Jim Lyngvild kritiserer homo-miljøet: »Deres rummelighed går kun til dem, som befinder sig inden for samme lille firkant«

Sigmund er blevet fyret fra et spillejob, efter en instagramstory har bragt ham i modvind. Jim Lyngvild mener, at det er noget svineri og udtryk for manglende rummelighed i LGBT-miljøet.

Jim Lyngvild forstår mildest talt ikke, at Danish Rainbow Award har valgt at fyre Sigmund fra sit spillejob. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

»Jeg synes, det er noget svineri.«

Så kontant er meldingen fra Jim Lyngvild i forbindelse med Danish Rainbow Awards beslutning om at aflyse Sigmunds ellers planlagte optræden ved showet, der afholdes 3. april.

Aflysningen skyldes, at den tidligere X-Factor-finalist, der i år blev nummer 3 ved Melodi Grand Prix, i en såkaldt story på sin private instagramprofil har langet voldsomt ud efter indvandrere, flygtninge og beboere på Nørrebro.

»Jeg tager ikke stilling til det, Sigmund har sagt, men må homoseksuelle ikke have en holdning, fordi de stiller op til noget i forbindelse med LGBT? I Danmark har vi ytringsfrihed, og Sigmunds udtalelser er på ingen måder tangerende til det injurierende. Hold nu op med hele tiden at være krænkelsesparat. Nu har man valgt at fyre ham, når man i stedet burde have sagt, at »Ved du hvad, Sigmund. Jeg deler ikke din holdning, men du har lov til at have den«. Det er meningstyranni,« siger Jim Lyngvild.

Jim Lyngvild kan ikke se det problematiske i, at Sigmund har udtalt sig kritisk om en befolkningsgruppe, når han skal optræde til et show, der hylder mangfoldighed.

»Hvor er arrangørernes rummelighed over for Sigmund? Der er ikke nogen. Deres rummelighed går kun til dem, som befinder sig inden for samme lille firkant. Det er enormt indsnævret. For mig er rummelighed, når du siger, at »Du må sige, hvad du vil inden for lovgivningen«. Det andet er meningstyranni,« siger Jim Lyngvild.

Den tidligere designer mener ikke, at Sigmund i sin video taler ned til minoriteter, som kritikken ellers går på. I stedet mener den tidligere designer, at beslutningen er udtryk for en tendens i LGBT-miljøet, hvor man ikke kan lide det, som »ikke lige klinger i deres ånd«.

Sigmund kan måske tilgives over tid

Fahad Saeed, der er talsperson for foreningen Sabaah, som arbejder for at forbedre vilkårene for LGBT-personer med minoritetsetnisk baggrund, forstår Danish Rainbow Awards beslutning om at fyre Sigmund.

»Jeg synes, den instagramstory var møguheldig. Jeg har fulgt Sigmund og været fan af ham. Han udfordrede normerne på en måde, som er ukendt for store dele af Danmark. Men jeg blev så skuffet, da jeg så hans story. I min verden kunne hans udtalelser lige så godt have handlet om mig og og medlemmerne i Sabaah,« siger Fahad Saeed, der tror, at Sigmund kan tilgives over tid.

Talspersonen for Sabaah mener, at det er problematisk at Sigmunds ytringer er rettet mod en enkelt gruppe, fordi LGBT-aktivisme er en bevægelse, der består af flere minoriteter, som skal støtte hinanden.

»Selvfølgelig må man gerne udtale sig kritisk om indvandring og flygtningepolitik, men derfor er jeg ikke tvunget til at synes om det. Sigmunds udtalelser var ekskluderende, stigmatiserende og fremmedfjendske. Jeg synes, det ville være svært at hylde en person, der insisterer på at tale nedsættende om personer, der også er en del af vores LGBT-miljø,« siger Fahad Saeed.

»Vi kan rumme stor forskellighed i Sabaah, men rummelighedsgrænsen går ved racisme og homofobi, transfobi og alle de ting, som ekskluderer befolkningsgrupper, der er en del af bevægelsen. Vi kan ikke tale om rummelighed uden at skabe rum til dem, der er ekstra udsatte. Det er essensen af vores arbejde i Sabaah. Rummelighed skabes ikke ved at tale nedsættende om flygtninge i Danmark,« siger Fahad Saaed.

Sigmunds konklusion er forfejlet

Også debattør Mikkel Radicke har reageret på Sigmunds story.

»Jeg blev enormt ked af det, da jeg så Sigmunds story. At en person, der har vundet så stort fodfæste i mainstream-Danmark bruger sin platform til at tale en anden minoritetsgruppe ned. Han har tidligere talt for, at der skal være plads til alle i samfundet, men det er svært at tro på nu,« siger Mikkel Radicke.

Han understreger, at Sigmund selvfølgelig må sige, hvad han vil, men at han mener, at Sigmund drager en forkert slutning, når han taler om homofobi i Mellemøsten.

»Homofobi er et generelt problem, som vi skal løse på verdensplan. Men Sigmund udpeger kun mellemøstlige lande, og den tankegang er forfejlet. Det vidner om, at han har en antipati over for de mennesker generelt og ikke i kraft af den homofobi, som han klandrer dem for.«

Mikkel Radicke bakker derfor også op om Danish Rainbows beslutning om, at Sigmund ikke skal optræde, fordi andet ifølge ham ville være »selvmodsigende« for organisationen.