Kære københavnere, vær med til at kåre Københavns vartegn!

København knopskyder i disse år i alle retninger med nye bygninger og områder. Men hvilken bygning eller hvilket sted i byen rummer alt det, som København er og skal være? Send os dit bud i bunden af artiklen.

Udsigt fra Rundetårn over Københavns tage og tårne. Fold sammen
Læs mere
Foto: ÅNDAHL TORBEN

Luk øjnene engang! Tænk på København! På gaderne, pladserne, cafeerne og strømmen af mennesker her i sommervarmen! På livet ved havnen, stemningen på brokvartererne og stemmerne fra de mange altaner! Hvilken bygning eller plads i byen rummer essensen af den følelse, du får i kroppen? Hvilket sted synes du er alt det, som København er?

Når turisterne ankommer med rullekufferterne, sætter de ofte kurs mod store, velkendte attraktioner som Tivoli, Nyhavn, Christiania, Rundetårn og ikke mindst Den lille Havfrue. Alt sammen destinationer, der i årevis har tegnet byen.

Men hovedstaden er under hastig forandring, med nye beboere hver måned, og dele af byen bliver revet ned for at blive bygget flottere op igen. Berlingske vil derfor gerne spørge københavnerne selv: Hvilket vartegn mener du, København skal have?

Er det er en historisk, magtfuld bygning som Christiansborg? Er det et nyere sted som havnebadet ved Islands Brygge? En hemmelig bar? Amager Strandpark? Eller en historisk plads med kølende springvand?

Udsigt over Nyhavn i hjertet af København Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Nye tider

Berlingskes arkitekturanmelder Holger Dahl mener, at der er god grund til at gentænke, hvilket sted i byen der egentlig symboliserer København, og som vi kan kalde for et vartegn:

»Siden middelalderen har København været Kongens by, men for et par generationer siden var der ikke meget kongeligt ved den. I firserne blev der ikke bygget én eneste ny bygning i hovedstaden, der dengang var en nedslidt, forgældet og skrammet by. Dengang var Amalienborg - og den evindelige lille havfrue - noget af det eneste, man kunne vise udenlandske besøgende, hvis man ville have mere end et medlidende smil tilbage. Sådan er det heldigvis ikke mere.

I dag er København - eller CPH - et internationalt »hotspot« - et livability-paradis med en badevenlig havn, med cykler og broer, new nordic gastronomi, arkitektur, mikrobryggerier og generel awesomeness. Det er godt for selvtilliden og godt for handelsbalancen, men hvad er der sket med Københavns sjæl?

Kan vi stadig kende det København, som PH, Jens August Schade og Dan Turèll digtede om, eller har vi uigenkaldeligt solgt vores sjæl til tidsskriftet Wallpaper og chancen for at blive omtalt som uomgængelige i New York Times? Hvis Den lille Havfrue eller garderen på Amalienborg ikke længere er vores vartegn - hvad er så?

København har ændret sig fra at være en arbejderby til at være en by for velbeslåede snakkebamser og studerende. De rigtige arbejdspladser er væk, og antallet af cafeer og brunchrestauranter er steget eksponentielt, siden begreberne blev introduceret for et par årtier siden.

Denne forandring i byen: Fra et sted, man bor, til et sted, man besøger for at drikke kaffe, ændrer naturligvis dens sjæl. Den er smukkere end nogensinde - med nye byggerier, med Metro, med havnebade, kajkanter, brede boulevardfortove og street food, men nogle gange når jeg cykler gennem den by, jeg stadig betragter som min, er det, som om jeg ikke kan kende den mere.

Nordhavns nye lejligheder Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Kædebutikkerne og den glatte udvendighed, der kommer sammen med de mange turister, trækker byen ned, mens de nye byrum, inderhavnsbroen og havnebadene trækker den op. Så den er der naturligvis endnu, selv om baggårdene er blevet saneret, de gamle værtshuse er blevet til veganske tapasrestauranter, og det altovervejende sprog i servicebranchen nu er engelsk. Men hvordan skal vi kende denne nye by i fremtiden? Hvad skal være Københavns vartegn i fremtiden?«