I en ørken blev 200 mennesker malet hvide og fotograferet nøgne. Det er der en særlig årsag til

Den amerikanske fotograf Spencer Tunick var for tredje gang på besøg i Israel for at fotografere nøgne mennesker ved Det Døde Hav og gøre opmærksom på et klimaproblem. Turen og opholdet fik han betalt af Israel.

 
Den amerikanske kunstner og fotograf Spencer Tunick fotograferer hundredvis af nøgne mennesker. Det skal sætte fokus på, at Det Døde Hav forsvinder som følge af klimaforandringer. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over 200 nøgne, hvidmalet mennesker går rundt i det stenede ørkenlandskab ved byen Arad i det sydlige Israel.

Det er den amerikanske fotograf Spencer Tunick, der er på spil.

Som et led i sit nye projekt er den 54-årige fotograf for tredje gang rejst til Israel for at besøge Det Døde Hav. Det har han gjort for at dokumentere udtørringen af det salte hav, hvis vandstand hvert år svinder med en meter, skriver The Guardian.

»Jeg er her for at gøre opmærksom på udtørringen af Det Døde Hav og sætte lys på den økologiske katastrofe, der sker,« sagde Spencer Tunick til CNN.

Den amerikanske fotograf er kendt for sine store, opskalerede billeder af nøgne mennesker på offentlige steder. Han har blandt andet fotograferet en stor mængde mennesker uden en trevl på kroppen i Mexico City og ved Caracas Museum for Samtidskunst i Venezuela.

»For mig repræsenterer kroppen skønhed, liv og kærlighed,« sagde Spencer Tunick til The Guardian.

Det Døde Hav tørrer ud

Det Døde Hav ligger på grænsen mellem Israel/ Palæstina og Jordan og indeholder så meget salt, at man nærmest flyder på vandet.

Men det kendte hav er nu ved at tørre ud. Israel og Jordan har omdirigeret meget af vandet for at bruge det til landbrug og drikkevand, ligesom mineraludvinding og fordampning fremskyndet af klimaforandringer har gjort problemet værre, ifølge The Guardian.

Den amerikanske fotograf vil gøre verden opmærksom på det problem. Gennem sine billeder af nøgne – og denne gang hvidmalede – mennesker.

De er malet hvide som reference til den bibelske historie om Lots kone, der bliver forvandlet til en saltstøtte.

Spencer Tunick har fået sin rejse til Israel betalt af det israelske ministerium for turisme, og bystyret i Arad har dækket andre dele af fotografens udgifter.

Det har fået konservative stemmer i Israel til at opfordre ministeriet til at trække støtten til projektet tilbage.

Ikke desto mindre sagde Arads borgmester, Nissan Ben-Hamo til CNN, at han ser det som »en stor gave« og som en bekræftelse på byens liberale frihed, at de har fået Spencer Tunick til byen.