Juraprofessor afviser kritik af mediernes dækning af Henrik Sass Larsen

Flere politikere har siden Henrik Sass Larsens exit fra dansk politik kritiseret mediernes dækning af ham. Søren Pind opfordrede tidligere på ugen en kommende justitsminister til at skærpe reglerne for beskyttelse af privatlivets fred. Juraprofessor afviser, at det er nødvendigt: »Reglerne er gode nok i deres nuværende form«.

Søren Pind er gået i rette med mediernes behandling af Henrik Sass Larsen. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere justitsminister Søren Pind skrev mandag på Facebook, at tiden nu er kommet til at »skærpe reglerne stenhårdt i forhold til ærekrænkelse og beskyttelse af privatlivets fred«. Udmeldingen er en reaktion på den socialdemokratiske toppolitiker Henrik Sass Larsens beslutning om at trække sig fra dansk politik. Sten Schaumburg-Müller, som er juraprofessor ved Syddansk Universitet, er dog langtfra enig med Søren Pind.

Henrik Sass Larsen begrundende sin exit med, at »der er en pris, han ikke vil betale« og henviste til mediernes fokus på hans person. Siden da har flere politikere kritiseret medierne - særligt Ekstra Bladet - for deres dækning af Henrik Sass Larsen inden, under og efter valgkampen, og flere har krævet »selvransagelse« i mediebranchen. Heller ikke dét er Sten Schaumburg-Müller enig i.

»Min faglige vurdering er, at reglerne i deres nuværende form er dækkende. Jeg synes bestemt ikke, at de skal strammes, som Søren Pind foreslår. Som politiker i et demokratisk samfund må man kunne tåle at stå på mål,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Faktisk har juraprofessoren svært ved at se, hvordan Søren Pinds forslag overhovedet skal kunne lade sig gøre, og han »tror umiddelbart ikke, at man kan gøre det bedre«.

Han forklarer, at det er straffelovens paragraf 264 d, der skal ændres, hvis reglerne skal strammes. Paragraffen omhandler strafudmålingen for den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende andres private forhold under omstændigheder, som ikke er relevante for offentligheden.

»Jeg har virkelig svært ved at se, hvordan det skal være muligt at stramme den lov mere, end den allerede er, hvis det ikke skal komme i karambolage med dansk og europæisk lovgivning i forhold til hensynet til offentligheden,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Han forklarer endvidere, at reglerne faktisk blev fornyet med virkning fra begyndelsen af i år, og at man i forbindelse med den gennemgang »ikke fandt anledning til at ændre på balancen i paragraf 264 d«.

»Fair behandling« af Sass Larsen

Det er ikke kun Søren Pind, der har markeret sig i forbindelse med Henrik Sass Larsens exit. S-profiler som Astrid Krag og Peter Hummelgaard har også udtalt kritk af og frustration over mediernes ageren over for Socialdemokratiets tidligere gruppeformand og minister, mens Mette Frederiksen udtrykte håb om, »at almindelig menneskelig ordentlighed for en stund kan vinde over alt andet«.

Denne kritik er Sten Schaumburg-Müller dog heller ikke enig i. Juraprofessoren mener tværtimod, at medierne inden, under og efter valgkampen faktisk har givet Henrik Sass Larsen »en meget fair behandling«.

»Jeg synes, balancen har været fornuftig. Alle har ret til privatliv, men ud fra både dansk og europæisk lovgivning er der ingen tvivl om, at politikere skal kunne tåle noget mere end almindelige mennesker. Hvis man vil vælges som folkets repræsentant, skal det også være muligt for befolkningen at vurdere, om det her er et menneske, man gerne vil have til at lede landet. Jeg synes, det er fornuftigt,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Juraprofessoren forklarer, at retten til privatlivets fred ofte må vige for hensynet til offentlighedens interesse, hvis man som politiker ønsker at besidde et offentligt embede. Der er nemlig ting, som normalt vurderes at høre privatlivet til, der pludselig bliver relevante for befolkningen.

Ifølge Sten Schaumburg-Müller hører både depression og udeblivelse fra møder i statsrevisionen under den kategori.

»Ja, medierne må gerne beskrive Henrik Sass Larsens mentale tilstand, og man må også gerne skrive, at han har meldt fra til opgaver og i stedet valgt at dukke op til noget andet. Det har offentlighedens interesse,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Relevans kan diskuteres

Han har ikke fulgt alle de sager, medierne har skrevet om Henrik Sass Larsen, men understreger over for Berlingske, at han endnu ikke har set eksempler, som har været i nærheden af at være tæt på et lovbrud.

Dog sætter han spørgsmålstegn ved Ekstra Bladets brug af et privatfoto, som en læser har sendt ind, hvor Henrik Sass Larsen er fotograferet på vej hjem fra Føtex efter at have handlet ind. Ifølge ham kan det nemlig diskuteres, hvor relevant det var for offentligheden at se det billede.

»Jeg ved ikke, hvilke overvejelser Ekstra Bladet har gjort sig, inden man besluttede at gøre det, men der kan måske godt være et presseetisk perspektiv her. Igen, der er intet ulovligt gjort, men det kan diskuteres, hvilken relevans det havde for offentligheden,« siger Sten Schaumburg-Müller.

Til det svarer Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen, at man fra mediets side ønskede at lave et portræt af de to kandidater, som man formodede ville indtræde på pladsen som landets finansminister, når valget var ovre.

»Pointen var at vise, hvad de to kandidater foretog sig under valgkampen. Vores overvejelser omkring det var meget enkle, for billedet illustrerede tydeligt de to kandidaters ageren under valgkampen. Den ene, Kristian Jensen, deltog i valgmøde, mens Henrik Sass Larsen i stedet blev hjemme og handlede ind,« siger Poul Madsen.

Søren Pind har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.