Kan man godt lave en komedie om pædofile? Ja, det kan man godt!

Frederikke Aspöcks fængselskomedie »De frivillige« får meget ud af sit flotte cast af skuespillere med en behageligt nedtonet Anders Matthesen i spidsen.

Søren Malling og Anders Matthesen i fængslets værksted. Foto: SF FILM Fold sammen
Læs mere

Fængsel - findes der mon en bedre filmisk metafor for alskens menneskelige tilstande, fra ensomhed over magtvilje til moralsk korruption?

Instruktøren Frederikke Aspöck får alt dette med i sin fængselskomedie »De frivillige« - og en hel del mere. Det skyldes ikke mindst et velcastet hold af skuespillere, der yder Lars Husums fintunede manuskript fuld retfærdighed til trods for den kompleksitet, som komedieskabelonen kamuflerer.

Jacob Lohmann spiller den Stein Bagger-lignende Markus Føns, der i filmen er kendt af alle fra rød løber-reportager, men som nu er varetægtsfængslet, mens en omfattende sag om økonomisk svindel forberedes mod ham.

Markus Føns har meget at lære om livet bag murene. Da han iklædt italienske sko og kameluldsfrakke bliver lukket ind i sin celle af fængselsbetjenten, spørger han - tydeligt utilfreds - om ikke de har »noget større«.

Han får senere forklaret af sin advokat (Ulla Henningsen), at hans varetægtsfængsling på fire uger sagtens kan løbe op i to års indespærring, inden han kan modtage sin dom, og hun råder ham til at vænne sig til forholdene.

Det er lettere sagt end gjort, for Markus bliver snart afpresset for millioner af kroner af fængslets hårde negle, og det får ham til at tage imod et tilbud om at komme i sikkerhed på afdelingen, hvor »de perverse« lever i frivillig isolation, det vil sige hos voldtægtsforbryderne og børnemisbrugerne.

Afdelingen for de uønskede passes af en flok fængselsbetjente, der med omsorgsfuld snusfornuft forsøger at få tingene til at glide bedst muligt. Det gør de blandt andet med en husregel om, at man ikke snakker højt om de indsattes forbrydelser, men også ved at overlade en stor del af styringen i afdelingen til cellegangens nestor, Niels (Anders Matthesen).

Anders Matthesen, der har en tendens til at fylde for meget vanvid på sine standup-shows, med en distancerende effekt til følge, får omvendt meget ud af at nedtone sin karakter, så den balancerer mellem det skrøbelige og det tyranniske. Niels leder afdelingens sangkor, hvis medlemmer han tvinger til at synge »Den signede dag« og andre højskolesange i et halsbrækkende dobbelt tempo.

Niels er en sammensat psykopat, der kan skrue empatien af og på, og - som oversygeplejersken Ratched i »Gøgereden« -deler og hersker ved at trykke på sine undersåtters svageste punkter. Og ligesom Jack Nicholsons karakter i samme film kommer Markus Føns ind den lukkede verden og sætter spørgsmålstegn ved den bestående orden med kaos til følge.

Der er meget fokus på opgøret mellem de to alfahanner, begge på randen af et nervøst sammenbrud, men filmen er en rigt udstyret palet af karakterer, hvor selv en ultrakort scene med en fange, der krummer ryg mod verden på sin briks, rummer et glimt af en fuldbyrdet livstragedie.

Den hæmmede fængselsbetjent Morten (Anders Brink Madsen) er fuldt ud så meget fange af omstændighederne som de indsatte, mens Christoffer Læssø er en seksualforbryder, der bag murene kæmper for en sidste rest af værdighed. Søren Malling er den feje lakaj, der kan vejre et magtskifte som en vejrhane. Alle søger en herre, de kan tjene.

Det er karakteristisk for filmens kloge menneskelighed, at man i hovedparten af den selv må gætte sig til, hvad de »frivillige« har på samvittigheden, men da de alle bliver en del af handlingens komiske optrin, sætter man sin fordømmelse på standby. Anders Matthesen har i sine shows leget med det totale tabu i jokes om pædofile, men her får man sympati for de udstødte blandt de udstødte.

Instruktøren har i interviews beskrevet sit ønske om noget om forholdet i nutiden mellem forbrydelse og straf, men udbyttet er meget større. Det handler om dig og mig, og ingen er uskyldig - alle bliver til grin.

»De frivillige«. Af Frederikke Aspöck. Med Jacob Lohmann og Anders Matthesen. Premiere over hele landet.