Jo, en ung kone giver mere lykke - det gør en ung mand også

Gift dig med en yngre mand eller kvinde og bliv mere tilfreds, siger videnskaben. Men regn ikke med, at lykken varer ved.

Modelfoto.
Læs mere
Fold sammen

Alt efter hvor man aktuelt befinder sig i ægtefælle-fødekæden, er dette en af de videnskabelige undersøgelser, der kan bruges til at argumentere begge sider af den sag.

Man kan pege på den og sige: »Der kan du bare se, man bliver lykkeligere af at få en ung ægtefælle« og man kan pege på den igen og sige: »Der kan du bare se, man ikke bliver lykkeligere af at få en ung ægtefælle«.

Undersøgelsen viser nemlig begge dele - over tid. Til at begynde med er ægtefæller med en stor aldersforskel mere tilfredse med deres ægteskab end et tilsvarende jævnaldrende par.

»Vi var ikke overraskede over, at mænd er mere tilfredse med deres yngre hustruer, når man tænker på tit tommelfingerregler som »halvdelen af din alder plus syv år« bliver nævnt,« siger en af undersøgelsens hovedforfattere Wang-Sheng Lee, som er økonom ved Deakin University i Australien, til Medical News Today.

Han var dog overrasket over at se, at tendensen til større lykke med en yngre partner også gælder for kvinder.

»Det strider imod tidligere resultater, der har brugt data fra de præferencer, folk udtrykker i dating-scenarier. Men med større ligestilling mellem kønnene og med stadig flere »kuvøseguf«-forhold 'siden 80'erne, var det ikke helt uventet. Måske har kvinder været mere strategiske og ikke konkrete, når de udtrykte deres præferencer,« mener Lee ifølge Medical News Today.

Så begge køn har glæde af en yngre partner - eller begge køn har glæde af en ældre partner,  kunne man vende den om og sige.

Til gengæld viser tallene, at den store lykke ikke varer ved. I løbet af 6-10 år vil en »maj-september«-romance afkøles hurtigere end et jævnaldrende par., uanset hvilket køn der er yngst.

Og par med stor aldersforskel er i større risiko for at blive skilt, selvom deres ægteskabelig tilfredshed faktisk ikke falder til lavere niveau end hos de jævnaldrende par. Den falder bare betydeligt hurtigere.

Økonomerne har set på den ægteskabelig tilfredshed for par med en aldersforskel på mere eller mindre end 10 år, baseret på besvarelser fra mere end 19.000 deltagere i en stor australsk befolkningsundersøgelse over 13 år.

Undersøgelsen har ikke direkte undersøgt folks årsager til at være mere eller mindre lykkelige i et ægteskab. Der var dog en målbart større andel af forholdene med stor aldersforskel, hvor kun én af parterne var i arbejde.

Den videnskabelig artikel om undersøgelsen er offentliggjort i Journal of Population Economics: The marital satisfaction of differently aged couples