Johnny Depp i kommentar efter dommen: »Juryen har givet mig mit liv tilbage«

En amerikansk jury dømte onsdag Amber Heard for at have fremsat falske påstande om hustruvold mod sin eksmand Johnny Depp. Han siger, at han efter seks års strid har fået sit liv tilbage. Advokat frygter, at onlinechikane af Amber Heard vil afholde kvinder fra at rejse sager om vold.

 
Se domsafsigelsen i videoen her. Video: Law&Crime Channel Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske skuespiller Johnny Depp vandt onsdag sagen mod sin ekskone Amber Heard, da en jury i Virginia dømte hende for i at have fremsat falske på stande om vold mod sin eksmand.

Det skete i 2018, hvor hun i The Washington Post rettede beskyldningerne om hustruvold og misbrug mod sin berømte eksmand.

Sagen har haft store konsekvenser for Johnny Depps liv og karriere.

I en erklæring udsendt efter dommen, siger Depp, at sagen har haft »omvæltende påvirkning på mit liv og min karriere«.

Depp skriver på sociale medier, at han er »overvældet af den strøm af kærlighed og kolossal støtte og venlighed fra hele verden«, som han er blevet mødt med under sagen.

Alene på Instagram har Johnny Depp fået knap 14 millioner likes for sit indlæg.

»Helt fra starten har målet med denne retssag været af afsløre sandheden, uanset hvad sagens resultat måtte blive. Jeg skyldte mine børn og alle dem, som trofast har støttet mig, at sige sandheden,« skriver Depp, som også retter en tak mod retten.

»Jeg ønsker at anerkende det prægtige arbejde, som juryen og dens medlemmer – fem mænd og to kvinder, rettens personale og de politiledere, som har brugt deres egen tid på at komme hertil, og mit flittige og urystelige team af advokater, som har hjulpet mig med at få sandheden frem,« skriver Johnny Depp.

Ikke overraskende deler Amber Heard ikke denne udlægning af dommen, og hun og hendes advokater overvejer nu mulighederne for at bringe sagen videre i retssystemet.

Bekymret over online kritik

I The New York Times udtrykker Mackenna White, som er advokat for kvinder, der har været udsat for overgreb, bekymring over den massive kritik, som Amber Heard har været udsat for online på sociale medier.

»Denne absolutte ødelæggelse af Amber Heard vil påvirke den slags sager. Hvis man er bekymret over, hvad der kan ske, hvis man taler offentligt om det, kan det (onlinekritikken af Amber Heard, red.) have en afskrækkende effekt, hvilket vi har forsøgt at bekæmpe i mange år,« siger advokaten til The New York Times.

Ifølge avisen er dommen en overraskelse for adskillige juridiske iagttagere, som hæfter sig ved, at Johnny Depp for to år siden i Storbritannien blev dømt for flere tilfælde af vold mod Amber Heard. Påstandene om vold blev fremsat af den britiske tabloidavis The Sun, som kaldte Depp for en »wife beater«. Retten fastslog, at denne påstand var sand.

Jura og sociale medier

BBC skriver på sin hjemmeside, at der har været tale om to retssager: Den ene fandt sted i retssalen og den anden i medierne, ikke mindst de sociale medier.

Retssagen har skabt enorm trafik på mediernes hjemmesider, også her på Berlingske, og alene i USA har 18 millioner aften efter aften fulgt retssagen på tv.

Men ikke mindst på de sociale medier, er det slået klik. På TikTok har brugerne indtil nu klikke ind på videoer med hashtagget #justiceforjohnnydepp 18 milliarder gange!

Spørgsmålet er, hvilken effekt dette vil få, ikke mindst op Johnny Depps karriere. Et andet spørgsmål er, skriver BBC, hvor alle disse klik kommer fra.

Ifølge et israelsk firma, Cyabra, som har fulgt retssagen på de sociale medier, kommer 11 procent af indlæggene på sociale medier, memes (en kombination af billede og tekst, videoer og kommentarer, fra falske konti. Generelt ligger tallet på tre-fem procent.

»Fra begyndelsen af retssagen, var vi interesseret i se, hvad folk rent faktisk gav udtryk for, og hvor meget af trafikken, der var drevet af falske konti. Vi er overrasket over, at 11 procent kommer fra falske konti,« siger Rafi Mendelsohn, talsmand for Cyabra, til BBC.