James Cameron har afgjort 25 års »Titanic«-debat: Kunne Jack have overlevet?

Filminstruktøren James Cameron er gået videnskabeligt til værks for at svare på det evige spørgsmål: Kunne Jack have overlevet ved siden af Rose i slutningen af »Titanic«?

Kate Winslet og Leonardo DiCaprio – i folkemunde oftest Kate og Leo – i »Titanic«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden »Titanic« havde premiere i 1997, har publikum og seere stillet samme spørgsmål igen og igen:

Hvorfor lå Jack (Leonardo di Caprio) ikke bare på det flydende stykke træ sammen med Rose (Kate Winslet), så de begge kunne have overlevet?

I flere år har »Titanic«-instruktøren, James Cameron, sagt, at Jack skulle dø, fordi historien krævede det. Men nu er han tilsyneladende blevet træt af 25 års enerverende spørgsmål.

For James Cameron fortæller nu i Toronto Sun, at han sammen med en ekspert i hypotermi – altså nedsat kropstemperatur – har lavet en retsteknisk analyse, der giver os svaret.

James Cameron og holdet genskabte tømmerflåden fra filmen og vil lave en særudsendelse om det, som udkommer i februar samtidig med en ny version i højere opløsning af »Titanic«.

»Vi tog to stuntmennesker, der har samme kropsvægt som Kate og Leo, og så puttede vi sensorer på og inde i dem. Dernæst puttede vi dem ned i isvand for at se, om de kunne have overlevet ved hjælp af en række forskellige metoder. Svaret var, at der ikke var en måde, hvorpå de begge kunne have overlevet. Kun en kunne overleve, « siger Cameron til den canadiske avis.

Forhåbentlig taler instruktøren her om dukker, når han siger »stuntmennesker« (på engelsk: stunt people).

James Cameron er netop nu aktuel med »Avatar 2: The Way of Water«. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE.

Han gentager også sin oprindelige pointe om, at Jack skulle dø, fordi det står i manuskriptet – altså at han ikke havde overvejet en happy ending til Jack.

»Han skulle dø. Det er ligesom Romeo og Julie. Det er en film om kærlighed, om at ofre sig og om dødelighed. Kærligheden kan ses på grund af selvopofringen,« siger Cameron.

Allerede i 2012 testede det nu hedengangne program »Mythbusters«, hvorvidt både Jack og Rose kunne have været på træstykket. De fandt ud af, at hvis Rose havde taget sin redningsvest af, og de to elskende havde bundet den fast under tømmerflåden, kunne de begge have overlevet.

Men den forklaring afviste Cameron – som faktisk deltog i programmet – over for Daily Beast i 2017.

»Lad os lige gennemgå situationen: Du er Jack, du ligger i vand, der er minus to grader, og din hjerne er ved at blive farligt nedkølet,« sagde Cameron og fortsatte:

»Så siger »Mythbusters«, at han skal tage sin egen redningsvest af, tage hendes redningsvest af, svømme under tømmerflåden, spænde redningsvesten fast på en eller anden måde, så den ikke bare ryger af efter to minutter, og det skal du gøre i vand, der er minus to grader. Det kommer til at tage dig fem til ti minutter, og så er du allerede død,« sagde han dengang.

Men nu skulle debatten altså gerne forstumme: En af dem var nødt til at dø.

Formentlig.