Kendt #MeToo-aktivist langer ud efter Natalie Portmans Oscar-stunt

Et meget omtalt kjolestunt, der hyldede Hollywoods oversete kvinder, risikerer at give bagslag for skuespilleren og filmproduceren Natalie Portman.

Natalie Portman poserer under oscaruddelingen i sin berømte kjole sammen med den newzealandske instruktør Taika Waititi og skuespilleren Timothee Chalamet. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Swanson/EPA/Ritzau Scanpix

Et af de mest cirkulerede billeder fra den nys overståede oscaruddeling forestillede filmstjernen Natalie Portman, der var iført en kjole med påbroderede navne på kvindelige filminstruktører. Kjolen, der skiltede med navne som Greta Gerwig og Lulu Wang, der alle tidligere er blevet overset i oscarsammenhæng, blev rost på de sociale medier for at være en protestmarkering af den stedmoderlige behandling, som Hollywood giver kvinder.

Det er dog ikke alle, der er tilfredse med stuntet. Skuespilleren og #MeToo-aktivisten Rose McGowan kritiserer Natalie Portmans kjole for at være karakteristisk for »en skuespiller der spiller en, der gerne vil gøre en forskel«.

»Jeg finder den form for aktivisme, som Portman bedriver, dybt stødende for os, der rent faktisk udfører arbejdet. Jeg skriver ikke dette som følge af bitterhed, jeg skriver det som følge af afsky. Jeg ønsker bare, at Portman og andre skuespillere ville forsøge at gøre en reel forskel,« skrev Rose McGowan på sin Facebook-side.

Rose McGowan har skrevet en bog om de overgreb, som hun hævder at have været udsat for af den forhadte filmproducent Harvey Weinstein, og hun har i flere år været en fortaler for at fremme kvinders vilkår i den amerikanske filmbranche, hvor der stadig er relativt få kvindelige instruktører. I den sammenhæng har stjerner som Portman, der har sit eget produktionsselskab, og som selv har instrueret film, et særligt ansvar, siger McGowan.

Portmans produktionsselskab, Handsomecharlie Films, har været med til at producere syv film, og kun to af dem har været produceret af kvinder, herunder »A Tale of Love and Darkness«, som Portman selv instruerede.

På vej mod en ny tid?

Ifølge den engelske avis The Guardian har Natalie Portman delvist anerkendt kritikken fra Rose McGowan.

»Jeg er enig med McGowan i, at det er forkert at kalde mig modig for at have den kjole på. »Mod« forbinder jeg snarere med de kvinder, der er kommet med vidneudsagn mod Harvey Weinstein gennem de sidste par uger, og som er underlagt et stort pres,« skrev Natalie Portman.

Hun skrev endvidere om kvindelige instruktører, der stadig kæmper med at få deres film ud i biograferne på grund af »gatekeepers på flere niveauer«.

»Jeg har prøvet at gøre noget ved det, og jeg vil blive ved med at prøve. Det er ikke lykkedes mig endnu, men jeg håber, at vi er på vej mod en ny tid,« skrev Portman.

Den 46-årige Rose McGowan har i flere tilfælde kritiseret filmstjerner for at spille uvidende om filmproduceren Harvey Weinsteins seksuelle overgreb, heriblandt skuespillerne Meryl Streep og Ben Affleck. I 2017 skrev The New York Times, at Rose McGowan havde modtaget 100.000 dollar i et forlig med Harvey Weinsteins advokater som følge af et overgreb begået på Sundance Filmfestival i 1997.

Harvey Weinsteins forsvarsadvokat kommer i dag med sit sidste indlæg i voldtægtssagen, der har været i gang siden 6. januar.