James Price: »Humor og selvironi er det vigtigste overhovedet«

James Price er komponist, madskribent, restauratør og hans interesse for gastronomi er også hans største last, fordi det føles uendeligt. I denne uge udkom han med sin nye kogebog »Uden smør og fløde«.

James Price med sin nye bog, »Uden smør og fløde«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Jeg ville gerne møde..

den amerikanske komponist og tekstforfatter Stephen Sondheim. Han var en kæmpe stor inspiration for mig, da jeg som ung gik på musikkonservatoriet, og han er det stadig. Lidt tilfældigt hev jeg en dag dobbelt-LP’en »Sweeney Todd« ned fra en reol på konservatoriet, hvorefter jeg satte mig ind i en bås, som man gjorde dengang, og lyttede til pladen. Sondheim ramte lige ned i noget af det, jeg gerne ville arbejde med: kombinationen af populærmusik og opera. Han kan få musik og tekst til at gå op i en højere enhed.

Jeg træner..

flere gange om ugen på min kondicykel, omkring en halv time pr. gang, mens jeg hører lydbøger. Det er blevet løsningen på min evige motionsudfordring. Jeg har været medlem af adskillige fitness-centre. De første to uger er jeg altid meget entusiastisk, derefter er det svært for mig at bibeholde entusiasmen, men kondicyklen kan jeg overskue.

Min bedste madoplevelse..

var, da jeg som ung sad ved floden i Verona og spiste det lækreste hjemmebagte, rustikke brød sammen med et stykke fabelagtigt parmasanost og dertil en god, men billig rødvin. Et ultra enkelt måltid bestående af skønne råvarer. Det kunne også være på en af de mange fantastiske stjernerestauranter, hvor jeg har nydt måltider på et ekstremt højt gastronomisk niveau i dyb koncentration og med alle sanser åbne. Men hvad er den bedste mad-oplevelse af de to? For mig er det dem begge.

Det næste jeg køber..

er en ny bog til min kindle. En biografi eller en krimi, men du må ikke spørge mig, hvilken det bliver. Min kone og jeg er blevet ret vilde med vores kindler, det er en genial opfindelse, som jeg også nyder at have med, når jeg rejser.

Jeg vil gerne rejse til..

Sydfrankrig. Jeg har nok været det samme sted 25 år i træk, nemlig ved byen Menton, nær den italienske grænse. Jeg kender stedet så godt og ved præcis, hvad jeg skal og ikke skal, derfor er det en ultimativ form for ferie, hvor jeg føler mig helt afslappet.

Andre gange rejser min kone og jeg til storbyer, men det er mere en kulturrejse med museumsbesøg og lange vandringer og ikke ferie på samme måde, som når vi er i Sydfrankrig.

Det bedste råd, jeg har fået er..

Uh ... det er altså svært at svare på, synes jeg. Der er så mange. Karakteristisk ved et godt råd er, at man måske ikke følger det slavisk, men at det i stedet sætter ens tanker i gang og fører til en eller anden form for afklaring. Måske gør man det stik modsatte af det gode råd, man fik. Men som i sidste ende viser sig at være det rigtige. Man har som regel en fornemmelse af en retning, når man søger et godt råd, tror jeg.

Mit største last er..

gastronomien. Det er så stor en interesse, at jeg oplever det som uendeligt, og det kan jo være fint nok, men samtidig lidt af en belastning. Jeg reseacher og undersøger konstant. Så bliver jeg inspireret til at lave det ene eller det andet - og så kan det være svært, bare at smage en teskefuld, og smide resten i fryseren. I den evige kamp mod de overflødige kilo er der dage, hvor man vinder, og dage, hvor man må overgive sig...

De mennesker, der har gjort størst indtryk på mig..

er mine forældre (Birgitte og John Price, red.) Det kan måske lyde lidt for oplagt og lidt for banalt. Men de har givet mit liv en retning, en klangbund og en meget god og solid ballast. Deres grundlæggende værdier og deres appetit på livet har haft en enorm betydning for mig. Ikke at jeg har forsøgt at kopiere dem, for de har bestemt også gjort ting, hvor jeg tænker: det dér skal du nok ikke gøre. Men de har givet mig nogle værdier, som jeg har båret med mig.

Jeg sætter pris på..

selvironi og humor. Det er noget af det vigtigste overhovedet, når mennesker skal kommunikere indbyrdes.

Jeg slapper bedst af med..

en god film. For mig har det været fantastisk at kunne »gufle« film og TV-serier fra betalingskanalerne, når det passer mig. Og så kan man jo altid lige nappe et afsnit eller to ekstra. Nu er vi nok lidt bagefter alle andre hjemme hos mig, for vi har først lige fået set »House of Cards« færdig. »Mad Men« har været noget af det bedste, jeg har set.

Mit kæreste eje..

er mit komfur. Mit gode, dejlige elskelige gaskomfur, hvor der er så mange blus, at man aldrig løber tør for dem. Det er stort Ilve komfur og noget af en tung fætter. Jeg satser på, at det holder resten af mit liv.

Skuespiller og instruktør John Price kysser sin kone skuespiller Birgitte Price i garderoben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.