»Jeg tænker over sikkerheden, inden jeg siger ja til at deltage i bestemte møder«

Krudttøndeattentatet har gjort Jette Plesner mere agtpågivende i sin hverdag. Danmark ikke længere er et land, hvor terror er en abstrakt trussel, siger hun.

 
Det er fem år siden, at angrebet i København fandt sted. Se billeder fra dagen i videoen her. Fold sammen
Læs mere

For  71-årige Jette Plesner bliver femårsdagen for attentatet på Krudttønden en særlig dag. Hun sad tæt på scenen i Krudttønden, da skuddene faldt for fem år siden, og indimellem strejfer tanken hende, hvad der kunne være sket, hvis ikke de låste døre havde forhindret attentatmanden i at komme ind i mødelokalet.

»Jeg kan sagtens have perioder, hvor mindet om den dag i Krudttønden ikke spiller så stor en rolle, men det er, som om kroppen stadig husker den tydeligt. Det var forfærdeligt, at Finn Nørgaard skulle miste sit liv, men det kunne være gået langt værre,« siger Jette Plesner.

På femårsdagen mødes hun med andre overlevende for at lægge blomster ved gerningsstedet, og derefter skal de spise sammen.

Krudttøndeattentatet har gjort Jette Plesner mere agtpågivende i sin hverdag, og hun møder hyppigt personer, der har samme følelse som hende selv; at Danmark ikke længere er et land, hvor terror er en abstrakt trussel. For fire uger siden bad hun sin bladkiosk om at bestillle et nummer af det franske satiremagasin Charlie Hebdo, hvor magasinet markerede det angreb, som det selv blev udsat for 7. januar 2015, og som kostede 12 mennesker livet. Hun fik at vide, at det ikke længere kunne lade sig gøre, da kioskens indehavere »ikke ønskede at havne på en dødsliste«.

»Og sagen er, at jeg jo godt forstår dem. Jeg er også selv blevet mere påpasselig med, hvad jeg siger og skriver, og jeg tænker over sikkerheden, inden jeg siger ja til at deltage i bestemte møder,« siger Jette Plesner.

»Jeg synes, det var nedslående at opdage, hvor mange der herhjemme støttede Omars gerninger,« siger Jette Plesner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Forsigtigheden er også taget til, efter at hun er blevet bedsteforælder, for når terroren rammer, rammer den lige så ofte dem, der står ved siden af terroristernes udvalgte ofre, siger hun. Hun håber, at Danmark aldrig igen bliver mål for terror, men hendes fornuft siger, at det vil være meget vanskeligt at undgå.

»Jeg synes, det var nedslående at opdage, hvor mange der herhjemme støttede  Omar el-Husseins gerninger. Det så man blandt andet ved hans begravelse. Der er stadig mange, der er parate til at begå voldshandlinger i en religiøs sags tjeneste, og alt tyder på, at befolkningen bliver mere og mere polariseret, hvilket desværre peger i retningen af nye voldshandlinger,« siger Jette Plesner.