Jeg vil blive gammel sammen med mine børn

Allan Mynster på 37 år er med egne ord »top motiveret« til at gennemføre Fris fitness-serie. Et vægttab på 20 kilo er det langsigtede mål, men i bund og grund handler det for Allan mere om at ændre på sine dårlige vaner. For det skal være slut med åndenød og svedeture, når han leger med sin søn Oliver.

Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere

December måned var en af de mere handlingsmættede i Allan Mynsters 37-årige liv. På den gode måde. For det første valgte han efter lang tids overvejelse at skifte job, dernæst blev hans kone Christine gravid med parrets andet barn, og sidst men ikke mindst fik han mulighed for at komme med i Fris fitnessserie.

For er der en ting, Allan Mynster i den grad har savnet, er det motivationen til at fåændret den livsstil, som han i alt for lang tid har været ked af. Da han var yngre, var han aktiv sportsmand og trænede både i træningscenter og spillede håndbold. Men i de senere år har jobbet, ægteskabet og sønnen Oliver på to år taget for meget tid, og langsomt men sikkert er vægten krøbet op på 119 kilo, og turene med slik og kager i sofaen er blevet hyppigere og hyppigere.

»Det var helt kanon, da jeg hørte om det her projekt. Det kommer på det mest belejlige tidspunkt, for jeg gider ikke at være fed mere. I lang tid var jeg ked af mit job hos Microsoft, men nu har jeg fået et nyt og fantastisk arbejde i internet-firmaet Webgains , som jeg glæder mig til. Og så skal vi tilmed være forældre igen. Det er den rene optur, og jeg kan ikke få hænderne ned,« siger Allan, som engang var en type, som konstant dyrkede sport og elskede træningen og den høje puls.

»Når man ikke bevæger sig, mister man følelsen med sin krop. Min kone og jeg trænede sammen, men da vi fik vores søn, gik det ned ad bakke,« siger han og fortæller om bivirkningerne ved sin usunde livsstil.

»Jeg er sommetider vågnet om natten med en følelse af ikke at kunne få vejret. Og når min kone så mig ligge der på alle fire uden at kunne trække vejret, blev hun selvfølgelig bange. Jeg er blevet undersøgt for søvnapnø, men det har jeg ikke. Jeg er simpelthen bare for overvægtig, og fedtet sætter sig i svælget, så jeg ikke kan trække vejret,« siger han om den livsstil, det nu skal være slut med.

»Jeg har haft ædegilder, hvor jeg har spist så meget sukker og fedt, at det har givet mig sure opstød, når jeg har lagt mig ned for at sove om aftenen. Det er hamrende selvdestruktivt og psykisk nedbrydende, men åbenbart ikke nok til, at jeg har strammet ballerne og er kommet afsted,« siger Allan, som også er blevet mere fokuseret på sin to-årige søns vaner. For selv om Allan selv er opdraget med, at »hygge« er synonym med slik og cola, skal hans søn ikke gentage de samme mønstre.

»Jeg spiser aldrig slik foran ham. Ikke fordi, han skal have et skævt forhold til det, men vi skal lade være med at stille det foran næsen på ham, så han automatisk forbinder det med hygge og fjernsyn,« siger han.

Da Allan Mynster var til test hos Peter Krustrup, var dommen, at Allan er en udholdende person med god muskelmasse, god hoppehøjde og en rimelig hurtighed. Til gengæld er hans kondital og iltoptagelsen meget lav og fedtprocenten for høj. Normalområdet er på 10-25, men Allans fedtprocent er på 31.

»Jeg vil beskrive Allan som klart overvægtig. Hans balance er dårlig, og det samme er hans intervalarbejdsevne, det vil sige hans evne til at komme sig efter arbejde. Allan har plads til klare forbedringer i forhold til sin balance og evnen til at yde langvarigt arbejde. Hans nuværende form gør, at jeg vil betegne ham som utrænet. Til gengæld har han en stor muskelmasse, som gør at han er stærk, kan hoppe højt og er rimelig hurtig. Det forhold, at han har så stor muskelmasse i ben og overkrop gør, at han får endnu sværere ved længerevarende træning som løb og fodbold,« siger Peter Krustrup, som derfor anbefaler, at Allan taber sig 10-15 kilo og laver intervalarbejde og konditalstræning, hvor pulsen er høj. Allan selv er enig i idrætsforskerens konklusion, men det vigtigste for ham er en kulturforandring.

»Jeg har en forkert madkultur, og det skal ændres. Hvis jeg kan cykle stærkere og lege med min søn i længere tid uden at blive forpustet, så fokuserer jeg også meget mere på, hvad det er, jeg propper ind i munden. Det er som om, at hvis man bare giver los, så giver man fortabt, og så bliver det lige meget, og såæder man en hel pose slik og fire kager. Så jeg har en helt klar forventning om, at jeg selvfølgelig kommer i bedre form, men den største ting for mig er at fåændret min kultur,« siger Allan, som i løbet af de næste tre måneder skal træne i Fitness.dk sammen med sin personlige træner Jacob Sørensen, som allerede nu er begyndt at kigge Allan over skulderen og se på hans spisevaner.

»Jeg vejer 119 kilo nu, og jeg vil gerne ned under 110 kilo og på sigt også gerne ned under de 100. Jeg vil stadigvæk have noget kød på kroppen, så jeg tror, at en vægt på omkring de 100 kilo er min idealvægt. Men det er et langsigtet mål, for man taber sig ikke 20 kilo på tre måneder. Det vigtige er, at jeg får det bedre og får forståelsen for, hvad jeg skal proppe i munden. Det er, når jeg står foran buffeten og ser på, hvad jeg skal tage op på tallerkenen, jeg skal blive bedre. Jeg er kendt for min viljestyrke, og det her vil jeg virkelig, men jeg har haft brug for en støtte at læne mig op af. Det ligger så dybt i min opdragelse og den måde, vi har spist på derhjemme, at når man hygger sig, spiser man slik. De vaner tager man med sig, når man bliver voksen,« siger Allan alvorligt. For med snart to børn er der pludselig andre end ham selv at tænke på.

»Jeg vil kraftedeme blive gammel sammen med mine børn. Jeg vil også være faren, som løber rundt og spiller fodbold, uden jeg ligner en, der er ved at dø. For det er slet ikke sådan, jeg ser mig selv,« siger han.