»Ja, Jorden er rund. Ellers kunne jeg jo ikke have fløjet rundt om den så mange gange«

Det er 53 år siden, at John F. Kennedy døde. 22. november 1963. Skudt i hovedet. Mordet er aldrig blevet opklaret, og siden har det vrimlet med konspirationsteorier. Kennedys død er ikke den eneste tragedie, der har fået teorier om sammensværgelser til at florere. Og særligt én bevægelse vokser for tiden: Teorien om den flade jord.

Billeder fra rumsonden Juno fra 9. oktober 2013, der angiveligt viser, at Jorden er en rund klode. Billederne er taget med i alt fire minutters mellemrum. Det første billede til venstre blev taget 19.08, og det sidste længst mod højre klokken 19.12. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da John F. Kennedy døde, gik der ikke lang tid, før det begyndte at rumstere med teorier om, hvem der kunne stå bag. Men denne artikel skal ikke handle om det faktum, at den amerikanske præsident døde af et skud, hvor alt imellem det projektil, der ramte ham, og det faktum, at han endte livet, er blevet betvivlet. Den skal handle om en helt særlig konspirationsteori, der ikke anerkender Jorden som en klode, men som en flad skive omringet af en kæmpe­stor arktisk ismur.

»Jeg har hørt, at lærde Folk skal have saa underlige Meeninger. Er det sandt, at man holder for i Kiøbenhavn, at Jorden er rund?« bliver Erasmus Montanus spurgt i Ludvig Holbergs komedie fra 1723.

Og ja, det mente de, selv om Jorden ser så ganske flad ud. Omvendt er det med science fiction forfatter Terry Pratchett i bogserien »Disc­world«. Her er Jorden flad, skiveformet og ligger på ryggen af fire kæmpeelefanter, som står på en skildpadde.

Men der er altså folk, der i dag tror på, at Jorden er flad. De mener, at den videnskab, der ligger til grund for den verden, som vi kender i dag, er ulogisk. Der er noget, der ikke hænger sammen. Blandt andet det faktum, at man kan se rigtigt langt ud i horisonten.

»Jeg vil gerne vide, hvorfor jeg kan se 80 kilometer ud over vand. Ifølge fysikken burde Jorden jo bøje af,« siger snedker og psykoterapeut Ole Lochmann, som er medstifter af Facebook-gruppen »Jorden er FLAD. Jorden er ikke en globe.«

Da interviewet med Ole Lochmann fandt sted, havde gruppen dagen forinden fået næsten 20 nye medlemmer. Den danske pendant til bevægelsen Flat Earth Society har over 400 medlemmer, hvoraf mange er aktive. Flat Earth Society har 42.150 medlemmer, og flere af bevægelsens You­Tube-videoer har millioner af visninger. Bevægelsens teori vender op og ned på alt, hvad forskere tror på. Hvis den passer.

(Artikel fortsætter under billedet)

Sådan mener Flat Earth Society, at Jorden ser ud: Flad, skiveformet og med en kæmpestor arktisk mur, der omringer os. Og måske er der mere land bag isen. Fold sammen
Læs mere

Der er et særligt punkt, hvor konspirationsteoretikerne, der tror på den flade jord og den anerkendte videnskab, der tror på den runde, ikke bliver enige. På nogen måde. De, der tror på den flade jord, anerkender ikke de billeder, der bliver taget fra rummet. Samtidigt er billederne fra rummet noget, den anerkendte videnskab altid falder tilbage på, når folk ikke vil tro på fysikken. De billeder der viser, at Jorden er rund.

Der er ifølge Ole Lochmann rigtig meget, der er svært at forklare, eller som vi ikke bare sådan skal tro på. Han har siden barnsben interesseret sig for konspirationsteorier, men da han via internettet fandt ligesindede, begyndte han at interessere sig for den flade jord.

