eller professorer i økonomi (kun 14 procent af dem er i dag kvinder). Og sandsynligheden for, at det er dig, som kan gøre en forskel og sikre, at dine døtre får bedre muligheder for også at udfolde deres talenter, er stor.

Nu er det jo heldigvis ikke bare mig, der mener, at det ville gavne samfundet med flere kvinder i topposter. Konsulenthuset Mckinsey (dem kender du nok) lavede i 2018 en undersøgelse som viser, at arbejdet simpelthen bliver bedre, når der er en bedre balance mellem kønnene. Forskningen viser nemlig, at kønsdiversitet giver bedre teamdynamikker og sikrer en højere grad af kreativitet og bedre problemløsning. Alt i alt ret valide argumenter for at arbejde i den retning. Svært at være uenig i, ikke?

Og mangler du stadig bevis for, at vi i Danmark har et stykke arbejde at gøre på ligestillingsfronten, så kan du jo bare læse World Economic Forums opgørelse fra 2019. Der er vi nemlig røget helt ned på en 95. plads over kvinders repræsentation på ledelsesgangene. Der er ellers nok af kvinder at tage af. Blandt bachelorer og kandidater på lange videregående uddannelser er flertallet i dag nemlig kvinder.

Så kære hvide, magtfulde mand midt i livet. Kunne du og dine brødre ikke se hinanden dybt i øjnene og give hinanden hånden på, at I fremover også ser i retning af kvinder, når I rekrutterer til bestyrelser og direktioner? Måske I ovenikøbet kan blive enige om at kræve politiske handlinger?

Ikke bare, fordi det er pinligt, at I ikke har gjort det allerede, men også fordi det vil gavne vores samfund. I ville kunne skabe en bedre balance, bedre bundlinjer og bedre arbejdsmiljø, og I ville kunne give jeres døtre og svigerdøtre rollemodeller, de kan spejle sig i. Og I ville blive fri for at læse klummer som denne. Simpelthen fordi, der ikke er brug for den.