Jubiii - hverdagen venter

Hører du til dem, der begræder feriens afslutning og måske endda lader de sidste fridage spolere tanken om, at hverdagen venter? Så læs med her og lær at se sagen fra den positive side.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//279/279134/279134_thumbnail.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> <br>Illustration: Lars Andersen<br> Fold sammen
Læs mere

I disse dage synger sommerferien på sidste vers for mange, og vi skal snart indstille os på at komme tilbage til den vante gænge med job og hverdagsliv.

Men hvor sjovt er det efter to-tre-fire ugers ferie, frihed og (forhåbentlig) fede oplevelser? Ikke altid supersjovt, synes de, der bliver ramt af sensommer-blues de sidste feriedage. Jobbet og hverdagens rutiner kan virke helt uoverskuelige, og man får lyst til bare at fortsætte sommerferien i det uendelige. Enten fordi den har været fantastisk eller fordi man måske ikke nåede alt det, man havde forventet. F.eks. at få slappet helt af og ladet op.

Hvis man har det på den måde, kan en af forklaringerne være en helt skæv opfattelse af både sommerferien og hverdagen, mener konsulent og forfatter Sanne Udsen, som skriver bøger og holder foredrag om bl.a. spilleregler, socialisering og takt og tone på arbejdspladsen.

»Selv holder jeg meget af ferien, ingen tvivl om det, men det nytter jo ikke noget, hvis sommerferien er det aller-aller-vigtigste i ens liv, som man har indtryk af at bl.a. charterbranchen gerne vil gøre det til. Hvis det er ferien, der får en til at holde resten af året ud, så er der jo et eller andet helt galt. For når alt kommer til alt, så består ens liv af hverdage, som Dan Turéll også påpegede. Hvis man ikke kan holde dem ud, er det ikke godt,« siger Sanne Udsen.

Så her må man altså se grundigt på sit hverdagsliv og finde ud af, om der er noget, der skal laves om, så man bliver mere tilfreds med det.

»Men hvis man bare hører til dem, der har det lidt svært med at komme tilbage på jobbet og komme op i omdrejninger igen, så bør man sørge for at lægge sin ferie sådan, at man kommer tilbage, mens de andre stadig er på ferie. Så kan man starte stille og roligt, og ingen lægger mærke til, at man kommer lidt sent og går lidt tidligt,« siger Sanne Udsen.

Det kan man af gode grunde ikke nå i år, men man kan huske det næste år.

»Og så er det selvfølgelig en særlig god idé at sørge for at vende tilbage til jobbet, når ens chef er på ferie,« tilføjer hun.

»Man skal nok også sørge for ikke at lande fra Fjernøsten søndag aften, før man skal sidde på pinden klokken 9 mandag morgen,« siger Sanne Udsen, som også foreslår at man prøver at holde den første hverdag efter ferien fri. »Det er der nogen, der gør, og det kan måske hjælpe lidt, hvis man hører til dem, der bliver trist over, at ferien er forbi.«

Sanne Udsen mener, at man derudover skal prøve at låne et par tricks fra dem, der ligefrem glæder sig til at komme tilbage på pinden. For dem er der masser af, og de er gode til at se det positive i, at ferien er slut.

»Hvis man har et arbejde, man synes er spændende og ellers har en ok hverdag, så kan det faktisk være helt rart at komme tilbage til arbejdet. Mange har det sådan, at det var da skønt at være på ferie med familien, men nu har man sørme også fået set hinanden i denne omgang,« siger hun.

»Det kan også være, at man er trist og skuffet, fordi ferien ikke har levet op til ens forventninger. Man kan godt have en ferie, hvor alting er gået galt: Det har regnet, børnene har været utilfredse, tingene har bare ikke været i orden osv. Eller hvis man har haft travlt og egentlig ikke rigtig føler, at man har haft ferie,« siger Sanne Udsen.

»Man skal generelt passe på ikke at skrue forventningerne alt for højt op. Før ferien tænker man jo, at tre uger er uendeligt længe. Det er det bare ikke. Man tror, at man kan nå alting på tre uger. Det kan man ikke. Og så bliver man skuffet over sine egne manglende præstationer på feriefronten,« siger hun og foreslår, at man gør en indsats for at huske alle de gode ting, der også er ved jobbet og ved hverdagen.

»Måske glæder man sig til at snakke med kollegerne igen, eller i hvert fald nogle af dem. Og der er nok også nogle bestemte arbejdsopgaver, man glæder sig til, i stedet for kun at fokusere på hadeopgaverne og de 5.000 mails, der venter.«

Men også helt banale ting som at kunne tage sit pæne tøj på igen er værd at tage med, når man laver sin mentale liste over gode ting ved hverdagen.

»Man slipper for at gå i klip-klapper og svede hele tiden. Man skal ikke bruge energi på at finde vej og tjekke, om man nu har husket pas og billetter. Det kan i det hele taget være vældig rart at komme hjem til noget, man kender, så man kan slappe af i sine vante omgivelser. Det er nok også baggrunden for, at mange er glade for at have et sommerhus. For der kommer man helt væk fra hverdagen, men alligevel til noget kendt, så man kan slappe af,« siger Sanne Udsen.

Ifølge hende oplever mange, at de faktisk har lyst til at komme på arbejde igen, hvis ferien har været rigtig god. Så har de nemlig fået ladet op, og nu skal de bare hjem og tage fat.

»Og så skal man huske, at sommeren ikke er forbi, selv om ferien er forbi for i år. I august og september er det stadig sommer og sensommer, der er dejlig sommerstemning i byen, og det er nu, man skal have sig en fyraftensdrink med kolleger eller venner eller hjemme i haven.«