Juraprofessor fyret fra jobbet – han ville forsvare Harvey Weinstein

En professor ved Harvard University blev fyret som leder af juraafdelingen. Hans forbrydelse var at ville forsvare Hollywood-instruktøren Harvey Weinstein.

Ronald Sullivan ankommer 26. april til retssagen mod Harvey Weinstein. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/JUSTIN LANE

Ronald Sullivan er en sort juraprofessor, der er kendt som en fremragende forsvarsadvokat. Han har fået uskyldig dømte løsladt af amerikanske fængsler og han er sammen med sin hustru Stephanie Robinson også leder af den juridiske afdeling på det prestigefyldte Harvard Universitet. Men han har begået en brøler i disse #MeeToo-tider, der har fået konsekvenser. Sullivan bekendtgjorde, at han ville arbejde som forsvarsadvokat for Hollywood-producenten Harvey Weinstein, der er anklaget for voldtægt.

 

Hans beslutning vakte raseri på Harvard Universitet og New York Times skrev: »Mange studenter udtrykte forargelse og sagde, at hans beslutning om at repræsentere Weinstein gjorde det umuligt for Sullivan at fungere som vejleder og støtte for de studerende«.

Sullivan blev verbalt overfuset på universitet af studenter og lejligheden, hvor han boede med sin familie, blev overmalet med graffiti. Balladen fik Harvard Universitets ledelse til at lave en undersøgelse af studenternes opfattelse af atmosfæren på juraafdelingen og undersøge, om stemningen var »sexistisk« eller »ikke-sexistisk« og hvordan de studerende iøvrigt følte. Resultatet faldt ikke ud til Sullivans og Robinsons fordel og universitetsledelsen besluttede at fyre dem. Sullivan har fået lov til at forblive som professor, men i sidste uge meddelte han, at han fratrådte som forsvarer for Harvey Weinstein. Formelt var Sullivans begrundelse, at han ikke ville få tid, men de fleste kommentatorer er ikke i tvivl om, at studenterprotester og ledelsens fyring af ham og hustruen er den egentlige grund.

Usikre studenter

Behandlingen af Sullivan fik juraprofessor Alan Dershowitz, der bl.a. er kendt for sit forsvar af Claus von Bülow, til at skrive: »Da jeg var student, fyrede de jurister, der forsvarede kommunister, fra deres akademiske stillinger. I dele af Syden fyrede de advokater, der forsvarede menneskerettighedsaktivister. Nu er Sullivan fyret, fordi han ville repræsentere en mand, der er beskyldt for voldtægt og studenter føler sig »usikre«. »Usikre« er et mantra for den nye Mccarthyisme. Det er et totalt falsk argument, som ikke fortjener en alvorlig behandling. Studenterne følte sig jo ikke usikre, da Sullivan repræsenterede en dobbeltmorder. Harvard skulle skamme sig over at bøje sig for irrationelle, snæversynede og farlige argumenter.«

Dershowitz peger på, at voldtægt nu anses for at være en så forfærdelig en forbrydelse, at selv uskyld ikke mere accepteres som et forsvar: »Sullivans fyring er muligvis den værste overtrædelse af akademisk frihed, som jeg har set i mine 55 år på Harvard,« slutter Alan Dershowitz af med at skrive.