I juleferien overvejede Merete Eldrup sin situation – så sagde hun op som direktør for TV 2

TV 2s administrerende direktør Merete Eldrup har sagt op: »Jeg skal jo slutte før eller siden, og derfor giver det mening for mig, at det er nu, hvor der er mindre pres på,« siger hun til Berlingske

Merete Eldrup, administrerende direktør for TV2/Danmark, siger farvel og tak til sin arbejdsplads i 11 år, når der er fundet en afløser til hende. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det er personlige overvejelser om at nedtrappe sin arbejdsbyrde, der ligger bag den 55-årige Merete Eldrups beslutning om at forlade posten som TV 2s administrerende direktør.

»Jeg brugte en del af min juleferie til at gøre regnebrættet op, og TV 2 står rigtig godt med en god økonomi og gode seertal, uanset om folk streamer eller ser flow. Jeg skal jo slutte før eller siden, og derfor giver det mening for mig, at det er nu, hvor der er mindre pres på. Det betyder, at vi får en god overgang til den ny direktør, som helst skal være glidende,« siger Merete Eldrup.

Af samme grund bliver Merete Elstrup på posten, indtil rekrutteringsarbejdet med en ny direktør er afsluttet. Derefter vil hun hellige sig arbejdet i de bestyrelser, hun i øjeblikket er medlem af.

Hun blev i 2015 kåret som årets kvindelige bestyrelsesmedlem ved Women’s Board Award, er bestyrelsesnæstformand i Nykredit Holding A/S, Nykredit Realkredit A/S og Gyldendal A/S. Hun er bestyrelsesmedlem i Rambøll Gruppen A/S, medlem af Realdanias Repræsentantskab og TechDK Kommissionen under Djøf.

»Jeg har endnu en bestyrelsespost i udkig, som jeg ikke kan sige mere om lige nu, men alt i alt har mit bestyrelsesarbejde betydet, at jeg er nødt til at vælge noget fra. Og selvom det smerter mig, bliver det arbejdet som TV 2s administrerende direktør,« siger Merete Eldrup.

I TV 2s direktion bliver Merete Eldrups elleve år som administrerende direktør beskrevet som en slags guldalder. »God til at lede ud fra et værdibaseret grundlag«. »Elsket af medarbejderne«. Beskrivelserne stammer fra TV 2s indholdsdirektør Anne Engdal Stig Christensen, der selv har arbejdet tæt sammen med Merete Eldrup i fem år.

»Merete har altid troet på, at TV 2 kunne og skulle gøre en forskel. Både hvad angår vores udkomme og som opgave for den enkelte medarbejder. Hun er definitivt elsket af direktionens medlemmer og medarbejderne på gulvet, og det handler om hendes tro på, at alle bør kunne gøre en forskel, samtidig med at hun altid selv har været til rådighed. I den forstand har hun været en rigtig “TV 2-mor”. Mange vil begræde hendes afgang,« siger Anne Engdal Stig Christensen.

Direktionen har netop færdiggjort arbejdet på en ny treårig strategiplan, der fortsætter arbejdet med at transformere TV 2 i en digital retning, og ifølge Anne Engdal Stig Christensen er stationen netop nu i en gunstig situation med gode resultater på flere niveauer. Det gælder indtjeningen og medarbejdertilfredsheden i virksomheden. Og det gælder TV 2s flow-programmer, der stadig er største indtjeningskilde på trods af den hastige digitale udvikling. Forleden trak premieren på endnu en sæson af »Badehotellet« halvanden million seere.

»Vi samler stadig nationen, hvad enten det handler om VM-håndbold eller vores TV-serier,« siger Anne Engdal Stig Christensen.

Hun håber, at en ny direktør vil blive en person der forstår TV 2s dobbelte DNA på samme måde, som det har været tilfældet med Merete Eldrup.

»Det skal være en person der forstår stationens særlige kombination af at være kommerciel og public service på samme tid,« siger Anne Engdal Stig Christensen.

Publicisme

Ifølge medieforskeren Frands Mortensen, der er professor emeritus og i mange år har forsket i public service-TV, forlader Merete Eldrup en virksomhed, der er i økonomisk topform.

»Hun overtog TV2 på et tidspunkt, hvor man var tæt på konkurs. Hun har sammen med økonomidirektør Peter Normann skabt en fænomenal udvikling af økonomien med overskud og en stor egenkapital. Det er i sig selv en meget stor bedrift. TV2 er i dag en af de mest velkonsoliderede medievirksomheder i Danmark,« siger Frands Mortensen.

Merete Eldrup har gennem sin direktørtid kæmpet med retssager. TV2 er af EU-Domstolen dømt for at have modtaget ulovlig statsstøtte 1995-2002, ligesom stationen i Højesteret er dømt for at have misbrugt sin dominerende position på reklamemarkedet. Man afventer afgørelser om evt. erstatninger, og derfor har Eldrup arbejdet på at opbygge så stor en pengetank, at man vil kunne klare det, hvis man skal betale erstatning i milliardklassen.

»Merete Eldrup har ikke haft noget ansvar for disse retssager, men de har ligget som en skygge over TV2. Når hun har skabt så store overskud, så har det været for at kunne betale, hvis man skulle komme i den situation,« siger Frands Mortensen.

Han siger, at Merete Eldrup først og fremmest har været administrator og ikke har blandet sig meget i den indholdsmæssige del af virksomheden.

»Men hun har været i stand til at finde folk, som har kunnet gøre det godt. TV2 er stadig den mest sete TV-kanal, og i den forstand har TV2 i hendes tid også været en succes. Samtidig har man hvert år opfyldt statens public service-krav,« siger Frands Mortensen.

TV2 bestyrelse skal nu ansætte en ny direktør, og ifølge Frands Mortensen kan man vælge enten en administrator som Merete Eldrup, der er cand.polit, eller en publicist med forstand på indhold.

»Der ligger stadig nogle retssager om erstatning og lurer, og det kunne tale for, at man vælger en administrator. Omvendt har TV2 lagt en linje, hvor man er ved at justere sin programpolitik og satser meget på nye aktiviteter, bl.a. dansk fiktion, og det taler for, at man vælger en publicist, og så lader Peter Normann styre økonomien. TV2 har tidligere haft publicister som Jørgen Schleimann, Thøger Seidenfaden og Jørgen Flindt Pedersen som administrerende direktører,« siger Frands Mortensen.