Ikonisk byggeri får nyt look: Nu skal Triumfbuen pakkes ind i plastic

Kunstneren Christo har fået grønt lys til endnu et af sine spektakulære projekter: at dække Triumfbuen med 25.000 meter genbrugsvenlig, sølvblå plastic.

Skitser og tegninger til Christos næste store projekt: Indpakning af Triumfbuen. Illustration:  Andre Grossmann/ Christo and Jeanne-Claude - 2019 Christo / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDRE GROSSMANN

Rigsdagen i Berlin, en kyststrækning i Australien, Rocky Mountains ...

Den 83-årige bulgarskfødte kunstner Christo har været her, der og alle vegne med sine farvestrålende indpakninger af berømte byggerier og plasticinstallationer i iøjnefaldende naturområder, og nu er han på vej med endnu et monumentalt projekt: En indpakning af én af den franske hovedstads – og verdens – mest kendte og fotograferede byggerier.

Christo har kastet sin kærlighed på Triumfbuen, som kejser Napoleon lod igangsætte i 1806 efter sin sejr ved Austerlitz, men som først stod endeligt færdig i 1836, og de franske myndigheder har givet grønt lys til hans planer, skriver Le Monde og andre internationale medier.

Derfor skulle det være ganske vist, at Triumfbuen fra 6. til 19. april 2020 vil blive dækket af 25.000 meter genbrugsvenlig, sølvblå plastic.

I samme spektakulære anledning vil et af Paris' vigtigste museer og udstillingssteder Centre Pompidou vise en udstilling, der dokumenterer Christos og hans nu afdøde hustrus, Jeanne-Claudes, legendariske indpakning i 1985 af byens berømte Pont Neuf, »Le Pont Neuf Empaqueté«.

Allerede i 1962 skabte Christo og Jeanne-Claude en fotomontage, der viste en indpakket triumfbue, set fra Avenue Foch, og når ideen nu endelig efter så mange år bliver realiseret, sker det under klare betingelser. Det understreger Centre des monuments nationaux, der har givet tilladelsen. Under Triumfbuen befinder der sig en grav, der tilhører en ukendt soldat fra Første Verdenskrig, og her er der også en ild, der har brændt uafbrudt siden 1923, og de ceremonier, der dagligt finder sted her, og som er en central del af den franske selvforståelse, vil ikke blive berørt.

Hurtig tilladelse

Christo selv siger, at hans konkrete planer om at pakke Triumfbuen ind i enorme mængder plastic først for alvor begyndte at tage fart sidste år, og at det efter hans opfattelse er gået dejligt og forbløffende hurtigt at få tilladelse fra de franske myndigheder.

Indpakningen af Rigsdagen i Berlin var til sammenligning 23 år undervejs, blandt andet fordi den mødte modstand fra prominente politikere som Helmut Kohl og Wolfgang Schäuble, mens projektet »The Gates« i Central Park i New York blev udtænkt tilbage i 1979, men først realiseret i 2015.

Med til historien hører, at Christo ikke modtager nogen som helst offentlig støtte til sit triumfbue-projekt. Han fortæller Le Monde, at indpakningen af det ikoniske byggeri for enden af Avenue des Champs-Élysées alene vil blive finansieret af salg af tegninger, collager og modeller, der relaterer sig til projektet. Hvad angår udsigten til at måtte vente et helt år på at se sin idé realiseret, siger den aldrende kunstner kort og godt:

»Jeg er utålmodig.«