Interne protester over standupshow får Netflix-direktør til at trække i land: »Jeg dummede mig«

Komikeren Dave Chappelles seneste show har sat gang en massiv intern strid Netflix. Nu fortryder Netflix-direktør Ted Sarandos sine udtalelser, skriver Variety.

Komikeren Dave Chappelle joker med blandt andet transkønnedes anatomi i sit seneste show, »The Closer«. Netflix har ifølge lækkede dokumenter brugt 153 millioner kroner på at producere »The Closer«, skriver The Guardian. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVEN FERDMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Komikeren Dave Chapelles seneste show på Netflix, »The Closer«, har været årsag til en massiv intern strid på Netflix, hvor især transkønnede medarbejdere har protesteret over komikerens salver mod transpersoner.

En række medarbejdere har meldt ud, at de som demonstration vil forlade arbejdet onsdag, særlig på grund af udtalelser om showet fra Ted Sarandos, der er den ene af to administrerende direktører i Netflix.

Siden har Netflix ifølge The Guardian fyret en af de transkønnede medarbejdere, der har planlagt onsdagens proteststrejke, efter at vedkommende angivelig havde lækket interne Netflix-dokumenter, der viste, at Netflix ikke tjener lige så mange penge på »The Closer«, som Netflix har brugt på at producere den.

Nu siger Ted Sarandos, at han »dummede sig«, da han forsvarede showet over for sine medarbejdere. Det skriver Variety.

»Det er klart, at jeg dummede mig med den interne kommunikation (...) Jeg skulle have indledt mine e-mail med at være menneskelig. Jeg skulle have opdaget, at en gruppe medarbejdere virkelig var blevet såret,« siger Sarandos til Variety.

Sammenligner transkønnede med blackface

»Vi prøver at understøtte kunstnerisk og kreativ frihed blandt de indholdsskabere, som arbejder på Netflix. Nogle gange vil det føre til, at der er ting på Netflix, som man ikke kan lide, eller som man synes er skadelige,« siger Ted Sarandos, der er den ene af to administrerende direktører i Netflix, til Variety. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vickie Flores/EPA/Ritzau Scanpix.

Årsagen til striden er, at Dave Chappelle i »The Closer« ifølge The Wall Street Journal blandt andet sammenligner transkønnede med folk, der laver blackface. Blackface var oprindelig racistiske forestillinger, hvor hvide varietéskuespillere i gamle dage iførte sig sort sminke og gjorde grin med sorte mennesker.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, indledte Ted Sarandos sit forsvar for showet med at sige, at Chappelle er meget populær, og at hans show er store seersucceser.

En række medarbejdere sagde, at de var bange for, at Chappelles ord ville kunne legitimere vold mod transkønnede, hvorefter Sarandos skrev til medarbejderne, at Netflix ikke mener, at negativt medieindhold kan føre til skader i den virkelige verden.

Det er netop den udtalelse, Sarandos nu fortryder i sit interview i Variety.

»For at gøre det helt klart, så har historiefortællinger en tydelig effekt på den virkelige verden, og effekten er nogle gange ret negativ,« siger Sarandos i interviewet.

Hvis man skal forstå vreden, er det værd at kigge på tallene for vold mod transkønnede. To rapporter fra henholdsvis USA og EU indikerer, at der er et problem.

I en amerikansk rapport fra 2015 med 27.715 respondenter foretaget af National Center for Transgender Equality, svarede ni procent af de transkønnede personer, at de inden for det seneste år havde været udsat for vold på grund af deres kønsidentitet.

Ifølge en rapport fra 2015, udarbejdet af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder, som var baseret på svar fra 93.000 lgbt-personer i hele EU, havde 15 procent af de transkønnede respondenter været udsat for vold eller trusler om vold indenfor det seneste år. Hyppigheden af vold og chikane var dobbelt så høj for transkønnede som for lesbiske, bøsser og biseksuelle.

Selvom Dave Chappelle fortæller grovkornede vitser om transkønnede i »The Closer«, kritiserer han dog også i showet en omdiskuteret lov i North Carolina, der kaldes transfobisk, og som forbyder transkvinder og transmænd at bruge henholdsvis kvinde- og herretoiletter.

Dave Chappelle, der skal optræde onsdag aften i London, har ikke kommenteret de ovennævnte historier.

Du kan læse Aminata Amanda Corrs vurdering af »The Closer« her.