Jul på slottet

Frederiksborg Slot danner i hele december måned rammen om masser af juleaktiviteter for hele familien.

Foto: Scanpix

Der skulle ganske vist ikke være nogen prinesse Miramaja, men derimod nok af juleaktiviteter for hele familien, til for alvor at komme i julestemning, når Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i hele december måned holder jul på slottet.

De mindste kan blandt andet gå på jagt efter slotsnissen, der hver dag gemmer sig et nyt sted – og der er naturligvis gaver til alle, der finder den – mens de ældre besøgende kan opleve museets udstilling af sjældne silkebroderede lærredsduge fra midten af 1600-tallet og åbne museets smukke pragtskabe, så spejlkabinetter og hemmelige rum kommer til syne.

De udstillede duge er blevet udført af danske adelskvinder og vidner om den høje kvalitet af datidens håndarbejde.

Samtidig giver broderiernes motiver et indblik i datidens forestillingsverden. Våbenskjolde fortæller om slægtbevidsthed, bibelske motiver og om en dagligdag gennemsyret af religion. Nøjagtige gengivelser af planter og blomster vidner om interesse for havebrug og naturens forunderlige verden.

Dugene er med tiden blevet så skrøbelige, at de normalt befinder sig i museets magasin, men nu kan publikum således ved selvsyn få et indblik i tiden 350 år tilbage.

Samme tidsrum dateres mange af museets chatoller og skabe. Ved at åbne dem, gøres de steder synlige, hvor man i 16- og 1700-tallet gemte genstande, som man var særligt tilknyttet til.

I hemmelige skuffer opbevarede man eksempelvis vigtige og private breve. Ved chatollernes skriveklapper førte man dagbøger og skrev breve til forretningsforbindelser, venner og elskere, mens man fra de nu genfyldte skuffer i et gammelt krydderiskab nu kan få en fornemmelse af 1600-tallets dufte.

Og hvis man vil vide mere, kan man de resterende adventssøndage op til jul få omvisninger og høre mere om de udstillede genstande og få fortællingen om, hvordan holdt jul på Christian 4’s tid. Desuden serverer museets spisested, Leonora, frem til 21. december æbleskiver og glögg efter museets lukketid.