»Jeg er heldigvis aldrig blevet den samme igen«

Et godt arbejdsliv er et liv, hvor man elsker opgaverne, man udfører. Ikke ideen bag eller titlen. Det har Mette Helbæk lært på den hårde måde.

Gennem sommeren interviewer Sarah Skarum tidligere topkok Thomas Rode samt Mette Helbæk, autodidakt kok og mad-stylist, på skift om vendepunkterne i deres liv, deres bedste opskrifter og deres inspiration til bedre vaner, rigtige råvarer og lækre steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en lykkelig historie, set udefra. Indefra var det knap så godt.

Mette Helbæk havde en grønthandel. Baghaven, som den hed, lå i Tullinsgade, midt mellem Vesterbro og Frederiksberg. Hun solgte lokale grøntsager fra landets bedste avlere til sine kunder. De elskede butikken. Medierne elskede butikken, og det så meget, at alle skrev om den, og bladet Monocle kaldte den for »verdens bedste butik«. Men Mette Helbæk elskede den ikke. Ikke sådan rigtigt.

Hun elskede ideen om en grønthandel. Grøntsagerne, kontakten til kunderne. At give andre mulighed for at nyde de råvarer, hun selv havde brugt på restauranter. Men hun elskede ikke de opgaver, som det at have en grønthandel indebar. Faktisk fik hun stress af at have grønthandelen, brød sammen og blev sygemeldt.

»Jeg er heldigvis aldrig blevet den samme igen,« siger hun.

»Jeg har lært, hvad jeg gerne vil bruge mit liv til, og hvad jeg overhovedet ikke vil bruge tid på.«

»På papiret lød det jo godt og dejligt,« siger hendes mand, Flemming, som hun driver restauranten Stedsans sammen med.

»Men i virkeligheden handlede det om at få en palle varer hver dag, slæbe dem ned, stille på plads, sælge dem igen og så have en masse ansatte, hvis forhold man skulle administrere.«

Mette Helbæk nikker og fortsætter:

»Og det var jo ikke dét, vi drømte om. Vi ville vise folk, hvor fantastiske grøntsager er, vi ville inspirere dem. Af Baghaven lærte vi, at det vigtige i ens arbejdsliv ikke bare er, hvordan tingene ser ud eller lyder, når man fortæller om dem. Men at de opgaver, som de medfører, er nogle, man bliver glad af. Det er, hvordan hverdagene ser ud, som betyder noget. Ikke hvor flot det lyder, når Monocle skriver om det.«

Flemming Schiøtt Hansen nikker.

»Man skal dele sit arbejdsliv op i de konkrete opgaver og se, hvad man egentlig laver. Hvis de enkelte ting ikke gør en glad, kan titlen være nok så flot.«

Man kan vælge et andet liv

Det lærte Mette Helbæk på en effektiv facon. Hun fik stress, lukkede butikken og var sygemeldt en længere periode, hvor hun kom til sig selv igen, mens hendes mand forsørgede familien og tjente penge for at undgå konkurs.

Familien skar ned på alle faste udgifter; selv den flydende håndsæbe på toilettet i haveforeningshuset røg, den faste sæbe er billigere, opdagede de, da de gennemgik alle udgifter. Den tur har betydet, at familien har fundet ud af, hvad den har brug for.

»Vi skal ikke bo dyrt og stort – vi sover sammen i en skurvogn i haven. Vi skal ikke have fine møbler. Det vigtige er, at vi spiser rigtig mad. Så lige meget hvor fattige, vi har været, og hvor meget, vi har skyldt væk, har vi prioriteret ordentlige råvarer. Vi vil også gerne kunne rejse væk om vinteren, men mere behøver vi ikke.«

»Vi behøver ikke at tjene vildt mange penge. Vi vil hellere have råd til at holde fri og være sammen, og jeg vil aldrig nogensinde igen have et arbejde, hvor jeg laver noget, jeg ikke kan lide. Det har jeg lært af at gå ned med stress. Jeg skal ikke have et job igen, som jeg tænker på, som et job,« siger Mette Helbæk.

Mette Helbæk og Flemming Schiøtt Hansen har kontrakt på at drive restaurant hos Østergro denne og næste sæson. Hvad de skal derefter, ved de endnu ikke. Men de har både drømme og ideer om at drive restaurant på andre måder end den, hvor man har gæster et par timer en aften, midt i byen. De drømmer om at bo midt i den natur, der inspirerer dem, og der at have gæster boende en nat, lave mad til dem og vise naturen frem.

»Vi kunne godt tænke os i endnu højere grad at vise folk, at man kan vælge et andet liv. Det gælder ikke bare, hvad man spiser, men hvordan man lever. Men det skal kun være få dage om ugen. Vi skal også have tid til ikke at arbejde.«

Mette Helbæks mandelkage er nem at lave og kan blive fantastisk flot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen.