Julen er også flammernes fest

Juleaften er en af de mest brandfarlige dage på året. Sidste år registrerede Beredskabsstyrelsen 50 procent flere brande end på en almindelig dag, og Falck har dobbelt så mange brandudrykninger i december sammenlignet med en normal måned.

Julen er ikke kun hjerternes fest. 24. december plejer at sætte rekord i brandudrykninger, ifølge Beredskabsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Vi har varmet op i mere end 24 dage og juleaften slippes hyggen for alvor løs hos familien Danmark.

Men passer vi ikke på, kan stearinlysenes bløde skær fra det ene øjeblik til det andet forvandles til flammernes brølende luer. I 2005 og 2006 bogførte Beredskabsstyrelsen ca. 50 procent flere brande end på en gennemsnitlig dag.

»Julen er en hyggetid med mange levende lys, man ikke er nok opmærksom på. Lysene kommer typisk i nærkontakt med gavepapir eller dekorationer, der har stået fremme hele december og er blevet godt tørre. Adventskranse og de små pyntekranse omkring stearinlys er også meget brandfarlige,« advarer René Ruusunen, ingeniør i Beredskabsafdelingens forebyggelsesafdeling.

Det tændte juletræ er folk til gengæld vakse til at holde øje med:

»Træet er ikke den store synder. Mange fyrer godt og grundigt op i pejsen uden at tænke sig om eller stiller en gruppe fyrfadslys på en paptallerken, en papirdug eller en serviet,« siger René Ruusunen.

Beredskabsstyrelsen opfordrer alle til at holde et vågent øje med børn og ældre mennesker, hvis der er levende lys i nærheden. Er uheldet alligevel ude, er det godt at være forberedt:

»Hav en blomsterforstøver stående eller en spand med vand og en karklud, man lige kan dyppe i vandet og ligge over en juledekoration med ild i. En mere eksotisk løsning er at ryste en sodavand, holde lidt for åbningen og bruge den som nødslukker.«

I julemåneden er vi ekstra flittige i køkkenet, og Falck opfordrer til, at man passer ekstra på, at børnene ikke brænder sig eller skolder sig på kogeplader, ovn, gryder, pander kogende vand eller fedt.

»Træk ikke mere på strømforbruget end el-installationen kan klare. Ved gentagne udfald må man nedsætte belastningen ved at slukke for et eller flere af de apparater, man har i gang,« råder Henrik Hansen, brandchef hos Falck.

Hele december er højsæson for brande i private hjem, og Falck rykker ud til gennemsnitligt 50 procent flere brande i julen end på en normal måned. Ser vi bort fra nytårsaften – som er årets travleste nat for Falck med et stort antal brande og mange fyrværkeriskader – kræver julen typisk en ekstra slukningsindsats.

Brandchefen forsikrer dog, at der er mandskab nok til at tage sig af de mange forventede julebrande.

»Belastningen er større i julen, men vi kalder vagter ind efter behov, uanset om det er juleaften, nytår eller en varm sommerdag. Vi har hele tiden mange tilkaldevagter til rådighed. Desuden hjælper Falck Brandvæsen og det kommunale brandvæsen gerne hinanden, hvis der bliver brug for det,« siger Henrik Hansen fra Falck.