I Dianas fodspor

Den 25-årige Kate Middleton har fyldt en plads hos alverdens paparazzier, der har stået gabende tom siden prinsesse Dianas død.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Allerede inden prins William så meget som har annonceret en forlovelse, er hans kæreste blevet udråbt til Dianas efterfølger som mediedarling, men meget tyder på, at det er en opgave, hun ikke kan opfylde. Kate er al for smart og afbalanceret.

Først var der den sky, Bambi-agtige 19-årige Diana, der rødmede foran verdenspressen og klyngede sig til sin kommende mand. Hun smilede forelsket til ham, men han mødte ikke hendes blik, og da han blev spurgt af en journalist, om han var forelsket, svarede han kort for hovedet.

»Hvad kærlighed så end er..?«

Det var prins Charles' forkyndelse af sin egen forlovelse, men vi ved i dag, at hans tanker ikke var hos den uskyldige og dybt naive teenager ved hans side, men hos Camilla Parker-Bowles.

Den slanke brunette

Tyve år senere er parrets ældste søn til modeshow til fordel for velgørenhed på St. Andrews Universitet i Skotland. Naturligvis sidder prins William på første række, og han kan ganske enkelt ikke undgå at se en ung, slank brunette, der skrider frem på podiet iført en kjole, der ikke overlader så meget som en flig til fantasien om, hvordan hendes undertøj ser ud.

Venner har senere sammenlignet prinsens reaktion med en af den slags tegnefilm, hvor øjnene hopper ud af hovedet på fjedre, og tungen ruller ukontrolleret ned på gulvet.

Det er muligt, at Prins Charles aldrig rigtig var afklaret om, hvad kærlighed var, men hans ældste søn var ikke to sekunder i tvivl, da han første gang kastede sit blik på sin medstuderende Kate Middleton. En helt almindelig pige fra et middeklassehjem med en far, der er tidligere pilot og en mor, der arbejdede sammen med ham som stewardesse, indtil parret sammen startede et postordrefirma. En pige, der uden at gøre sig de store anstrengelser påkaldte sig prinsens opmærksomhed og har haft den lige siden i et forhold, der tegner til at være så solidt, at det kun er et spørgsmål om tid, inden forlovelsen bliver officiel, og der igen skal være kongeligt bryllup i Storbritannien.

Hvad har de til fælles?

På overfladen har prins Williams mor og hans formentlig kommende kone allerede en del ting til fælles. Begge har indtil videre været jaget rundt af pressen. Diana i en sådan grad, at det var en medvirkende faktor til hendes død i en bil i en tunnel i Paris. For Kates vedkommende er det allerede kommet så vidt, at et billede af hende i bikini står til at kunne indbringe en snig-fotograf minimum en kvart million kroner.

Men der er en afgørende forskel mellem de to kvinder og den måde, de har håndteret pressen på indtil videre, og den fører direkte tilbage til, hvordan drømmeprinserne i deres liv har opført sig overfor de nysgerrige fotografer og journalister.

Da Diana trådte ind på scenen og blev gift med Charles, blev brylluppet fulgt af millioner over hele verden, men da det blev hverdag igen, havde fascinationen af den unge smukke prinsesse til Prins Charles' store bestyrtelse svært ved at lægge sig igen.

Lige meget hvor mange skoler han åbnede, skibe han døbte, eller hvor mange langmodige og filosofiske taler han holdt om arkitektur og økologisk landbrug, kunne han ikke længere regne med at være midtpunkt. Mens pressen var åndeløs over, hvad Diana havde på, hvad hun spiste til frokost, eller hvad hun sagde til den lille pige med blomsterne, måtte en stadig mere bitter Charles indse, at han ikke længere var hovedattraktion. Han var blevet hr. Diana, og han hadede sin nye unge kone for det. Jalousien var ikke den eneste forklaring på, hvorfor det kongelige ægteskab brød sammen, men den var en af de vigtige dele.

Det er en situation, der aldrig vil komme til at gentage sig med prins William. Den 24-årige prins hader stadig pressen for, hvad den gjorde ved hans mor og kommer aldrig til at længes efter at få overskrifter på samme måde som sin far. Han stiller op til officielle lejligheder som fødselsdage og jul, javel og lader sig godmodigt fotografere fordi det immervæk stadig er en del af jobbeskrivelsen for den kommende konge af Storbritannien. Men så snart den officielle del er overstået, insisterer han på privatlivets fred. Det i en sådan grad at han har betalt for advokater ud af sin egen lomme til at sørge for, at hans kæreste kan nyde det samme privilegium.

Fra overklassekredsene

Den 19-årige Diana kom fra beskyttede overklassekredse som et lille Guds lam og må have været skræmt fra vid og sans af de mange fotografer, der jagede hende dag ind og dag ud. Kate Middleton har den erfaring, der kommer af at være 25 år og have taget en universitetsgrad. Hun har om ikke set det hele før, så dog lært at forholde sig i næsten dronningeagtig værdig ro, så snart hun bliver omgivet af knipsende paparazzier. Hun ved, at sure ansigter eller nogen som helst form for udbrud bringer prisen på billederne i vejret og er smart nok til ikke at give fotograferne den tilfredsstillelse.

Efterhånden som Charles og Dianas ægteskab smuldrede i mere eller mindre offentlighed, måtte Diana slås med en række problemer på hjemmefronten. Ikke alene havde Charles genoptaget forholdet til Camilla Parker Bowles, men Diana selv havde enorme problemer med sin spiseforstyrrelse, der igen påvirkede hendes selvværd.

Hun lærte sig at spille på pressen som et instrument og begyndte at bruge den som våben over for Charles. Et TV-interview, hvor en smukt tårevædet prinsesse fortalte, at der hele tiden havde været tre til stede i ægteskabet, rystede familien Windsor i sin grundvold.

Det er en situation, der formentlig aldrig kommer til at gentage sig i den kongelige familie. Kate er kernesund mentalt, og hun har den sikkerhed i sit forhold, at det er ham, der er nervøs for, om hun har lyst til at blive hos ham, når nu han kommer som en del af en pakke, der udelukker chancen for at leve et privat og ubemærket liv.

Den spændende usikre periode

De britiske paparazzier elsker Kate Middleton lige nu, i den spændende periode inden forlovelsen er på plads, men de kan få hårde vilkår i fremtiden, hvis Kate bliver gift med sin drømmeprins. Hun har på forhånd bevist, at hun aldrig taler over sig til pressen, og at heller ingen blandt hendes familie og venner har for vane at udlevere prinsen til sladderjournalisterne.

Alt tyder på, at kombinationen af den snusfornuftige Kate og den pressesky prins William vil blive paparazziernes værste mareridt i lige så høj grad, som Diana var deres yndlingsoffer.

Et stabilt forhold uden tårer, hemmelige elskerinder, anklager og modanklager og skilsmisse i kortene.

Hvad er der så tilbage at fotografere andet end Kate Middleton i bikini?