Iransk musiktjeneste retoucherer alle kvinder væk fra albumcovers – mændene får lov til at blive

I Iran skal kvinder være tildækkede. Det gælder også på billeder, så derfor er alle kvinder blevet fjernet fra forsiden af albums på en iransk streamingtjeneste, og i de tilfælde, hvor det kan lade sig gøre, får mændene lov til at blive.

På nogle af forsiderne er det tydeligt at se, at der er tale om en redigering, som på dette med Bradley Cooper og Lady Gaga. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screendump

Søger man på Lady Gagas album »Joanne« på den iranske streamingtjeneste Melovaz, er der kun en lyserød hat på billedet. Det kunne sagtens være et kunstnerisk symbol, men på det oprindelige album har Lady Gaga med det lange lyse hår hatten på hovedet.

For musiktjenesten Melovaz har retoucheret hende væk, og det samme gælder for alle andre kvindelige kunstnere og kvinder, der poserer på forsiden af albums.

Det skriver ALT.dk.

ALT.dk har talt med Claus Valling Pedersen, der er ekspert på Iran og lektor ved Københavns Universitet. Han er ikke overrasket over redigeringen, da billederne med kvinder på strider imod iransk lovgivning.

»Kvinder i Iran skal være tildækkede. De skal have tørklæde, lange frakker og så videre på, så man ikke kan se nogle former. Det er den reglementerede påklædning for alle kvinder, og det gælder også på billeder. Så enten skulle musiktjenesten have givet dem tøj på, fordi billederne er ude i det offentlige rum, eller helt fjerne kvinderne, hvis de vil reklamere for pladerne. Ellers får de inddraget deres tilladelse, hvis de har sådan nogle billeder på deres hjemmeside. Så får de simpelthen ikke lov at arbejde,« siger han til ALT.dk

Artiklen fortsætter under billedet

»Joanne« er Lady Gagas femte album. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screendump.

Ifølge Claus Valling Pedersen skyldes lovgivningen, at man i nogle islamiske lande som Iran og Saudi-Arabien mener, at kvindens arme, nøgne hud og hår frister og frister og ophidser mænd for meget.

Derfor kan man finde albums på streamingtjenesten, hvor sangerinder som Billie Eilish, Beyoncé, Ariana Grande og Miley Cyrus, der oprindeligt poserer på forsiden, er blevet fjernet. Og mens kvinderne bliver retoucheret væk, får mændene lov til at blive.

På albumforsiden for soundtracket til filmen »A Star Is Born«, som Lady Gaga og Bradley Cooper havde hovedrollerne i, kan man oprindeligt se dem begge posere med panderne mod hinanden. Men på Melovaz sidder Bradley Cooper med en guitar, mens Lady Gaga er erstattet af en knap så professionel redigering.

Censuren har vakt opsigt på de sociale medier, også blandt kunstnerne selv. Blandt andet har rapperen Iggy Azalea, som også er blevet bortcensureret, tweetet følgende:

»Synd for dem, for jeg har en vagina-reference i hver eneste af mine sange, så hvem har egentlig vundet?«

Se flere eksempler på retoucherede forsider herunder:

Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell

Foto: Screendump.

Ariana Grande – Thank U, Next

Foto: Screendump.

Dua Lipa – Dua Lipa

Foto: Screendump.