Japansk firma betaler festen: Ny kunstpris bliver verdens største

Med en prissum på 1 mio. dollars kommer Nomura Art Awards til at overgå alle andre kunstpriser.

Værker af Piet Mondrian og andre store modernister ved en udstilling på Albertinum i Dresden. Nu får kunsten sin største pris nogensinde. Foto: Filip Singer/EPA.  Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIP SINGER

Det kommer til at ske hvert år: En særligt fremragende billedkunstner bliver af et dertil nedsat udvalg  udpeget til at modtage 1 million dollars. Prisen, der netop er blevet annonceret, hedder Nomura Art Award og er indstiftet af den japanske finansieringsvirksomhed Nomura Holdings, Inc.

»De 1 million dollars kan helt eller delvis blive brugt på at understøtte ambitiøse nye projekter, som modtageren ikke tidligere har haft mulighed for at realisere,« hedder det i en pressemeddelse fra Nomura, der ifølge sig selv har en lang tradition for at søge nye udfordringer og skabe forandringer, men også for at engagere sig i kunst og deslige. Virksomhedens stifter, Tokushichi Nomura II, var således en passioneret dyrker af de klassiske japanske te-ritualer, ligesom han støttede det traditionelle japanske Noh-teater.

Hvem, der hvert år skal modtage millionbeløbet, afgøres af en uafhængig, international jury, sammensat af, som det hedder, »nogle af verdens mest respekterede museumsdirektører, kuratorer,  fondsformænd og kunsteksperter.« Blandt jurymedlemmerne er Max Hollein, der er direktør for et af verdens betydeligste kunstmuseer, The Metropolitan Museum of Art  i New York, og Nicholas Serota, der er formand for den indflydelsesrige offentlige kulturinstitution Arts Council England.

Ud over den store pris har Nomura indstiftet to mindre  priser på 100.000 dollars, der skal gå til »exceptionelle kunstnere, der befinder sig på et tidligt stadium af deres karriere«. Hvem der skal have disse to priser, bliver offentliggjort i Kyoto 21. maj.

Navnet på den første modtager af den store Nomura Art Award  bliver offentliggjort ved en gallaceremoni i Shanghai til oktober.