»Jeg har aldrig oplevet noget lignende«

Det er dagen derpå for Ørestad Gymnasium. Efter undervisningsminister Merete Riisager i går valgte at afkorte sit besøg på grund af tilråb og larm fra utilfredse elever, er formanden for elevrådet stadig rystet.

Henrik Michael Rafn fra Ørestad gymnasium udtaler sig i sag om Merete Riisager, der blev mødt af modstand (måske kasteskyts) da hun ville dukkede op på Gymnasiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maise Njor

»Jeg er tilhænger af, at eleverne ytrer sig hvis de er utilfredse med besparelser på gymnasierne, men jeg er stor modstander af den måde, det blev gjort på,« siger Henrik Michael Rafn, som er formand for elevrådet på Ørestad Gymnasium.

Episoden, han henviser til, var gårsdagens besøg af undervisningsminister Merete Riisager (LA) og sognepræst og formand for ministeriets Rådet for Demokratisk Dannelse, Kathrine Lilleør. De var inviteret til gymnasiet på Amager til en debat om netop demokratisk dannelse, og havde netop spist frokost med ledelsen, da balladen begyndte.

Henrik Michael Rafn, elevrådsformand

»Jeg har ikke noget imod, at folk samlede sig, og råbte det der med »Vi er mere end tal«, for det er en fair ytring at have«


Det var, da de to kvinder var på vej op af trappen i aulaen, at de blev mødt med tilråb fra hen imod hundrede elever. Da de herefter i et klasseværelse skulle i gang med selve debatten, blev der larmet og banket så meget på glasvæggen, at undervisningsministeren besluttede at aflyse mødet.

»Det var meget overrumplende for os selv, at vi var nødt til at gå, for der skal meget til. Men det føltes ikke trygt,« har Kathrine Lilleør tidligere sagt til Berlingske.

Elevrådet har efterfølgende skrevet i en pressemeddelelse, at selv om de mener, at elever har ret til at ytre sig, vil de ikke tage ansvar for det, der skete. Henrik Michael Rafn var ikke selv til stede, da tumulten begyndte.

»Jeg kom ud fra terminsprøven i dansk, tre sekunder før ministeren og Katrine Lilleør kom ud fra lærerværelset, og så begyndte larmen, da de kom ud i kantinen,« forklarer han, og siger, at det er første gang, han har oplevet den slags på gymnasiet.

»De to foregående år har vi lavet undervisningsnedlæggelse for at vise vores utilfredshed med finansloven. Det er foregået helt gnidningsfrit, og eleverne har opført sig anstændigt. Jeg ved ikke, hvad der gik galt i går, og det var en atypisk situation. Nu har jeg været her i to et halvt år og har lavet rigtig meget politik, og jeg har aldrig oplevet noget lignende,« siger Henrik Michael Rafn.

Aulaen på Ørestad Gymnasium er stille nu. Banneret »Vi er ikke bare tal Riisager« hænger stadig på første sal, og nedenunder sidder tredjeårseleverne og knokler med terminsprøven i engelsk. Der dufter af nybagt brød fra kiosken, og Henrik Michael Rafn sidder i nærheden og ser beklemt ud.

»Jeg synes, det er superærgerligt. Hvis der var noget, folk var utilfredse med, skulle de være gået gennem elevrådet , så man brugte sin demokratiske stemme gennem os, i stedet for at kontakte hende (ministeren, red.) direkte på trappen. Det kommer der ikke noget godt ud af, og det, synes jeg, var et forkert valg,« siger han.

Ude i samfundet kan man også både stemme og afholde demonstrationer. Gjorde eleverne bare, som de havde set de voksne gøre?

»Jeg har ikke noget imod, at folk samlede sig, og råbte det der med »Vi er mere end tal«, for det er en fair ytring at have. Men da det begyndte at blive personligt, syntes jeg ikke, at det var o.k. længere. At man begyndte at kalde hende ting og kastede papir efter hende, det skal man ikke byde en minister, uanset om man er enig eller uenig.«

Blev der kastet andre ting?

»Det kan jeg ikke udtale mig om. Jeg kunne ikke se særlig meget fra, hvor jeg stod.«

Hvordan er stemningen i dag?

»Den er trykket. Det er en rigtig øv-situation, vi er havnet i, og ministeren fik ikke hørt på vores meninger om demokratisk dannelse, som er et rigtig vigtigt emne. Det, der skete i går, gavner ikke elevrådet, det gavner ikke lærerne, og det gavner ikke skolen.«

Hvad kommer der til at ske nu?

»Jeg går ud fra, at elevrådet og ledelsen kommer til at snakke rigtig meget om, hvordan vi får skabt en god debatkultur på skolen.«

Se video fra TV 2 Lorry, hvor ministeren ankommer til buhråb på Ørestad Gymnasium: