I øsende regnvejr viser Kronprinsen sin folkelige side i nyt DR-program – men en fødselsdagsgave minder os om hans stamtavle

Kronprinsen er dus med Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe i det seneste afsnit af DRs jagtsucces »Nak & Æd«. Selvom det ser folkeligt og hyggeligt ud, er det også en del af Kongehusets mediestrategi, siger kongehuskommentator Jakob Steen Olsen.

»Men prøv at hør', nu kører vi jo bare dus,« lyder det afslappet fra Kronprinsen. Det er nok godt, for har man set de tidligere sæsoner af »Nak & Æd«, har man svært ved at forestille sig, at Nikolaj Kirk (tv.) i al sin godmodige ivrighed ville huske at sige »De«. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom der ofte er en interessant lokalkendt guide med som gæst og medspiser i »Nak & æd« på DR, har der ikke været en gæst af samme kaliber,som gæsten i 12. sæsons andet afsnit; Hans Kongelige Højhed, Kronprinsen.

Kronprinsens deltagelse adskiller sig fra tidligere tiders tv-programmer med de kongelige, hvor man oftest opsøgte dem der, hvor de i forvejen var, siger Berlingskes kongehuskommentator, Jakob Steen Olsen.

»Der er helt klart sket noget i forhold til de kongeliges medvirken i tv-programmer. Nu optræder de kongelige i allerede eksisterende programmer som gæst, ligesom da kronprins Frederik medvirkede i familien Behas program »Kurs mod danske kyster« på TV 2,« siger Jakob Steen Olsen.

Men selvom kongehuset stiller op i andres allerede fastlagte tv-koncepter, så er det fortsat for at fremme en af de dagsordener, som Kronprinsen går op i.

»Da Kronprinsen var med i Beha-familiens båd, havde det jo nærmest karakter af et kongeligt sommertogt, hvor kronprinsen kunne få lejlighed til at fortælle om Danmark og danskerne. Når han nu er med i »Nak og Æd«, handler det om at vise, at han også går op i natur, klima og miljø, og Royal Run er jo udover et folkeligt motionsløb også en tv-begivenhed, der fremstiller Kongehuset på en positiv måde,« siger Jakob Steen Olsen.

Prinser og prinsesser på SoMe

Kronprinsen gør sin entre i »Nak & Æd« iført bøllehat og kørende på en ATV ned ad en af de mange veje, som Christian V anlagde i Gribskov til såkaldt parforcejagt fra hestevogn. Regnen står ned, og Skouboe og Kirk har netop gjort den vanligt interimistiske lejr klar, mens de drikker kold kaffe.

På den måde er der både kort og langt til tidligere tiders majestæter, og kronprinsens folkelige optræden flugter med den normalisering af kongehuset, som ifølge Jakob Steen Olsen er i fuld gang.

Prins Henrik var også på jagt i jagtvogn i Gribskov i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

»Det er en interessant strategi, som jeg bifalder, ligesom jeg også godt kunne lide prins Joachims historiske program om Danmark. Det er en del af samme udvikling, som man også ser på Kongehusets profiler på sociale medier. Her er prins Joachims og kronprins Frederiks børn også i højere grad eksponeret, end deres forældre var i samme alder, hvor vi jo nærmest ikke vidste, hvordan prinsernes stemmer lød,« siger kongehuskommentatoren.

Men selvom prins Christian som den første prins nogensinde har gennemført sin grundskole på en kommunal folkeskole, og 14-årige prinsesse Isabella for nylig sagde »altså, er du helt væk« til sin mor, kronprinsesse Mary, er der altså stadig lidt, der adskiller kongehuset fra folkedybet.

Det umage makkerpar bestående af kokken Nikolaj Kirks sprælske københavnerenergi og naturmanden Jørgen Skouboes noget mere sindige nordjyske ro, bringer mindelser om buddy cop-film som »Dødbringende Våben«, når de småskændes, mens de går på jagt og tilbereder mad over bål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Skov/DR.

Senere i programmet optræder Kronprinsen nemlig i sin jagtvogn med eget monogram, trukket af to hvide heste. Jagtvognen har Kronprinsen følge B.T. fået i 50 års fødselsdagsgave.

»Man skal nemlig også huske på, at selvom det ser hyggeligt ud i »Nak & Æd« og i familien Behas båd, så skal man ikke bilde sig selv ind, at der ikke er meget klare aftaler om, hvad de kongelige medvirker til i programmerne, og især hvad de ikke medvirker til,« siger Jakob Steen Olsen og fortsætter:

»Vi mangler endnu at se nogle af de kongelige i et talkshow-format, som man ellers har set det i for eksempel Sverige, hvor de kongelige har stillet op til interview,« slutter han.

Om det lykkedes kronprins Frederik, Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk, at få ram på en sikahjort, eller om de i stedet skulle spise den vanlige plan b – denne gang en guldfisk – kan man finde ud af i afsnittet, der kan ses nu på DRTV eller på DR 1 torsdag aften klokken 20.

LÆS MERE