Josephine Akvama Hoffmeyer: Sten, saks, papir

Josephine Akvama Hoffmeyer stiftede i sin tid Made a Mano. Nu er hun gået solo under navnet File Under Pop, som laver alt det overfladiske – maling, tapet og ikke mindst fliser af 1.000 år gamle lavasten. Men det forpligter at kalde noget for »poppet«.

Designeren Josephine Hoffmeyer stod tidligere bag flisefirmaet Made a Mano. Nu har hun stiftet File Under Pop, som laver fliser, maling og tapet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste ville bande højlydt over at have den som nabo, men Josephine Akvama Hoffmeyer er vild med den. Metrobyggepladsen altså, som hakker og banker, støjer og støver, lige nedenfor vinduerne i hendes nye kontor i Frederiksgade ved Marmorkirken.

Hun elsker at betragte den myldrende byggeplads, og hun elsker C.F. Tietgens kirke i granit og marmor. Måske fordi både sten og heftig aktivitet har fyldt en stor del af hendes liv.

Som teenager blev Josephine Akvama Hoffmeyer optaget i Etta Camerons gospelkor, Voices of Joy, som hun turnerede rundt med i Europa. Til sidst droppede hun ud af Sankt Annæ Gymnasium for at leve af at synge, og hun var med til at stifte funkbandet Ridin’ Thumb og tog til New York for at studere på Parsons New School of Contemporary & Jazz music. Men da hun allerede som 19-årig blev gravid, afbrød hun sin uddannelse og begyndte at synge kor for navne som Kasper Winding, Anne Linnet og Sanne Salomonsen.

»I mange år handlede mit liv kun om at være mor og korsanger, så da jeg i 2000 valgte at tage til Italien, var det fordi, der skulle ske noget andet i mit liv. Det var en kæmpe identitetskrise at bevæge mig væk fra at være sanger, men jeg fandt ud af, at musik sagtens kunne være sekundært i nogle år, hvis jeg bare kunne finde noget, der kunne indtage førstepladsen. Det eneste jeg vidste var, at det skulle være noget med interiør, så jeg tog på messer og googlede i øst og vest, indtil det til sidst snævrede sig ind til at handle om fliser og sten,« siger hun.

Hurtigt blev Josephine Akvama Hoffmeyer draget mod vulkanen Etna på Sicilien – og især de lavasten, som i årtusinder har fyldt jorden i området omkring byen Catania – og et par år senere var Made a Mano en realitet. I de næste ti år var firmaet Europas førende leverandør af håndglaserede designerfliser af lavasten, som enhver design-afficionado med respekt for sig selv bare måtte have i badeværelset eller køkkenet.

Fra sten til papir

I efteråret forlod Josephine Akvama Hoffmeyer så sit hjertebarn for at kaste sig over noget helt andet. Noget helt andet er det faktisk ikke, for fliser af lavasten er stadigvæk kernen i File Under Pop, selvom tapet og maling nu udgør en fjerlet kontrast til de tunge fliser.

»Jeg har i de seneste år haft behov for at arbejde med andre materialer end sten, og papir er en fantastisk modvægt til de tunge lavasten,« siger hun.

Surface design kalder hun sammenhængen mellem maling, fliser og tapet – som ikke er tapet i traditionel forstand, men snarere store håndlavede papirark, der med mønstre i farver samt forgyldninger af kobber og guld, fungerer som kunstværker i sig selv.

»Inspirationen kommer blandt andet fra afrikanske berber-tæpper og stammesymboler, men da jeg ikke kunne kreere de store mønstre på en traditionel tapetrulle, valgte jeg at skabe dem som løse ark på 100 gange 180 cm, som man kan sætte sammen ved siden af hinanden.«

Mønstrene designer hun selv, mens prototyperne bliver håndmalet af tapetmageren Heidi Zilmer, som har lært Josephine Akvama Hoffmeyer alt, hvad hun ved om tapet.

»I dag tænker man kun på tapet som kulørt papir i lange ruller, men historisk set har tapet både været tæpper, gobeliner eller store stykker silke, man hængte på væggen,« siger hun og viser det værksted, hvor designer og dekorationsmaler Linda Weimann fremover kommer til at stå og male de store ark papir.

»Jeg har i lang tid drømt om at skabe et sted, som er mere end blot et show-room, men i højere grad et kreativt værksted,« siger Josephine Akvama Hoffmeyer, som har taget idéen om overfladedesign til det yderste. Hun har nemlig også skabt 30 særlige nuancer af ultramat maling – som dækker alle overflader i File Under Pop’s hovedkvarter – i samarbejde med den norske malingproducent Jotun, der både beklæder Eiffeltårnet, Burj Khalifa i Dubai og verdens største krydstogtskib, »Oasis of the seas«.

Kerneforretningen i File Under Pop er dog stadigvæk stenene fra Etna, som bliver ved med at spy lava, man bare kan grave op af jorden. Mange af stenene er over 1.000 år gamle, og i Catania har man i århundreder brugt lavasten til både vejbelægning og husbyggeri. Når stenene er gravet op, bliver de transporteret til Valencia i Spanien, hvor de forarbejdes, inden de ender i Frederiksgade i København.

Men med priser på op til 3.900 kroner per kvadratmeter river man ikke lige alle sine håndmalede fliser ned, når man flytter eller bygger om. Derfor har Josephine Akvama Hoffmeyer, sammen med arkitekt Ida Katrine Friis Tinning, udviklet et magnetsystem, hvor man ganske simpelt »klikker« fliserne på en metalplade på væggen, så man kan bytte rundt på dem eller tage dem med sig uden at ødelægge de kostbare sten.

Men det forpligter at kalde noget for »pop«, forklarer Josephine Akvama Hoffmeyer. Så på en måde er det nye firmanavn en hjemvenden til musikken.

Dengang beatmusikken i 1960erne kom til England, var det nødvendigt for pladekøberne at kunne se forskel på jazz og vinyler med den nye »pigtrådsmusik«. Derfor satte forhandlerne labels på vinylerne, hvor der stod »File under Popular«.

»Som med alle gode popsange handler det om at skabe noget iørefaldende, der samtidig er visuelt appetitligt, og jeg bilder mig også ind, at jeg efterhånden ved, hvad folk gerne vil have,« griner hun.

»For 14 år siden skabte jeg Made a Mano, og før det var jeg sanger, men det hele hænger alligevel sammen. Jeg er jo bare Josephine Akvama Hoffmeyer, som nu har kastet sig over noget nyt.«

Læs mere: Fileunderpop.com