Ida Kocks råd til forældre

Vis, hvor du står

Børn og unge kan have alle mulige skrækforestillinger om, hvordan forældrene vil reagere, hvis de fortæller, at de er til deres eget køn. Derfor kan det være en god idé at tale med dem om homoseksualitet, men uden at det behøver at bunde i en mistanke. Hvis ens børn mærker en åbenhed eller ligefrem tolerance, er det langt lettere for dem at »springe ud.«

Lad det tage sin tid

Unge begynder deres »kæresterier« på vidt forskellige tidspunkter. Pres dem ikke med udtalelser som: Skal du ikke snart have en veninde/ven? Det kan få dem til at føle sig unormale, og det er det sidste, der er brug for. Det betyder ikke, at det er forkert at spørge stille og roligt, om han eller hun er til piger eller drenge, uden at det bliver nedladende eller kontrollerende. Det er i orden at spørge, men man kan ikke afkræve dem et svar.

Hold dialogen, men vis respektA

rbejd på at vedligeholde den åbne og ærlige dialog. Det er vigtigt, at man viser sin interesse og eventuelle bekymring, men samtidig er respektfuld over for, at sønnen eller datteren ønsker at værne om sit privatliv. Det kan være en vanskelig, men ikke umulig balance at finde.

Lyt og vær ærlig

Når den unge »kommer ud af skabet«, så lyt til hans/hendes egne forestillinger og overvejelser, fremfor at brase igennem med egne forestillinger eller fordomme. At være homoseksuel eller at være i tvivl om seksuel orientering er ikke at være forkert, men at være anderledes end flertallet. Vær ærlig, når der er noget, du ikke forstår eller ikke ved.