Jennifer Lawrence fik 33 millioner kroner mindre end Leonardo DiCaprio for ny film – men Lawrence forsvarer uligheden

Jennifer Lawrence har tidligere været fortaler for, at kvindelige og mandlige skuespillere skal betales mere ligeligt. Men i et interview med Vanity Fair for nylig forsvarer hun lønforskellen mellem sig selv og Leonardo DiCaprio.

Jennifer Lawrence er blandt mange andre film kendt fra »Hunger Games«-filmene, og for »Silver Linings Playboook«, som hun vandt en Oscar for sin medvirken i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligeløn til mænd og kvinder bliver ikke kun debatteret i forbindelse med sygeplejerskestrejken.

I Hollywood har emnet de seneste år også været et varmt samtaleemne, hvor skuespillere som Natalie Portman, Jennifer Lawrence og Claire Foy er blandt dem, som har undret sig over, at de fik lavere løn end deres mandlige medspillere.

Men nu forsvarer Jennifer Lawrence, at Leonardo DiCaprio fik 33 millioner kroner mere i løn end hende for at medvirke i den kommende Netflix-film »Don't Look Up«. Det skriver The Guardian.

I første sæson af Netflix-serien »The Crown«, er prins Philip (Matt Smith, t.v.) utilfreds med, at han er under sin kone, dronning Elizabeth (Claire Foy, t.h.), i hierarkiet. Men i 2018 kunne branchemediet Variety fortælle, at Matt Smith fik mere i løn for sin medvirken i serien end Claire Foy gjorde, selvom Foy spillede hovedrollen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Coco Van Oppens/Netflix.

Jennifer Lawrence skrev ellers i 2015 et essay om, at lønforskellen mellem hende og hendes mandlige kolleger på filmen måske skyldtes, at kvinder er bange for at fremstå besværlige, når de beder om mere i løn. Det problem har andre kvinder også, mener hun.

»Er vi gennem socialiseringen blevet lært at opføre os på den måde?« spurgte Lawrence i essayet, der er publiceret på lennyletter.com.

I et interview i Vanity Fair for nylig forsvarer hun dog, at Leonardo DiCaprio har fået mere i løn.

Don't Look Up« er en satirisk komedie, der er instrueret af Adam McKay, som også stod bag »The Big Short«. Den handler om to astronomer, spillet af DiCaprio og Lawrence, der forsøger at advare verden om en komet, som vil udslette alt liv på Jorden, når den rammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niko Tavernise/Netflix.

Forskellen svarer til 145 årslønninger

»Leo sælger flere biografbilletter, end jeg gør. Jeg er meget heldig og meget glad for min aftale med filmselskabet,« siger Lawrence om sin løn på 165 millioner kroner, som er 33 millioner kroner lavere end DiCaprios løn på 198 millioner kroner.

Beløbene er dog så astronomisk høje, at alene lønforskellen mellem de to svarer til 145 gange medianårslønnen i USA, som er 227.000 kroner om året.

Hun gentager siden i interviewet sin pointe fra essayet om, at hun har erfaring med, at det føles meget ubehageligt at kræve ligeløn, og at hun forestiller sig, at andre kvinder på arbejdsmarkedet har det på samme måde.

»Og hvis man alligevel påpeger, at noget ser ulige ud, så får man fortalt, at det ikke er kønsforskelle, men at de ikke kan sige, hvad det så er, der skaber forskellen,« siger Lawrence til Vanity Fair.

Trods den dårligere løn fik hun dog forhandlet sig til højere status på et andet punkt, bemærker Vanity Fair. I titelsekvensen kommer Jennifer Lawrences navn nemlig frem et halvt sekund før Leonardo DiCaprios.

Selvom Lawrence griner, da hun giver journalisten ret, så er hun også glad for det, står der i artiklen.

Det lyder måske ligegyldigt, men traditionelt set har navnenes placering på plakater og i rulletekster været noget, som A-liste skuespillere og deres agenter går meget op i.

De første reaktioner på filmen »Don't Look Up« har, som du kan læse i Berlingske, været gode, og rollelisten er da også stjernespækket. Udover de to Oscar-vindere i hovedrollen er også skuespillerne Cate Blanchett, Jonah Hill og Timothée Chalamet med i filmen.

Filmen får premiere 24. december på Netflix, men kan fra 21. december ses i enkelte danske biografer.