Indierockens kontroversielle godfather fylder 60

I 1980erne blev han berømt som den androgyne forsanger i The Smiths. Senere blev han stjerne i eget navn, men de sidste ti år har skandaløse udtalelser om alt fra politik, kødspisning, immigration og det britiske kongehus ofte overskygget Morrisseys musikalske karriere. I dag fylder han 60 år.

Morrissey i 2013, da han optrådte til Nobels Fredspris i Oslo, Norge. Året efter blev han nødt til at aflyse sin turné i USA på grund af sygdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN

»I can smell burning flesh…and I hope to God it’s human«, siger en tydelig oprørt, men bestemt Morrissey i mikrofonen, inden han sekunder senere forlader scenen og afbryder sin optræden på den store californiske festival Coachella i 2009.

Scenen er symptomatisk for den kompromisløse veganer Morrissey, der igennem hele sit voksenliv har kæmpet en indædt kamp for at stoppe kødspisning, som han har sammenlignet med både pædofili og massemord.

Ofte er det lykkedes ham at få stoppet servering af kødprodukter under sine koncerter, ligesom det er fyringsgrund, hvis hans bandmedlemmer bliver taget i at spise kød. Men denne fredag aften i Californien var det altså ikke lykkedes at få kødet under kontrol, hvorefter Morrissey valgte at tage konsekvensen og udvandre fra scenen.

»Adolf Hitler er venstreorienteret«

Det er dog ikke kun kødspisning, der kan få den britiske sanger til at se rødt. I et interview på sit website kunne man sidste år læse en nærmest endeløs kaskade af skandaløse udtalelser, hvor han kalder Adof Hitler for venstreorienteret, Theresa May for uduelig, producenter af halalkød for IS-støtter og desuden sprang ud som fortaler for det stærkt højreorienterede og anti-islamtiske parti For Britain.

»Ofte er det lykkedes ham at få stoppet servering af kødprodukter under sine koncerter, ligesom det er fyringsgrund, hvis hans bandmedlemmer bliver taget i at spise kød.«


Morrissey har aldrig været bleg for at gå over stregen i interviews, hvilket har gjort ham til godt mediestof i især hjemlandet England. Men denne gang var det som om, at stregen blev trukket for hårdt op og den britiske presse tøvede ikke med at kalde ham for racist, nationalist og fascist. Mange fans og musikkolleger har efterfølgende taget afstand til Morrissey, der for nylig også optrådte på amerikansk tv med For Britains logo på et badge.

Selv har Morrissey ikke meget tilovers for den nylige mediefurore og siger, at han blot fortæller sandheden, men at den er ilde hørt.

En ensom outsider

Steven Patrick Morrissey voksede op i en arbejderklasse familie i den Nordengelske by Manchester. I skolen var han en ensom outsider, og årene har han siden beskrevet som»brutale og ondskabsfulde«. I stedet søgte Morrissey tilflugt i musikken, filmens og litteraturens verden, hvor forbillederne var James Dean, Oscar Wilde og glamrock navne som David Bowie, Roxy Music og New York Dolls.

De sidste ti år har Morrissey vakt opsigt med sine rabiate udtalelser om alt fra kødspisning, Brexit til at han mener, at Adolf Hitler var venstreorienteret. Her optræder han i Mexico tidligere i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUDIO CRUZ.

Til en koncert med Patti Smith mødte han den fire år yngre guitarist Johnny Marr, og i 1982 dannede de sammen bandet The Smiths. Bandet blev op gennem firserne et af tidens mest epokegørende, succesfulde og anmelderroste bands, der gik rent ind med deres guitarbårne fusion mellem hård post-punk og melodiøs 60er rock kombineret med skarpe, samfundskritiske og identitetssøgende tekster fyldt med sort humor og blodig alvor.

Efter at have udgivet fire album på fem år og turneret intensivt i USA og Europa, gik The Smiths i opløsning i 1987. I mellemtiden havde Morrissey opnået stjernestatus med et sjældent dedikeret publikum, der kunne genkende sig selv i hans tekster, der blev leveret galgenhumoristisk helt uden filter og kredsede om ensomhed, fortvivlelse, selvhad, død og uforløst kærlighed.

Homoikon

Morrissey blev også et ikon for queer-, homo- og transgendermiljøerne, som han åbent støttede. Trods uendelige gisninger og spørgsmål fra pressen nægtede han selv at blive sat i bås seksuelt. Det tætteste man kom på et svar var, da han på et tidspunkt beskrev sig selv som »en biseksuel person, der var tiltrukket af mennesker og ikke køn«, og som desuden levede i cølibat.

Det første soloalbum fra 1988 gik nummer 1 i England og gjorde Morrissey til megastjerne for alverdens utilpassede unge, der tilbad ham som deres Messias. Succesen fortsatte i første halvdel af 90erne, hvor man til koncerterne kunne opleve grædende fans af alle køn storme scenen og hysterisk rive skjorten af Morrissey, der nød de fanatiske fanscener.

Efter udgivelsen af hovedværket »Vauxhall and I« i 1994 begyndte det at stilne lidt af, og Morrissey blev overhalet indenom af nye bands fra britpop-bølgen som Blur, Pulp, Suede og Oasis, der senere alle har tilkendegivet deres store arv til Morrissey og The Smiths.

Who Put the M in Manchester?

Efter en pladepause på syv år vendte Morrissey stærkt tilbage i 2004 med albummet »You Are the Quarry«, der blev starten på et nyt triumftog og frugtbar periode for sangeren, der i samme periode blev kåret af BBC som den anden mest betydningsfulde nulevende kultur-ikon, kun overgået af Sir David Attenborough.

For at understrege succesen og hans status som legende udkom i 2005 en koncertfilm optaget på hjemmebane i Manchester Arena på Morrisseys 45-års fødselsdag med sejrstitlen »Who Put the M in Manchester?«

Trods faldende interesse for Morrisseys udgivelser i 10erne høstede han fremragende anmeldelser for sin 660 sider lange selvbiografi »Autobiography« fra 2013, der blev en vaskeægte bestseller og solgte over 200.000 eksemplarer alene i England. I bogen afslører den ellers så tillukkede stjerne to længerevarende, romantiske forhold til både en kvinde og en mand.

I dag fylder han så 60 år og trods de stadigt mere rabiate udtalelser og en række aflyste koncerter grundet udmattelse og andre helbredsproblemer fejler populariteten og arbejdsiveren ikke noget. Om få dage udkommer et nyt coveralbum med en række duetter ligesom en omfattende turné i USA og Canada er annonceret til efteråret.

Og selvom Morrissey gør sit bedste for at ødelægge sit renommé og sætte sine fans på prøve er hans status som »Godfather of Indie« og nationalt klenodie i England svær at rokke ved.