Kærlighed opstår i samme klasse

Vi bliver ofte gift med en partner, der tilhører samme sociale lag som os selv. Kvinder gifter sig i højere grad opad i de sociale klasser, end mænd gør, viser ny undersøgelse.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kærligheden rammer, bryllupsklokkerne ringer, og ligusteridyllen realiseres. Når sådanne øjeblikke finder sted, er der stor sandsynlighed for, at det er mellem to mennesker fra det samme sociale lag.

Det viser en kortlægning af danskernes vaner ud i ægteskaber, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har udarbejdet i forbindelse med udgivelsen af bogen »Det danske klassesamfund«, som udkommer i dag.

Ifølge en af forfatterne bag bogen, debattøren Lars Olsen, er det endnu et tegn på, at de forskellige grupper i samfundet isolerer sig mere og mere fra hinanden.

»Vi lukker os om vores egen verden i højere grad end tidligere – også når det gælder boligmønstre og skolevalg. Departementschefen eller direktøren møder ikke særlig ofte maskinarbejderen eller den arbejdsløse. Man må selvfølgelig selv bestemme, hvem man gifter sig med, men det er et problem, at debatten sættes af det øverste samfundslag, som generelt ikke har så meget kontakt med de lavere klasser,« siger Lars Olsen.

Drømmen om håndværkeren og karrierekvinden findes dog stadig, selv om sandsynligheden er lille. For det er langt oftest mænd, der gifter sig nedad, mens kvinderne i højere grad bliver gift med et godt parti.

Fælles baggrund avler enighed

Men det er lidt småkedeligt, at det forholder sig sådan, mener sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

»Vi går og bilder os ind, at det hele handler om kærlighed. Det gør det selvfølgelig også, for der er mange undtagelser, men der er ofte tale om kærlighed i en kontekst. Kærlighed med folk der indgår i samme sammenhæng som os selv,« siger Birthe Linddal.

Hun forklarer, at mennesker fra samme sociale lag ofte er mere enige om gængse normer for, hvordan man eksempelvis opfører, klæder og generelt gebærder sig. Det giver ifølge Birthe Linddal færre konflikter og øger chancen for, at et forhold holder. 

Parterapeut og psykolog Finn Korsaa forklarer, at valget af partner især afgøres af det miljø, man er vokset op i. Og hvordan forældrene har været. Der er dem, som mener, »at mor og far har gjort det meget godt« og derfor underbevidst viderefører nogle af idealerne og tankerne fra barndommen. Modsat er der dem, som vil bryde ud af det, de kommer fra. Disse mennesker finder ofte en partner, der står for noget helt anderledes en de værdier, der har været i deres barndom.

Det handler om forståelse

»Mennesker tænker underbevidst, at vi gerne vil videreføre noget eller tage afstand fra noget. Det afspejler sig klart i valget af vores partner,« siger Finn Korsaa.

Det er dog svært at konkludere, at lige børn som bekendt leger bedst. Og at det er mest fornuftigt at vælge en partner fra samme sociale klasse. Omvendt kan man heller ikke sige, at det er bedre at være en udbryder og afprøve noget helt andet ifølge Finn Korsaa. Hans erfaringer fra sin egen klinik er, at det ikke er dét, der har den store betydning i sidste ende.

»Selv om man ligner hinanden, er man ikke sikret succes. Det hele handler om forståelse for hinanden. Men det er klart, det vil blive anstrengende, hvis man skal diskutere grundlæggende værdier hver eneste morgen,« siger Finn Korsaa.