Jeanette Ottesens selvrefleksion er på niveau med en 13-årigs i hendes fortsatte mobning af Lotte Friis

Mediekommentar: I sin nye selvbiografi, »Fri«, påstår Jeanette Ottesen at ville gøre op med en fortid med mobning. Men i praksis fortsætter hun mobningen og udstiller en kollega. Heldigvis udstiller hun også sig selv.

Jeanette Ottesen er elitesvømmer. Hun har vundet over 50 VM-, EM- og OL-medaljer i sin over 20-årige karriere Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere elitesvømmer Jeanette Ottesen skal nu til at tjene penge på at have mobbet tidligere elitesvømmer Lotte Friis.

I sin nye bog beskriver Jeanette Ottesen ufortrødent – næsten hoverende og i hvert fald hånligt – hvordan hun sammen med en række andre svømmere mobbede sin svømmekollega:

»Det kan være noget med, at hun har en stor numse, at hun ikke vejer det, hun skal, at hun er tyk, måden, hun svømmer på, tøjet, hun går i, eller svømmebrillerne, hun svømmer med. Lotte får specialdesignet sine svømmebriller, som virkelig ser sjove ud og er decideret grimme.«

I mandagens udgave af »Go' aften Live« kunne Jeanette Ottesen så fortælle, at hendes detaljerede beskrivelser af Lotte Friis' traumer i virkeligheden handler om at være ærlig og sige undskyld. Det med at sige undskyld står også i bogen.

Hvad Jeanette Ottesen imidlertid overser, er, at det, hun skriver i kapitlet »Venskaber i en våd verden« ikke kan komme i nærheden af at kvalificere sig om en undskyldning fra et voksent menneske. Hun skriver blandt andet:

»Lotte siger aldrig stop. Hun er et klassisk mobbeoffer, for hun gør det ikke nemt for sig selv. Hun lader det bare stå til, så hun efterhånden bliver en, man automatisk griner ad. Det bør ikke være sådan, og det er ikke fedt at sige, men sådan er det desværre. Lotte er en speciel type, hun er en ‘fedtmule’, som mange gange kommer til at lave ufrivilligt sjove ting: typen, der skvatter, hver gang hun træder ind i en svømmehal, ‘Bambi på glatis’, som der bliver sagt om hende.«

Én lang ansvarsfralæggelse uden lige og på sin vis en besynderlig guide til, hvordan man rigtig kan mobbe en med mindre social magt end én selv.

I »Fri« fortæller Jeanette Ottesen om sine oplevelser i svømmeverdenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mons René Andersen.

Jeanette Ottesen forsøger at påklistre sine unødvendige udleveringer adjektivet »bundærlig«. Men det kan de selvfølgelig ikke leve op til, da hun jo mangler det helt basale refleksionsniveau, det kræver at sammenstykke en undskyldning som voksen.

»Lotte siger aldrig stop«, skriver hun ansvarsfralæggende. Men hvorfor sagde du ikke stop, Jeanette Ottesen? Hvorfor bidrog du til, at Lotte Friis blev sat i en situation, der krævede af hende, at hun skulle sige »stop« over for vedvarende mobning?

»Hun er et klassisk mobbeoffer, for hun gør det ikke nemt for sig selv«. Igen, Jeanette Ottesen, skal du spørge dig selv, hvorfor du havde behov for at sparke til én, der lå ned. Du skal forholde dig til – ikke, hvad Lotte gjorde forkert som mobbeoffer, men hvad du gjorde forkert som mobber og medløber.

»Lotte er en speciel type, hun er en 'fedtmule'«. Hvad var du selv for et menneske, Jeanette Ottesen? Dét er det egentlige spørgsmål.

Var du usikker? Formodentlig. Er du det stadig? Det ser så sandelig sådan ud, da du med udgivelsen af din selvbiografi, som jo i sin essens er et enormt indadskuende projekt, alligevel ikke kan dy dig for at sparke til Lotte Friis en enkelt gang mere.

Mest af alt fremstår dette besynderlige kapitel – og efterfølgende besynderlige medieoptrin – som en påmindelse fra Jeanette Ottesen om, at hun altså var et af de seje børn i svømmehallen. Og det er ikke spor sejt.

Og det er vigtigt at understrege. Der er intet ved denne situation, der er pinligt for Lotte Friis, som har adresseret Jeanette Ottesens udlevering af hende i et sobert opslag på Instagram.

Her skriver hun, at hun føler sig »blottet og stillet til skue for hele Danmark«, og at hun samtidig har fuld respekt for Jeanette Ottesens kamp mod mobning.

»Fri« udkommer torsdag 21. oktober på Gyldendal – TV 2 Sport har udgivet et uddrag af bogen.

LÆS MERE