Karsten Ohrt er alvorligt syg og stopper som formand for Ny Carlsbergfondet

"Det har været et meget stort privilegium at stå i spidsen for en af Danmarks mest indflydelsesrige fonde," siger den afgåede formand.

Karsten Ohrt tiltrådte som formand for Ny Carlsbergfondet i 2014 efter syv år som direktør for Statens Museum for Kunst.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Ny Carlsbergfondet skal finde en ny bestyrelsesformand, da den nuværende, Karsten Ohrt, stopper med umiddelbar virkning. Det sker efter længere tids alvorlig sygdom.

»Jeg har af flere omgange haft den store glæde at være medlem af Ny Carlsbergfondets bestyrelse, siden 2014 som formand. Det har været et meget stort privilegium at stå i spidsen for en af Danmarks mest indflydelsesrige fonde, og jeg er stolt over de mange værker og kunstprojekter, som vi gennem tiden har støttet,« udtaler Karsten Ohrt i en pressemeddelelse.

Karsten Ohrt begyndte sit museumsliv på Nordjyllands Kunstmuseum i Aalborg (nu Kunsten), hvor han arbejdede som inspektør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen.

Karsten Ohrt, der er 66 år gammel, var  2007 til 2014 direktør for Statens Museum for Kunst. Før da var han museumsinspektør på Nordjyllands Kunstmuseum i Aalborg, direktør for Kunsthallen Brandts og direktionsmedlem i Ny Carlsbergfondet, og han har ifølge Berlingskes kunstanmelder Torben Weirup gennem tiden markeret sig som en »strategisk begavelse« med kendskab til Knud W. Jensens såkaldte radiatorprincip om, at man må have nogle meget velbesøgte udstillinger for at få råd til at afholde nogle mindre velbesøgte udstillinger. Til hans karakteristika hører ifølge Torben Weirup også, at han gennem indkøb og udstillinger har vist sin interesse for, hvad der gerne betragtes som »den mere avancerede kunst«, og så er han en glimrende formidler. Ved mange af de udstillinger, han har tilrettelagt, har han først sat sig i den besøgendes sted og dernæst sat sig ned og lavet glimrende interviews med de pågældende kunstnere.

Flemming Besenbacher, der er bestyrelsesformand i Carlsbergfondet, siger, at han godt forstår Karsten Ohrts beslutning.

»På vegne af bestyrelserne i både Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet beklager jeg dybt, at det har været nødvendigt for Karsten at træffe dette valg, men vi har forståelse for hans beslutning og håber, at behandlinger over tid vil kunne helbrede ham,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Ny Carlsbergfondet blev stiftet i 1902 af brygger Carl Jacobsen til fremme af billedkunsten i Danmark. Fondet driver Glyptoteket og foretager omfattende opkøb af kunst, som det deponerer på landets museer. Som noget nyt støtter fondet også i en række tilfælde udenlandske museers erhvervelse af værker af danske kunstnere, hvis det skønnes vigtigt for udbredelsen af kendskabet til dansk kunst.

Carlsbergfondet blev oprettet i 1876 af Carl Jacobsens far, J.C. Jacobsen, med det primære formål at støtte forskning og videnskab, men Carlsbergfondet driver for eksempel også Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Midlerne til de to fonde kommer fra Carlsberg, hvor Carlsbergfondet har aktiemajoriteten. Det er Carlsbergfondet, der sammensætter bestyrelsen for Ny Carlsbergfondet.

Sammen med Tuborgfondet uddeler de to fonde for tiden omkring 400 millioner kr. om året.