Instruktør: Kinas censur af hans oscarnominerede film har haft den stik modsatte effekt

»Normalt opnår vores kategori, dokumentarkortfilm, ikke megen opmærksomhed i oscarpressedækingen. Det er ironisk, at Beijing nu rent faktisk promoverer vores film,« siger den norske filminstruktør Anders Hammer.

»Protesterne var den største opstand mod Beijing og den politiske ledelse i lang tid,« siger instruktøren Anders Hammer til The Guardian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordmanden Anders Hammers oscarnominerede kortfilm om de prodemokratiske demonstrationer i Hongkong, »Do Not Split«, har fået gratis reklame af ingen anden end den kinesiske stat. Det siger Anders Hammer i et interview med den britiske avis The Guardian.

Styret i Beijing har bedt lokale medier om ikke at sende oscaruddelingen direkte, ligesom medierne er blevet bedt om at omtale årets uddelingen så lidt som muligt, skriver avisen.

Anders Hammer siger, at han er overrasket over, hvor langt den kinesiske regering vil gå for at sikre sig, at kinesere ikke fanger så meget som et glimt af hans film.

»Normalt opnår vores kategori, dokumentarkortfilm, ikke megen opmærksomhed i oscarpressedækingen. Det er ironisk, at Beijing nu rent faktisk promoverer vores film,« siger han til avisen.

Flere af lederne af demonstrationerne i Hongkong sidder i fængsel, er i eksil eller afventer retssager. Demonstranternes sange og slagord er blevet gjort ulovlige i Kina, som beskrevet af bl.a. New York Times.

I december skrev Berlingske om den prodemokratiske politiker Ted Hui, der på daværende tidspunkt var i København – hvilket blev fordømt af styret i Hongkong.

Anders Hammer mener, at styrets indgriben overfor dokumentarfilmen viser, hvor stor betydning, demonstrationerne fortsat har.

»Det var den største opstand mod Beijing og den politiske ledelse i lang tid. Jeg tror, de kinesiske myndigheder er meget bange for, at protesterne kan sprede sig på en eller anden måde, og at man kunne komme til at opleve lignende aktioner på det kinesiske fastland – altså er magthaverne bange for, at andre kunne blive inspireret til det samme,« siger Anders Hammer til The Guardian.

Barbra Streisand-effekten

Ved at forsøge at undertrykke informationen, har de kinesiske myndigheder nu muligvis sikret, at filmen vil blive set af flere.

Fænomenet kaldes »Streisand-effekten« efter en episode, hvor sangerinden Barbra Streisand i 2003 sagsøgte en fotograf for i forskningsøjemed at tage luftfoto af hendes hus. Derved skabte sangerinden yderligere opmærksomhed om netop billederne af sit hus. Inden søgsmålet var billedet blevet downloadet seks gange – efter søgsmålet blev det downloadet 420.000 gange, skriver The Mercury News.

En af de medvirkende i Anders Hammers dokumentarfilm, Joey Sui, siger til The Guardian, at oscarnomineringen af filmen har gjort, at endnu flere menneskers opmærksomhed nu er rettet mod Hongkong.

»Do Not Split« kan ses i sin fulde længde her.