»Barnet har jo længe stillet de her spørgsmål: Hvordan kan det være, at kineserne vender nedad, hvorfor falder vi ikke af, hvor er kanten og så videre,« siger han.

Ole Lochmann er selv med i en forening med en masse astrofysikere. Og han er aldrig blevet overbevist om, at astrofysikere rent faktisk ved, hvad der er sandt. Alle får deres grundviden fra de samme kilder – eksempelvis den amerikanske rumfartsorganisation, NASA – og hvis de kilder oplyser noget faktuelt forkert, hvilket Ole Lochmann mener, er der grund til at forholde sig kritisk.

Det handler ikke kun om, at Jorden er flad. Det handler også om, at Solen er lokal. Måske kun 5.000 kilometer væk og ikke 150 millioner kilometer væk, som videnskaben tror på. Det handler om, at tyngdekraften er en konspiration. Der findes kun op og ned.

Og når skibe forsvinder i horisonten, og Solen går ned, så forsvinder de i forsvindingspunktet. Solen går væk, ikke ned, og skibet flyder væk fra vores synsfelt og forsvinder gradvist nedefra, så man til slut kun kan se masten. Denne teori vender vi tilbage til. Først til den anerkendte videnskab.

Anja C. Andersen, astrofysiker ved Niels Bohr Institutet, lyder ikke overrasket over, at teorien om den flade jord trives. Hun anerkender den og mener, at den må have modspil.

Hun giver ikke meget for teorien om, at Jorden skulle være flad. Hun afslår den prompte og fortæller om forskergruppen LIGO, der har bygget en laser, der efter fire kilometer afslører Jordens krumning. Strålen lander således højere end den ville, hvis Jorden var flad:

»Der er nogle ting, som bliver ret svære at forklare, hvis Jorden er flad. Eksempelvis måneformørkelsen. Så skal vores planet være en flad cirkel, hvor alle kontinenter ligger på den ene side, og hvorfor skulle Solen forsvinde om på den anden side for at kaste skygger op på Månen? Og der er også det klassiske eksempel med, at man først og fremmest ser masterne på skibe, når man kigger ud i horisonten. Det er fordi, at Jorden krummer. At man kan se langt betyder ikke, at Jorden er flad.«

Konspirationsteorier har eksisteret længe, siger Maria Brockhoff. Hun er cand.mag. i litteratur og idéhistorie fra Aarhus Universitet og har forsket i konspirationsteorier.

De har eksisteret i det nære, hvor man konspirerer om folk. Det, der kaldes rygter. Eller som i dette tilfælde, hvor verdensordenen bliver udfordret.

»Vi kan grine ad konspirationsteorier og -teoretikere, men der er jo rigtig meget kritisk potentiale i mange af teorierne, og det er jo rigtig godt, at der er nogen, der vil stille spørgsmålstegn ved tingene. På den anden side kan det også være skræmmende, hvis teorierne bliver det centrale omdrejningspunkt for den måde, man anskuer verden på – så bliver det vanskeligt at finde frem til valide fakta.«

Maria Brockhoff fortæller også, at konspirationsteorier om mangt og meget lever i bedste velgående i dag, og det kan der være en forklaring på:

»Når vi har et samfund, hvor konfliktniveauet er højt, så er der større risiko for konspirationsteorier. Jo flere konflikter og jo mere utryghed der er, desto flere konspirations­teorier opstår der. Jo flere ubekendte faktorer og ting, der er svære at forstå, desto mere hælder vi til konspirationer.«

Hun henviser blandt andet til en amerikansk forsker, der indsamlede breve sendt fra udsendte franskmænd til Nationalforsamlingen under Den Franske Revolution. Når konfliktniveauet var højt under revolutionen, blev der beskrevet flere konspirationer i de afsendte breve. Det samme ser Maria Brockhoff ske, når eksempelvis et fly brager ind i Twin Towers, eller når JFK bliver skudt, eller når der er krig og ufred. Konspirationsteorierne florerer.

