»Jeg ville være blandt de 40 mest indflydelsesrige i Europa, inden jeg fyldte 40 år. Folk lo bare«

Berlingskes klummeskribent Soulaima Gourani har altid fortalt sit netværk om sine ønsker og planer for livet.

Soulaima Gourani, konsulent for nogle af verdens største og mest indflydelsesrige virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman

Jeg tror på, at hvis du har klart definerede, nedskrevne mål for fremtiden og planer for, hvordan du vil nå det, klarer du dig bedre end de, som ikke planlægger.

Min påstand bliver bakket op af en undersøgelse foretaget blandt dimittender (What they don't teach you at Harvard Business School). De tre procent af dimittenderne, hvis mål var klart definerede og nedskrevne, tjente ti gange mere end de øvrige 97 procent tilsammen, som ikke har eller kun har delvist nedskrevne mål.

At identificere et mål, have troen på og metoden til at indfri målet, kræver ikke bare en metode, men også mentale værktøjer og et netværk. Personligt har jeg altid haft veldefinerede og nedskrevne mål, og jeg har også altid troet på, at jeg kan nå det, jeg sætter mig for. Ydermere har jeg altid fortalt mit netværk om mine ønsker og planer for mit liv. Dette med fare for at nogen måtte stå og tænke, »det klarer hun da aldrig«.

Jeg sagde tilbage i 2004, at jeg ville være blandt de 40 mest indflydelsesrige i Europa, inden jeg fyldte 40 år. Folk lo bare.

»Jo mindre andre tror på dig, des vigtigere er det, at du tror på dig selv. Du må være dit eget heppekor. «


Da jeg så blev dét, satte jeg som nyt mål at blive det globalt. I dag, fire år efter, kan jeg se tilbage på nu at være nomineret til at være blandt de 50 mest indflydelsesrige i min industri. Tro på dine egne mål.

Jo mindre andre tror på dig, des vigtigere er det, at du tror på dig selv. Du må være dit eget heppekor. Din indre dialog kan meget vel give dig en idé om, hvordan du enten støtter eller ødelægger dig selv, også bedre kendt som selvsabotage!

Sig hvad du vil

Din såkaldte hjerne-hygiejne er afgørende for din succes i livet. Ligesom du tager et bad, bruger tandtråd osv. Du har som et mentalt sundt menneske ansvaret for de tanker, du tænker. Måske har du bare lettere ved at tænke dårligt om succes, fordi du inderst inde ikke tør sige, at du gerne vil have succes af frygt for, at andre skal grine ad dig og dine »høje tanker« om dig selv. Tænk over det. Hvad er det værste, der kan ske – at du får succes?

Måske er du også dén type, der har lettere ved at sige, hvad du ikke vil? Jeg har oplevet det til ansættelsessamtaler. Folk ved ikke, hvad de vil, men de ved, hvad de ikke vil.
Det er min opfattelse, at du i mindre grad, når dine mål, hvis du primært taler om det, du ikke vil, eller primært taler om det, du ikke kan!

At sætte mål og nå dem medvirker til bedre livskvalitet. Mit råd til dig med alle de uforløste drømme er, at du sætter en deadline, laver en slagplan, sætter ressourcer af til det og går efter dit mål. Du kender det sikkert godt. Du beslutter dig for at gøre noget nyt eller ændre noget, du gør i dag. Nogle gange lykkes det, andre gange ikke.

Hvad er dit mål, og hvordan vil du nå det? Forpligt dig selv til at opnå dine mål ved at fortælle andre om dem.

Soulaima Gourani er foredragsholder og konsulent