Jude Law må ikke sige, »jeg var forelsket i dig« til Mads Mikkelsen i kinesisk version af storfilm

Kinesisk censur er årsag til, at seks sekunders samtale om kærlighed mellem to mænd nu er klippet ud af »Fantastiske skabninger 3: Dumbledores Hemmeligheder«, som Mads Mikkelsen spiller med i. Ifølge dansk-japanske David Sakurai, der er skuespiller, er det ikke første gang, at homoseksuelt indhold klippes ud af en film i Harry Potter-universet.

 
I denne trailer til »Fantastiske skabninger 3« indgår en af de sætninger, der er klippet ud af den kinesiske version. Video: Warner Bros Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En samtale om et homoseksuelt forhold i en ny film var for meget for de kinesiske censorer. Derfor har producenten, Warner Bros, valgt at klippe scenen ud, når filmen skal vises i Kina. Det bliver angiveligt anden gang, at kinesere er åsag til, homoseksuelt indhold klippes ud af »Fantastiske Skabninger«-film.

Den gamle historie om et slettet filmkys mellem en amerikansk superstjerne og en dansker, vender vi tilbage til. Først til det nye:

I den seneste film i Harry Potter-universet – blandt fans kendt som Potterverse – »Fantastiske skabninger 3: Dumbledores Hemmeligheder« udbygges fortællingen om romancen mellem den gode troldmand, Albus Dumbledore (Jude Law), og den onde troldmand, Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen).

Mads Mikkelsen har fået international ros for sin optræden i filmen, blandt andet af Kirsten Acuna i Insider:

»Mikkelsen spiller Grindelwald med en sød, charmerende karisma, der overbeviser om, hvorfor nogen ville blive forført af denne lokkende, smukke troldmand, og hvorfor man kunne blive narret til at udkæmpe en krig for ham,« skrev anmelderen i medier Insider. Anmelderen i The Telegraph, Robbie Collin, skrev, at netop en scene, hvor de to mænd sidder i en tesalon og begræder deres forholds død, var »overraskende hjerteskærende«.

Med forbehold for, at indeværende signatur ikke har set filmen, er det tilsyneladende netop sidstnævnte scene, som er faldet for den kinesiske censur, hvilket blandt andet Huffington Post har beskrevet.

Filmselskabet bag »Fantastiske skabninger 3: Dumbledores Hemmeligheder«, Warner Bros, har bekræftet, at det har klippet seks sekunder ud af filmen, for at imødekomme de kinesiske censorers krav om at fjerne alt lgbt-relateret indhold.

Kys mellem dansk-japaner og Johnny Depp var for »aggressivt«

I løbet af de seks sekunder siger Jude Laws karakter, at »det var fordi, jeg var forelsket i dig« til Mads Mikkelsen, og senere er det igen Jude Law, som siger »sommeren, hvor Gellert og jeg blev forelskede«. Den første af de to sætninger kan høres og ses i videoen i toppen af artiklen.

Warner Bros har sendt en udtalelse til branchemediet Variety. I udtalelsen står der, at Warner Bros kan foretage »nuancerede redigeringer« for at svare »følsomt« på markedsfaktorer.

»Vi ønsker, at publikum overalt i verden skal se og nyde denne film, og det er vigtigt for os, at det kinesiske publikum også har mulighed for at opleve den, selv med disse mindre redigeringer,« udtaler filmselskabet til Variety.

Der er som nævnt tale om anden gang. Første gang var ifølge dansk-japaneren David Sakurai, da Sakurai spillede med i »Fantastiske Skabninger 2: Grindelwalds forbrydelser«, hvor Grindelwald-rollen blev spillet af Johnny Depp.

Mads Mikkelsen overtog rollen som den onde troldmand, Gellert Grindelwald, fra Johnny Depp. Depp blev fyret fra »Fantastiske Skabninger 3«, efter at han tabte en retssag mod den britiske tabloidavis The Sun, der havde kaldt ham hustrumishandler. Det måtte avisen gerne, afgjorde retten.

David Sakurai spillede rollen som Krall i »Fantastiske skabninger 2«, og det har han fortalt om i et afsnit podcasten »Dårligdommerne« fra september 2021.

David Sakurai er skuespiller og kung fu-udøver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

Her optog Sakurai en scene med Johnny Depp, der sluttede med et kys mellem de to. Sakurai fortæller, at han siden han var barn, har været fan af Johnny Depp.

»Vi brugte en hel uge på det. Det var en af mine første arbejdsdage med Johnny Depp. Så jeg sagde til ham, at jeg var beæret over, at mit første kys med en mand var med ham. Så grinede Johnny og sagde, at det var hans andet, og at det første var med Javier Bardem,« siger Sakurai i podcasten.

Men fem måneder senere, da filmen var færdig og blev fremvist til diverse markeder, herunder Kina, fandt de kinesiske seere, at scenen var for »aggressiv«, forklarer Sakurai i »Dårligdommerne«. Derfor blev Sakurai, Depp og flere andre fløjet tilbage til settet, og scenen blev taget om. I den færdige film står de to skuespillere blot meget tæt mod slutningen.

Selvom Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling i årevis har talt om, at Dumbledore er homoseksuel, har der nu efter 11 film stadig ikke været et kys mellem to mænd på lærredet.