Kendt Marvel-karakter har flydende kønsidentitet i ny serie

Den nye trailer for den kommende serie »Loki« er landet, og hvis man kigger nøje efter, kan man få bekræftet et længerevarende rygte.

Tom Hiddleston spiller Loke i flere film og en i snarlig tv-serie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valerie Macon/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I den nyeste trailer til den kommende serie »Loki«, som snart får premiere på Disney+, bliver et sejlivet rygte bekræftet.

Loki, eller Loke på dansk, har nemlig en »flydende kønsidentitet« (gender fluid). Det skriver CNN.

Karakteren, der spilles af Tom Hiddleston i »Avengers« og flere andre Marvel-film, er baseret på nordisk mytologi, men i tegneserierne og filmene er Asgård blot en anden planet, der ligger langt væk fra jorden. Heldigvis kan man med regnbuebroen Bifrost hurtigt komme derhen.

Apropos regnbue (flag), så har det ifølge CNN længe været diskuteret, om Loke i filmene måske ikke blot er en mand, men har en mere flydende kønsidentitet.

Hvis man vipper læsebrillen ned fra panden og kigger efter, kan man i traileren lige herunder se på Lokes identitetspapirer, at hans køn er angivet som »fluid« – altså flydende. Og dermed er teorien blevet bekræftet.

Hvis man tænker, at det lyder som noget moderne pjat, tager man fejl, som man kan læse nedenfor.

Thor kan ikke lide at have brudekjole på, men …

At have en flydende kønsidentitet, betyder ifølge LGBT+ ungdom at personens kønsidentitet skifter gennem livet – nogle gange flere gange om ugen, andre gange over en meget længere periode.

Den Loke i den nordiske mytologi, der har inspireret Marvel, har også en flydende kønsidentitet. Det forklarer Annette Lassen, der er forskningsdocent på Árni Magnússon-instituttet i Island.

I Edda-digtet »Trymskvadet«, der blev nedskrevet i Island omkring 1270, får tordenguden Thor stjålet sin hammer, og til gengæld for at give den tilbage kræver en jætte at få frugtbarhedsguden Freja som kone.

Men Freja vil ikke giftes bort, så Thor klæder sig i brudetøj for at ligne Freja – det sker under eder og forbandelser over, at han som maskulin mande-mand skal klæde sig ud som kvinde.

»Loke, derimod, klæder sig ud som tjenestekvinde uden at have det mindste problem med det. I en anden historie forvandler Loke sig til en hoppe for at lokke en jættes hest væk for at slippe ud af at skulle betale for et tabt væddemål. Som hoppe føder Loke Sleipner, Odins ottebenede hest,« forklarer Annette Lassen.

»Loki« får premiere på streamingtjenesten Disney+ 9. juni.