Kæmpe møntfund fra middelalderen: »Pludselig eksploderede det bare!«

Arkæologerne fra VejleMuseerne har fundet ca. 1.000 mønter, der viser, at på trods af krig og usikre tider var handelen mellem hansestæderne og Danmark i fuld gang i 1400-tallet.

Ca. 1.000 sølvmønter fra middelalderen så i sidste uge igen dagens lys efter at have ligget i jorden i en skov lige uden for Vejle i ca. 600 år. Sølvskatten fra Uhrhøj udstilles  på Kulturmuseet Spinderihallerne i skolernes efterårsferie. Fold sammen
Læs mere
Foto: VejleMuseerne

Metaldektatorer har ændret danmarkshistorien. Det er ikke bare glade amatører, der er ude for at finde skatte. Fagarkæologerne griber også fat i dette hjælpemiddel. VejleMuseerne fortæller, at en større skat af mønter fra middeladeren nu er dukket frem på Vejle-egnen.

Møntsagen startede i marts 2017, da et ældre ægtepar uden detektorer gik en tur i skoven ved Uhrhøj og fandt fire mønter på en sti. Det viste sig at være mønter fra middelalderen. Man formoder, at mønterne var dukket op i forbindelse med et klimatilpasningsprojekt, hvor man havde gravet løs og bl.a. anlagt en ny sti.

I august 2018 fandt man endnu en mønt, der lå på jorden, og det fik arkæologen Kasper Terp Høgsberg til at undersøge området med en metaldetektor. Kaper Terp Høgsberg fortæller:

»Pludselig eksploderede det bare! Efter at have gået fire meter med detektoren må jeg simpelthen stoppe med at grave mønterne op, når jeg får udslag. Der er alt for mange!«

Skatten, der er fundet ved Uhrhøj, repræsenterer en samtidsværdi svarende til 10 køer. Fold sammen
Læs mere
Foto: VejleMuseerne.

Da arkæologerne gravede for at finde flere mønter, fandt de skår af keramik og stykker af tekstil. Det tyder på, at skatten har ligget i en pose og været nedgravet i en kande eller krukke. I alt er der fundet 803 løsfundne mønter langs stien på Uhrhøj. Hertil kommer et ukendt antal mønter, der stadig ligger i resterne af krukken, som de blev nedgravet i i midten af 1400-tallet. Hele området er nu blevet afsøgt systematisk med metaldetektor, men der er mulighed for, at andre har fundet mønter fra skatten i løbet af det seneste par år uden at vide, hvad de er. VejleMuseerne opfordrer derfor til, at man indleverer mønter, som man har fundet ved Uhrhøj.

Størstedelen af sølvmønterne er lavet i de tyske hansestæder og kan dateres til tiden omkring år 1400. Der er også danske mønter. Én af dem blev slået i 1424.

Der er tale om mønttypen »witten«, som var den gængse mønttype. En beregning viser, at mønterne repræsenterer en samtidsværdi svarende til 10 køer, der kunne have brødfødt en bondefamilie i mere end et år.

I første halvdel af 1400-tallet var Erik af Pommern konge i Danmark. Efter en forholdsvis rolig periode under Magrethe I var tiden præget af konflikter med de nordtyske hansestæder, der med mellemrum blussede op til krig. Sammensætningen af danske og tyske mønter viser, at hansestæderne på trods af konflikter var Danmarks vigtigste handelspartner på den tid. Havde skatten været 500 år ældre, ville den have indeholdt engelske mønter. Et par hundrede år senere ville den have været præget af samhandelen med Holland.

I skolernes efterårsferie, der starter på lørdag, vil de 803 løsfundne mønter fra Uhrhøj-skatten blive udstillet på Kulturmuseet Spinderihallerne i Vejle.