Kendt funksanger efter stormløb mod Kongressen: »Det var ikke mig«

Han er kendt for sine store hatte, når han optræder med funkmusik i gruppen Jamiroquai. Nu er Jay Kay ude at afvise, at det var ham, der bar hjelmen med tyrehorn og poserede på formandsstolen i den amerikanske kongres.

 
Sangeren Jay Kay fra funkgruppen Jamiroquai har afvist rygterne om, at han skulle have deltaget i oprøret ved Kongressen i USA. Video: Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jay Kay og Jamiroquai satte i 1990erne fut i dansegulvet med kæmpe hit som »Virtual Insanity« og »Cosmic Girl«.

Faktisk brød det britiske funkband igennem med albummet »Emergency on Planet Earth«.

Men det var altså ikke ham, der satte fut i urolighederne og skabte en nødsituation ved Capitol Hill i Washington, D.C. onsdag aften dansk tid.

Funkgruppen Jamiroquais forsanger, Jay Kay, er kendt for at optræde med store, ekstravagante hatte, der næsten kunne minde om den hjelm med tyrehorn, som en af de mest prominente figurer i QAnon-miljøet i USA bar inde i Kongressen onsdag aften, da uromagere stormede bygningen.

»Jeg elsker hovedbeklædningen, men det er altså ikke mit hold,« har han været nødsaget til at meddele, efter at flere på sociale medier fejlagtigt har mistænkt ham for at være en af de ledende oprørere under onsdagens stormløb.

Det var særligt den lignende hovedbeklædning, der forvirrede, og fik folk til at tro, at det kunne være funkmusikeren, der overtrådte deltog i stormen på kongresbygningen.

QAnon-tilhænger

Det var ikke den ikoniske funkmusiker, der bar hovedbeklædningen i Capitol Hill, men hvem var det så?

Manden med sminke i ansigtet og en hjelm med tyrehorn går under navnet Q Shaman, men hans borgerlige navn er Jake Angeli.

Han er en amatørskuespiller fra delstaten Arizona, og han ses ofte ved store QAnon-demonstrationer i USA. Han sminker altid sit ansigt i det amerikanske flags farver og påfører sig en pelshjelm med tyrehorn.

Q Shaman har tidligere fortalt, at han bærer hjelmen med horn og sminker sit ansigt for at tiltrække sig opmærksomhed fra fremmede. Når han så taler med dem, kan han få lov til at fortælle om QAnon og andre konspirationsteorier, som han tror på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Win McNamee/AFP/Ritzau Scanpix.

Og så er han tilhænger af den amerikanske konspirationsteori QAnon, der begyndte i de mørke afkroge af internettet, men som hurtigt har vokset sig til en massebevægelse på tværs af landegrænser.

Bevægelsens tilhængere tror på, at der findes en hemmelig global elite – den såkaldte »dybe stat«, der bortfører børn og udfører sataniske ritualer på dem. Og så er USAs præsident, Donald Trump, en form for messias for dem og den eneste, der kan redde verden fra den onde elite.

»Jeg var ikke sammen med alle de freaks«

Onsdag stormede hundredvis af vrede Trump-tilhængere Kongressen i Washington, D.C., hvor fem personer har mistet livet, og flere er blevet såret.

Oprørerne brød igennem politiets linjer og nåede helt ind i senatskammeret, mens folkevalgte politikere måtte gemme sig eller evakueres til bygningens beskyttelsesrum.

Jay Kay fra Jamiroquai delte en video af sig selv på det sociale medie Twitter, hvor han forklarede, hvordan han ikke var »sammen med de freaks«.

»Godmorgen, verden! Nu tænker nogle af jer måske, at I så mig i Washington i aftes, men jeg er bange for, at jeg ikke var sammen med alle disse freaks,« lyder det fra Jay Kay i videoen, hvor han samtidig opfordrede folk til at passe på sig selv.