I årevis var verdens mest kendte filmbil forsvundet. Nu er den sat på auktion

Steve McQueens Mustang GT kørte 180 kilometer i timen berømt biljagtsscene. Nu er den dukket op og sat til salg. Prisen ventes at sætte rekord.

Denne Ford Mustang blev verdensberømt, da skuespilleren Steve McQueen kørte den i filmen »Bullitt«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jewel Samad/Ritzau Scanpix

Den er smårusten og har godt og vel et halvt hundrede år på bagen. I årtier vidste man ikke, hvor den var.

Og hvis man som bilist har nået en vis alder, er det sandsynligt, at man har fantaseret om at sidde bag rattet i netop dén Ford Mustang. Nu er den sat på auktion i Florida. Her håber man, at det lettere rustne køretøj vil sætte rekord som den dyreste muscle car, der nogensinde er blevet solgt – 3,3 millioner dollar ventes bilen at indbringe.

Den grønne Mustang GT fra 1968 er en af verdens mest legendariske filmbiler, kendt fra kriminalfilmen »Bullitt« fra 1969, hvor  Steve McQueen gennemførte en af filmhistoriens mest kendte biljagter – en hæsblæsende scene gennem San Franciscos gader.

Det tog tre uger at optage biljagten, der varer 11 minutter, Steve McQueen, der dyrkede racerkørsel som hobby, sad selv ved rattet i scener med nærbilleder, mens stuntmen tog sig af de optagelser, hvor bilen nåede op på en fart af 180 kilometer i timen.

Den aktuelle rekordpris for en Ford Mustang solgt på auktion er 2,2 millioner dollar – for en Shelby GT500 fra 1967, solgt på Mecums Kissimmee-auktion. Steve McQueens bil forventes altså at indbringe betydeligt mere, hvilket skyldes bilens tilknytning til stjernen og den unikke historie bag.

Steve McQueen var så glad for at køre stærkt, at han i forbindelse med kontrakten blev bedt om at underskrive en klausul, der forbød ham at køre ræs, når han ikke var på optagelse. Det nægtede Steve McQueen, da det i så fald ville være »som at sælge sin sjæl«.

Den ikoniske filmstjernes køretøjer er tidligere solgt til høje priser, en af dem var en Ferrari, der på grund af dens tidligere ejer indbragte tre gange normalprisen. I 2015 blev en ældre motorcykel, Steve McQueen havde ejet, en af ​​de mest værdifulde motorcykler, der nogensinde er bortauktioneret, idet den blev solgt for 775.000 dollar.

»Bullitt-bilen« har ikke altid været omgærdet af så stor en veneration, og i en årrække troede man, at den var forsvundet. Kort efter filmens premiere blev bilen solgt til en medarbejder fra filmselskabet, og senere blev den solgt til en mand ved navn Robert Kiennan for 6.000 dollar. Kiennans familie brugte bilen til shoppingture og børnetransport og blev så glad for den, at den senere afviste Steve McQueens tilbud om at købe den.

Ifølge Robert Kiennans søn, Sean, er bilen »sjov at køre« som følge af den særlige motortuning og de modifikationer i dens ophæng, som Steve McQueen fik foretaget. I årtier var bilen ikke på vejene, fordi koblingen ikke virkede, men Sean Kiennan fik den gjort køreklar i 2014, og det er ham, der i står som sælger. Med i købet følger de breve fra Steve McQueen, hvor han tigger om lov til at købe den.

En tilsvarende bil, der også blev anvendt i »Bullitt«, blev for nogle år siden lokaliseret på en mexicansk ophugningsplads, men var i langt dårligere stand end den, der nu sættes til salg.