For at definere den gruppe mennesker, der tror på, at Jorden er flad, må vi se på, hvad de ikke tror på: Månelandingerne har ikke fundet sted. De tror ikke på, at den Internationale Rum­station findes, eller at den danske astronaut Andreas Mogensen har været der. De tror ikke på rumteleskoper eller på satellitter, som vi kender dem. Højst som balloner, som eksempelvis bruges til at måle vejret med. De tror heller ikke på de billeder, der er taget af Jorden fra rummet.

(Artikel fortsætter under billedet)

The Beatles’ Paul McCartney skulle angiveligt være død i 1967 i et biluheld og siden erstattet af en lookalike. Det er blandt andet derfor, at han som den eneste går uden sko på Abbey Road-coveret. Som en anden Messias. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hans Pedersen.

Ole Lochmann, medstifter af »Jorden er FLAD. Jorden er ikke en globe«, mener ikke, at han er en del af en bevægelse. Han er bare en del af en gruppe mennesker, der hjælper hinanden med at undersøge, hvad der virkelig er bag Antarktis – for dér er efter sigende mere land. Måske endda uendeligt. Og de forsøger at bevise, at Solen kun er 5.000 kilometer og ikke 150 millioner kilometer væk.

Solens overflade er cirka 5.500 grader varm. Er den ikke så varm, at hvis den var så tæt på, så ville vi ikke kunne holde ud at være her?

»Jo, men altså: Newton endte jo med at sige, at den var omtrent 5.000 kilometer fra Jorden. Og vi bliver jo brændt af Solen. Den kan jo starte skovbrande og forbrænde os.«

Men der er jo også taget masser af billeder fra rummet …

»Jeg har det efterhånden sådan, at billeder fra rummet, dem må du ikke stole på. Og den virkelige årsag – tror jeg – er, at man skal kunne tage et billede fra rummet for at bevise noget, som simpelthen ikke passer, fordi man kan tjene penge på det. Og jeg mener, at man har fremstillet de her billeder: Kontinenterne har forskellige størrelser på diverse billeder, og der er klonede skyer lavet på computeren – dét er der folk, der har siddet og manipuleret med. Det giver ikke mening, at kontinenterne har forskellige størrelser alt efter, hvilket årti billedet er taget i.«

Men hvorfor skulle nogen lyve om alt det her?

»Det er jo, fordi der måske er mere land.«

Jamen, hvem får noget ud af at lyve om det her? Hvem er det, der har fået noget ud af at fastholde, at Jorden er rund?

»Pas. Det ved jeg sgu ikke. Hvem får noget ud af at vide, at der er kæmpestore lagre af kul, uran og olie, vi kan hente? Det handler måske om markedspriser. Der er penge i det, tror jeg. Det er jo for at fastholde mennesket i en falsk fortælling om menneskets og Jordens udvikling. Vores hypotese er, at der er mere land bag Antarktis, det siger admiral Byrd jo også: Der er land, som magthavere har interesse i at skjule for os.«

Admiral og polarforsker Richard E. Byrd (1888–1957) gjorde store opdagelser ved blandt andet Sydpolen og Antarktis. I et TV-interview i 1954 sagde han følgende:

»I verden i dag er der stadig et uopdaget område på størrelse med USA, som intet menneske har set. Området ligger bag Antarktis, på den anden side af Sydpolen set fra Mellemamerika.«

Men det er jo ikke bevist, at der er mere land. Jeg er med på, at man skal være kritisk over for ting ...

»Bevist eller ikke bevist. Admiral Byrd bliver interviewet og siger: »Der er mere land«. Det er da et kvantespring, at en polarforsker siger det.«

Kan det ikke være, at han tager fejl?

