Ikonisk gavlmaleri kan måske reddes

En planlagt renovering betyder, at det kendte gavlmaleri »Cyklende Pige« forsvinder fra Nørrebrogade. Ny Carlsbergfondet vil nu have Nationalmuseets konservatorer til at undersøge, hvad der kan gøres for at redde det ikoniske maleri.

Gavlmaleriet »Cyklende Pige«, der siden 1993 har prydet hjørnet af Nørrebrogade og Ravnsborggade, kan måske reddes fra at gå tabt på trods af renovering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

25 år.

Så længe har maleriet »Cyklende Pige« prydet gavlen af nr. 14 på hjørnet af Nørrebrogade og Ravnsborggade. Nu skal bygningen, der ejes af andelsboligforeningen AB Virkliheden, gennemgå en renovering for at sikre bedre isolering. Resultatet bliver, at gavlmaleriet dækkes helt til.

»Lige nu er gavlen både nedslidt og lukker varme ud. Så det er en energioptimering, der skal laves. Det betyder jo desværre, at kunstværket dækkes helt til,« forklarer Michael Brinch, der er bestyrelsesmedlem i A/B Virkliheden, til TV 2 Lorry.

Seppo Mattinen, kunstner

»Det gør mig meget ked af det.«


På trods af dette er der nu alligevel en chance for, at kunstværket kan bevares. Ny Carlsbergfondet vil undersøge, hvilke muligheder der er for at redde kunstværket, som er skabt af den finsk-danske maler og grafiker Seppo Mattinen.

»Vi vurderer, at det er et vigtigt værk for København og en del af historien, og da Ny Carlsbergfondet er til for at være i kunstens tjeneste, så ville det være mærkeligt, hvis vi blot sad med hænderne i skødet, mens et ikonisk værk blev ødelagt,« siger Morten Kyndrup, leder af Ny Carlsbergfondet.

Selv udtaler den 89 årige kunstner, der er kendt for at portrætere det erotiske møde mellem mand og kvinde, og som tilbage i 1993 malede »Cyklende Pige«, til Berlingske, at andelsboligforeningens beslutning ærgrer ham.

»Det gør mig meget ked af det,« siger Seppo Mattinen, der efter at have været bosat i Rom siden 1985 vendte tilbage til Danmark i 2016.

Også Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde fra Alternativet, ærgrer sig over situationen.

»Jeg synes, det er meget ærgerligt, når kunsten så at sige kommer i vejen for de byggeprojekter, som er i byen. »Cyklende Pige« er ikonisk og har en charme, der giver byen sjæl. Hun hænger på Nørrebrogade, som er en af de mest cykel-befærdede gader, og er på den måde et symbol for København, der er verdens bedste cykelby. Det ville være en skam, hvis hun forsvinder fra bybilledet. Jeg er i gang med at undersøge, hvad vi i kultur- og fritidsforvaltningen kan gøre for at bevare maleriet,« siger Franciska Rosenkilde.

Vil undersøge muligheder

Men nu vil Ny Carlsbergfondet  tage kontakt til Nationalmuseets konservatorer og bede dem undersøge, hvilke muligheder der er for at kunne bevare »Cyklende Pige«, selvom det er fastlagt, at gavlen, hun hænger på, skal renoveres. Det er den undersøgelse, som fondet til at begynde med vil finansiere.

Jacob Theilgaard, formand for AB Virkliheden

»Hvis Ny Carlsbergfondet vil hjælpe til, så er vi meget positive over for det.«


»Vi er lige gået ind i sagen, men da vi hørte, at det var manglende ressourcer, som lå til grund for, at maleriet ikke kunne bevares, resolverede vi, at vi måtte gribe ind. Seppo Mattinen er en meget fin kunstner, som vi i Carlsbergfondet løbende har købt værker af. Hvis konservatorerne finder det muligt, og det er økonomisk realistisk, vil vi gerne gå ind i projektet. Men det forudsætter selvfølgelig, at der er lokal  interesse og opbakning for at bevare »Cyklende Pige«,« siger Morten Kyndrup.

Og noget kunne tyde på, at det er der – opbakning. Til Berlingske fortæller Jacob Theilgaard, der er formand for andelsforeningen A/B Virkliheden, at han er positivt indstillet over for det forslag:

»Da det blev besluttet, at bygningen skulle renoveres, skrev vi rundt til flere institutioner, som eksempelvis Kulturstyrelsen og Cyklistforbundet for at høre, om de ville hjælpe. Men der var ingen, som fandt maleriet »Cyklende Pige« bevaringsværdigt. Som en ny andelsforening er vi i A/B Virkliheden nødt til at tænke økonomisk. Hvis Ny Carlsbergfondet vil hjælpe til, så er vi meget positive over for det,« siger Jacob Theilgaard.