I 70erne lagde Ingmar Bergmans serie gaderne øde - snart kommer HBOs genindspilning med et særligt tvist

Den legendariske film-, tv- og teaterinstruktørs tv-serie »Scener fra et ægteskab« er blevet genindspillet med amerikanske skuespillere. Genindspilningen får snart premiere.

Liv Ullmann og Erland Josephson i »Scener fra et ægteskab« fra 1973. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingmar Bergmans tv-serie »Scener fra et ægteskab« om et ægtepar, der var lykkeligt, indtil det ikke længere var det, lagde gaderne øde i både Sverige og Danmark, da den i 1973 blev sendt først gang.

Genindspilningen af serien får premiere på HBO til efteråret. Den er skabt af israelske Hagai Levi, der også er manden bag den anmelderroste og populære tv-serie »The Affair«.

Originalens popularitet skyldtes blandt andet, at den kom samtidig med den udbredte samfundsdebat om kønsroller og kernefamilier, hvor især kvinder kunne spejle sig i Liv Ullmann som Marianne, der kun eksisterede i kraft af sin mand, Johan.

Det er Ingmar Bergmans søn Daniel Bergman, der har taget initiativ til den nye serie. For otte år siden spurgte Daniel Bergman Hagai Levi, om han ville genskrive originalen.

Jessica Chastain skal spille den ene hovedrolle i genindspilningen, hvor handlingen er flyttet fra 1970ernes Sverige til 2020ernes USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valery Hache/AFP.

»Hvis ikke Daniel Bergman havde spurgt, var jeg aldrig selv kommet på ideen. Det tog mig lang tid at holde op med at være bange for opgaven og finde en god anledning til en nyfortolkning. Men se, nu sidder jeg her,« siger Hagai Levi til SVT.

Originalen handler om den langsomme opløsning af ægteskabet mellem Marianne, der er familieadvokat med speciale i skilsmisser, og Johan, der er lektor i psykologi. Miniserien er i seks afsnit, og handlingen strækker sig over 10 år. Serien var banebrydende, og blev en stor inspiration for blandt andre Woody Allen. Filminstruktøren Richard Linklater har selv sagt, at »Scener fra et ægteskab« var den målestok, hans film »Before Midnight« skulle holdes op imod.

Men ligesom Det Kongelige Teaters opsætning af »Scener fra et ægteskab« fra 2017, som Berlingskes anmelder gav fem stjerner, er der i den nye udgave en stor ændring i forhold til originalen.

Skilsmisser er ikke omkostningsfri

Kønsrollerne er nemlig byttet om. Men hvor Det Kongelige Teater fulgte det oprindelig manuskript tæt, men med omvendt fortegn, er den nye version en mere gennemgribende omskrivning.

Oscar Isaac er blandt andet kendt fra den seneste »Star Wars«-trilogi. Han er gift med den danske manuskriptforfatter og filminstruktør Elvira Lind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Harbaugh/AMPAS/AFP.

Den nye serie følger et nutidigt amerikansk par – spillet af Jessica Chastain og Oscar Isaac.
Hagai Levi siger til til SVT:

»Et af problemerne med originalen er, at karaktererne er meget gammeldags. Kvinden er svag og underdanig, og du kan ikke inkludere en sådan kvinde i en moderne fortolkning. Manden er derimod en chauvinistisk gris, kold og følelsesmæssigt kold.«

Angiveligt kunne seriens popularitet i 70erne ses på skilsmissestatistikkerne i blandt andet Danmark i årene efter, at den var gået over skærmen, men Hagai Levi påpeger i interviewet med SVT, at skilsmisser i dag ikke længere er så tabuiserede som dengang, hvor separation for seriens hovedpersoner var vejen til deres frihed.

»Bergmans tese var, at ægteskab dræber kærlighed. Det er for mig en gammel idé. I dag er skilsmisser meget almindelige, men folk taler ikke om, hvilket traume det er at blive skilt. Derfor vil jeg fortælle om den pris, man betaler, når man bliver skilt,« siger Hagai Levi.