»Altså ekspeditionslederen, som tager på sydpolsforskning med en kæmpestor flåde, flyvere, forskere, og hvad de ellers har haft med – at han tager fejl? Jo, selvfølgelig kan han tage fejl, det ved vi jo ikke, men det er da påfaldende.«

Hvis vi nu ser på en total måneformørkelse: Dér står Solen, Jorden og Månen på linje. Hvorfor skulle Solen være bag ved Jorden, hvis der kun er land på den ene side?

»Solen er ikke bagved. Den er altid over og går ikke ned. Den går væk. Solen forsvinder i forsvindingspunktet ligesom et skib, der forsvinder i det punkt. Det er perspektiv ligesom togskinner, der bliver smallere og smallere og til sidst forsvinder. Derfor mener vi, at solen er meget tættere på Jorden, end vi har lært. Jeg ved godt, at astrofysikere siger, at de ikke kan få det til at passe, men de skal jo også sætte sig ind i vores teori, ligesom vi har sat os ind i deres.«

Hvad så med tidsforskelle?

»Du skal forestille dig, at Solen kører rundt langs med ækvator, og så lyser den cirka halvdelen af Jorden op. Her snakker vi ved jævndøgn. Når vi så nærmer os nordisk sommer, så fortsætter Solen mod nord, og omvendt når det bliver vinter i Norden, så er Solen længere mod syd. Det er derfor, det bliver mørkt i Norden.«

Astrofysiker Anja C. Andersen er stadig ikke overbevist. Hun mener, at der er et afgørende argument for, at Jorden er rund, men det bider som tidligere fortalt ikke på dem, der tror på den flade jord:

»Vi har jo billeder fra rummet, der viser, at Jorden er rund. Det må være det største modargument mod den her teori. Det er ikke længe siden, at både Cassini-sonden og Juno- sonden tog billeder, hvor Jorden er rund. Og Solen er målt til at være omkring 5.500 grader varm på overfladen, så jeg håber, at den er længere væk end de 5.000 kilometer, de mener.«

Juno-sonden tog billeder af Jorden tilbage i 2013. Her vises Jorden som rund, men det er manipuleret og ikke et bevis, vil andre mene

Maria Brockhoff, cand.mag. i litteratur og idéhistorie fra Aarhus Universitet, mener ikke, at konspirationer er udtryk for uvidenhed.

»De giver nogle forklaringer på ting, som vi ikke lige forstår. På ting vi kan være bange for eller nysgerrige om, og så kan man få en forklaring gennem en række sammenkædninger af teorier. Det er ikke noget med, at det er uintelligente mennesker, der tror på de her ting.«

»Det handler jo rigtigt meget om, at man vil have sine teorier bekræftet. Vi vil gerne forklare folk, hvordan ting hænger sammen. Og viden er konsensusbåret – jo flere, der tror på den samme viden, desto stærkere bliver den. Så på den ene side vil man gerne abonnere på videnskabelige metoder, og samtidig vil man gerne være kritisk over for videnskabelige metoder, fordi de mener, at videnskaben dækker over nogle magtrelationer og understøtter magten. Men det er klart, at kan man med en accepteret videnskabelig metode bevise sin påstand, så står man jo stærkere.«

Den danske astronaut Andreas Mogensen har været rundt om Jorden mellem 150 og 160 gange. To døgn i det russiske rumfartøj Sojuz TMA-18M og otte om bord på Den Internationale Rumstation. Han burde vide, hvordan Jorden ser ud. Medmindre han er blevet instrueret til at sige andet eller bare har været oppe i en simulator uden at vide det, som Flat Earth Society mener. Andreas Mogensen er tidligere blevet kontaktet af folk, der mener, at de billeder, han tog fra rummet, var fabrikerede. Det ryster han på hovedet af.

»Ja, Jorden er rund. Ellers kunne jeg jo ikke have fløjet rundt om den så mange gange. Jeg synes, det er et farligt problem, hvis folk ikke vil anerkende virkeligheden eller videnskaben. Respekten for eksperter er forsvundet, det er i sig selv bekymrende, at man ikke vil tro på folk, der har studeret ting i årtier.«